Eesti Kunstimuuseumi uudised 19.-25. mai

19.05.2008
Kadriorg 290

Tänavu täitub 290. aastat Kadrioru lossi ja pargi rajamisest. Juubeliaastat tähistab Kadrioru kunstimuuseum näitusega "Loss ja tema lugu", millega kaasneb harivate ekskursioonide ja loengute sari Laupäevaakadeemiad, juulis esilinastuv suurejooneline dokumentaalfilm ja aasta lõpus ilmuv rikkalikult illustreeritud raamat Kadrioru lossist.

Kadrioru lossi – Põhja-Euroopa ühe kaunima barokkansambli ajalugu ulatub 1718. aastasse. 22. juulil 1718 alustas Vene tsaar Peeter I koos itaallasest arhitekti Niccolo Michettiga lossi ja pargi rajamist Tallinna lähedases looduskaunis piirkonnas, mis hiljem hakkas keisrinna Katariina I auks kandma Kadrioru nime.

Seljataha jäänud sajandite ja aastakümnete jooksul on Kadriorg võõrustanud Vene tsaare ja keiserliku perekonna liikmeid ning pakkunud suvist peavarju Eestimaa kindralkubernerile. Aastatel 1921–1929 tegutses hoones Eesti Kunstimuuseum; 1930ndate aastate alguses kujundati loss ümber Eesti riigivanema residentsiks. Pärast II maailmasõda taas kunstimuuseumiks saanud loss renoveeriti 1990ndatel ja taasavati Kadrioru kunstimuuseumina 2000. aastal.

Kadriorg on etendanud olulist rolli Eesti ajaloos ja kultuuris, siin ristusid ja ristuvad ka tänapäeval kultuur ja poliitika, kõrge kunst ja rahvakultuur. See on märgilise tähendusega koht, lahutamatu osa Tallinna ja kogu Eesti pildist nii kohalike, kui ka Eestit külastavate inimeste jaoks.

Juubelihooaja avasündmus – näitus "Loss ja tema lugu" toob autentsete esemete, dokumentide, kunstiteoste, plaanide ja piltide abil vaataja ette lossi ajaloo kihistused ning möödunud sajandite hõngu ja koloriidi.

Juubeliaastal Kadrioru kunstimuuseumis ja Kadrioru Pargis toimuvaid sündmusi tutvustab 22. mail ilmuv erileht "Kadriorg 290" (vt. ka www.ekm.ee/kadriorg).

Näituse kuraator: Aleksandra Murre
Näituse kujundaja: Vladimir Anšon
Toetajad: Eesti Kultuurkapital, Kultuuriministeerium, Merko Ehituse AS, Dunkri Kaubanduse AS
Meediapartnerid: Eesti Päevaleht, День за Днем

Täiendav info:
Aleksandra Murre
Tel. 606 6414, 52 13748
aleksandra.murre@ekm.ee

Suur maalilaupäev

Tasuta vabaõhuüritus kõigile suurtele ja väikestele kunsti- ja loodusesõpradele toimub 24. mail kell 11.00 ja 14.00.

Kadrioru kunstimuuseum ootab kõiki pere- ja sõpruskondi, töökollektiive ja lihtsalt huvilisi "Suurele maalilaupäevale", et jäädvustada Kadrioru lossi ja pargi ilu ning veeta üks meeldejääv päev.

Kadrioru lossi ja pargi juubeliaastal saadakse inspiratsiooni vanadest Kadrioru vaateid kujutavatest graafilistest lehtedest ja püütakse jäädvustada sama kohta tänapäeval. Akvarellitehnika võimalusi ja selle kombineerimist teiste vahenditega tutvustab kunstnik Mall Mets, huvilised saavad maalida kunstniku juhendamisel. Pintslid-värvid võib ise kaasa võtta või kohapealt laenutada. Vihma korral maalitakse lossi akendest avanevaid vaateid.

Kõikidele pargimaalijatele on tasuta pääs Kadrioru kunstimuuseumisse ning võimalus osaleda ekskursioonil näitusele "Kadriorg 290. Loss ja tema lugu", mida juhib näituse kuraator Aleksandra Murre. Toimub ka traditsiooniline piknik. Valminud töödest koostatakse näitus, mis jääb lossi töötoas avatuks suve lõpuni.

Üritust toetavad: Hallik Pagarid, A le Coq, Bambona, Tallinna linn, Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Päevaleht Online, День за Днем.

Info ja registreerimine tel. 606 6400, kadriorg@ekm.ee
Kadrioru kunstimuuseum
Weizenbergi 37, Tallinn

Loeng soome kunsti kuldajast

Espoo Moodsa Kunsti Muuseumi direktor Markku Valkonen peab neljapäeval, 22. mail kell 18.00 Kumu auditooriumis loengu soome kunsti kuldajast "Soome kunsti kuldaeg – illusioon või tegelikkus?"

Kunstajaloolane ja filosoofiakandidaat Markku Valkonen (s. 1946) on avaldanud arvukalt kunstiarvustusi erinevates Soome päevalehtedes jt väljaannetes, kirjutanud erialaseid artikleid ja uurimusi, muuhulgas ka Soome kunsti kuldajast (raamat Kultakausi, millest on ilmunud 10 trükki). Koos Olli Valkosega on ta suure 12 osast koosneva sarja Soome kunst ja Maailma kunst toimetaja. 1993–1997 töötas Valkonen näituste vahetamise keskuse Frame direktorina, aastatel 1998–2002 juhtis kunstikeskust Retretti. Praegu juhib ta Espoos asuva kultuurikeskuse WeeGee juures töötava moodsa kunsti keskuse EMMA tööd.
Loengul kasutab lektor näiteina Kumu kunstimuuseumis toimuva Turu Kunstimuuseumi soome kuldaja kunsti kollektsiooni näitusel eksponeeritud teoseid.

Loeng toimub soome keeles, eestikeelse järeltõlkega.
Tasuta sissepääs!

Kondase nädalalõpp

Näituse "Maasikasööjad. Paul Kondase naivistlikud maalid" raames toimub 23.-25. mai loenguprogramm.

23. mai kell 18.00 Kumu auditooriumis Sigrid Saarep "Eesti külageeniused ja kunst".
Järgneb film: "Matias Keskise kujuteldav elu" (1991. Kestus 66 min, režissöör: Veli Granö)
Osalemine tasuta!

24. mail kell 15.00 näitusel "Maasikasööjad" Mari Vallikivi (Kondase Keskuse juhataja) loeng Kondasest ja naivismist.

25. mail kell 15.00 näitusel "Maasikasööjad" Maire Toom "On`s tegu päris kunstiga?"

Näitusel osalemine muuseumipiletiga!

Seenioride reede

Reedel, 23. mail on kõik eakad oodatud Kumu seenioride-reede raames toimuvale ekskursioonile näitusel "Soome kunsti kuldaeg". Ekskursioonid toimuvad kord kuus reedeti. Osavõtt muuseumi piletiga.

"Soome kunsti kuldaeg"
Soome kunsti kuldaeg jäi aastaisse 1880–1905/1908. See algas prantsuse realismi-naturalismi jõudmisega soome kunstnike loomingulisele silmapiirile ning lõppes 1905.aasta üldstreigi ja 1908.aastal Pariisis avatud soome kunsti näitusega.
Näitusel saab näha olustikulisi motiive ja rahvatüüpe, aga ka palju Soome maastikku, põhjamaise suveöö erilist valgust, talve ja avaruse tõlgendamist sümboolses võtmes. Näitus osutab ka soome kunstikultuuri rahvusvahelisele palgele, selle seotusele Itaalia ja Pariisi, aga ka sajandivahetuse moodsate kunstiliikumistega. Oli ju soome kunsti kuldaja lõpp seotud modernismi võidukäigu algusega.

Kogunemine Kumu infoleti juures

Algusajad:
Kell 11.30 vene keeles
Kell 13.00 eesti keeles

Animateek

Aprillikuus alanud igakuine animaürituste sari jätkab uute Eesti animafilmide esilinastusega Kumu auditooriumis. Esmaspäeval, 19. mail kell 18.00 näidatakse Eesti Kunstiakadeemia animatsiooni osakonna tudengite debüütfilmid ja osakonna õppejõu Ülo Pikkovi animafilm "Dialogos".

Animaürituste sarja Animateek korraldab PÖFFi animafilmide festival Animated Dreams koostöös EKA animatsiooni osakonna ja Kumu auditooriumiga. Sarja eesmärgiks on tuua kunstiline animatsioon laiema publiku ette ka festivalivälisel ajal ning kutsuda igaks ürituseks kohale mõni tuntud välismaine animarežissöör oma filme esitlema või tutvustada kohalike animategijate loomingut.

Maikuu filmiõhtu kavas on:
"Ravitseja" / rež: Katre Haav / 3‘50‘‘ / EKA & Silmviburlane
"Animatsiooni olemus" / rež: Ilja Alpatov / 4‘30‘‘ / EKA
"Catwalk" / rež: Matti Adoma / 2‘32‘‘ / EKA
"Supp, nuga, arbuus ja lusikas" / rež: Nele Aunap / 3‘20‘‘ / EKA
"69 aastat armastust" / rež: Jaagup Metsalu / 8‘30‘‘ / EKA
"Dialogos" / rež: Ülo Pikkov / 4‘50‘‘ / Eesti Joonisfilm

Ülo Pikkovi äsjavalminud animafilm "Dialogos", mis on toodetud stuudios Eesti Joonisfilm, kujutab graafilist mängu kujundi ja sõna vahekorrast. Tekivad absurdsed situatsioonid ja dialoogid, tegemist on justkui animeeritud tsirkuseetendusega. "Dialogos" on eksperimentaalne animakomöödia, mille tegemisel on kasutatud omapärast animatehnikat – kogu filmi tegevus on joonistatud otse filmilindile.

EKA animatsiooni osakond alustas Priit Pärna ja Ülo Pikkovi juhtimisel tegevust 2006. aastal. Eestis esmakordselt pakutava animatsiooniõppe eesmärgiks on koolitada professionaalseid animafilmitegijaid nii bakalaureuse- kui ka magistritasemel. Hetkel õpib osakonnas 12 tudengit, saabuval suvel toimub taas uute õpilaste vastuvõtt. Animateek näitab 2. kursuse tudengite esimesi animakatsetusi.

Vaata lisaks: http://www.animaster.ee/
Sissepääs tasuta!

PS! Peale maikuu üritust teeb Animateek väikese suvepausi ja jätkab septembris Vene anima fookusega.
Kumu dokumentaal

Kolmapäeval, 21. mail kell 18.00 näidatakse Kumu dokumentaalisarjas Maailmamuutjate filmi "Me oleme koos".

"We are Together" (Thina Simunye)

Režissöör: Paul Taylor
Suurbrittannia 2006, 86min
zulu, inglise keeles
eesti- ja ingliskeelsed subtiitrid

Thina Simunye - ME OLEME KOOS on tõeliselt ilus üllatusfilm, mis on võitnud järjest mitmetel festivalidel publiku südamed ja pärjatud paljude auhindadega. Maailma suurimal dokumentaalfilmifestivalil Amsterdamis pälvis see nii parima debüütfilmi kui publikuauhinna. Halvasti öeldes on tegu pisarakiskujaga, ent hea filmi kohta ei taha halvasti ütelda.
Paul Taylori debüütfilm on Agape orbudekodust Lõuna-Aafrikas KwaZulu Natal regioonis, mis lisaks vaesusele on üks suurima HIV-nakkuse protsendiga piirkondi maailmas. Agape keskus on koduks lastele, kellest paljud on kaotanud oma vanemad AIDSile. Ent nendel looduslastel on peale raske mineviku ja siiruse veel midagi väga ilusat, see on koolitamata imeilus hääl. Ja kui sellised lapsed moodustavad koori, siis see kõlab lihtsalt väga võimsalt. Nii võimsalt, et 2003. aastal ülikooli suvevaheajal siia vabatahtlikuks sattunud filmitudeng Paul otsustas panustada oma jõu nende laste aitamiseks. Ta aitab neil välja anda CD ning teeb selle filmi, mis on justkui ülistus nende laste ilusale häälele ja elujõule.
Nende laul viib nad teele, millest nad poleks eales osanud unistadagi…

Thina Simunye, Singabhomdeni - Me oleme koos, me oleme perekond!

Filmiseanss on tasuta!

Kohtumisõhtu restauraatoriga

Neljapäeval, 22. mail kell 16.30 ootab Adamson-Ericu muuseum kõiki kohtuma kunstimuuseumi restauraatori Alar Nurksega, kes räägib teemal "Iluraam - raami ilu Eestis.
Näituse väljapanek koondab vaatajate tähelepanu kunstiteose vormistamise traditsiooniliste võtete arengule. Eksponeeritud on maale, graafikat, pastelle ja neid ümbritsevaid iluraame 17. sajandi lõpust kuni 2006. aastani. Mitme sajandi jooksul on erinevad kunstnikud otsinud harmoonilist kooslust kunstiteose ja selle vormistusvõtte vahel. Näitusel on huvitavaid portreid, maastikke ja natüürmorte alates Tallinnas 17. sajandil tegutsenud meistri Ernst Wilhelm Londiceri (1655–1697) loomingust kuni tänapäeva maalija Laurentsiuse teoseni.

Osalemine muuseumipiletiga!

Suvekonkurss

Kumu hariduskeskus kutsub igas vanuses inimesi võtma osa ilmekast, kummalisest ja lustlikust konkursiga suveprogrammist "MAASIKASÖÖJATE PILDIRIBA".

Konkursil osalemiseks tuleb tulla Kumusse ning küsida infoletist konkursi trükist, kust leiab kõik selgitused ja soovitused. Lisaks saab trükiselt teada ka mõningaid näitusega seotud sõnaseletusi. Sama trükis on ühtlasi ka konkursi alusformaat. Konkursil osalejal tuleb kehastuda 4. korruse näitusel ümber detektiiviks ja OTSIDA näituselt vihjete abil üles mõned teosed ning AVASTADA nendes peituvad jutustused. Lõpuks võib mängult liituda maasikasööjatega ning maiustada. Seda selleks, et LUUA konkursil osalemiseks oma piltjutustus ehk pildiriba. Näitusel eksponeeritud Paul Kondase pilt "Maasikasööjad" võiks olla esimeseks ilmekaks kaadriks, millest jutustus algab.

Konkursil osaledes on tähtis meeles pidada, et joonistamisel võib heita kõrvale kõik inimese kujutamise põhireeglid. Ei mingeid õigeid proportsioone ega perspektiive! Ka suuremad osalejad võivad joonistada nagu väikesed. Väikesed osalejad võivad joonistada nii, nagu oskavad, või lausa nii, nagu oleksid veel väiksemad. Põhiline on kasutada värve ja jutustada piltide abil üks LUGU maasikasööjatest.

Valminud konkursitöö võib tuua kas ise Kumusse kohale või saata posti teel. Konkursitööd ise Kumu infoletti andes ootab osalejat seal üks väike üllatus. Töö posti teel saatnu võib üllatusele teinekord järele tulla.

Konkursi võitjad määrab sihtgruppide kaupa Kumu professionaalne žürii nin parimad tööd saavad Kumus eksponeeritud. Konkursi võitjatele korraldatakse vastuvõtt ja tasuta töötuba Kumu kunstiateljees. Lisaks tagab Kumu kunstimuuseum võitjatele aastase tasuta sissepääsu kõikidele Kumu näitustele.

Konkursitööde lõpptähtaeg on 30. september 2008.
Tulemused selguvad oktoobri jooksul. Võitjatega võetakse ühendust.

Tööleht on kõigile kättesaadav alates 15. maist ja maksab 30 kr. Eraldi muuseumipiletit ostma ei pea. NB! Trükiseid on limiteeritud koguses ja saadaval seni, kuni jätkub.

Lisaks iseseisvale näituse uurimisele koos trükisega on kõigil võimalik osaleda ka haridusprogrammis MAASIKASÖÖJAD, mis toimub Kumu hariduskeskuse tunnijuhi juhtimisel. Eelnev programmis osalemine annab kindlasti eeliseid edukaks konkursitööks.

Täpsem informatsioon:
Anna-Liisa Lehtmets, hariduskeskuse assistent
Tel 602 6074 (E–R, kell 14.00–16.00), 5343 9230,
E-post: haridus@ekm.ee

Ilmekaid ja lustlikke hetki koos Kondasega Kumus!

MUUSEUMID:

Kumu kunstimuuseum
Avatud: T-P 11-18

Püsiekspositsioon:
Varamu
Eesti kunsti klassika 18. sajandi algusest Teise maailmasõja lõpuni

Rasked valikud
Eesti kunsti Teise maailmasõja lõpust taasiseseisvumiseni

Näitused:
Maasikasööjad. Paul Kondase naivistlikud maalid
Paul Kondase (1900–1985) isikupärane pildimaailm lubab teda nimetada üheks eesti huvitavamaks naivistiks. Naivismi olulisemaks kriteeriumiks on mitteprofessionaalsus ja sellest tulenev vahetu kujutamisviis, mida sageli kirjeldatakse siira lapsemeelsusena. Kondase tööd on küll enamasti lustlikud, kuid mitte lapsemeelsed. Isegi klaaride nägudega maasikasööjail, kes esmapilgul näivad pelgalt maiad ja elevil, särab lähivaatlusel kuratlik helk silmis.
11.04-7.09.2008 (IV korrus)

Soome kunsti kuldaeg.
Meistriteoseid Turu Kunstimuuseumi kogust
Näitus "Soome kunsti kuldaeg. Meistriteoseid Turu Kunstimuuseumi kogust" on sissejuhatuseks kahe naabermaa muuseumide pikemaajalisele koostööprojektile. Näituse koostamisel on lisaks soome kunsti suurkujude esitlemisele olulised soome kunsti vaimseid alustalasid peegeldavad teemad. Näitus osutab ka soome kunstikultuuri rahvusvahelisele palgele, selle seotusele Itaalia ja Pariisi, aga ka sajandivahetuse moodsate kunstiliikumistega.
28.03.2008-08.06.2008 (Suur saal)

"Vaba kunsti" töötuba Moskvas 1957
Näitus räägib suure poliitika varjus juhtunud isiklikest lugudest, kunstnike omamüütidest ja nende muutumisest poliitiliseks aktiks. Justkui "ajaloolise eksitusena" toimunud festivali sündmusi rekonstrueerivad fotod, dokumendid, pressikajastused ja filmilõigud.
7.03-25.05.2008 (IV korrus, B-tiib)

Reis maale. Etnograafilised tüübid fotos
Näitus sisaldab etnograafilise kallakuga fotosid Eestist, põhirõhuga Johannes Pääsukese Setumaa (1911–1915) ja Saaremaa (1913) piltidel. Neid täiendavad teiste kutseliste ja asjaarmastajate fotograafide tööd samadest paikadest.
22.02.2008-14.09.2008 (III korrus, B-tiib)

Hariduskeskus:
UUS! Suur suvekonkurss "Maasikasööjate pildiriba"
Osalustasu 30.-
Kuni 30. sept 2008

Haridusprogrammid lasteaiale:
Vaadates üles (taevad eesti kunstis)

Haridusprogrammid lasteaiale ja algklassidele:
UUS! Maasikasööjad (Paul Kondase näitusel)
Popkunst - Pop Kunst (Kaasaegne kunst)
Lugusid kunstis (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Sõpruseaeg (baltisakslaste kunst)
II osa Veenõid Lorelei ja teised (Köler)
III osa Armastusest (Köler, Weizenberg, Adamson)
IV osa Peetri lubadus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)
V osa Pariisi (Konrad Mägi, Nikolai Triik, Jaan Koort)
VI osa Oma seadused (Eesti Kunstnikkude Ryhm)
VII osa Valgusega värvitud ("Moodne inimene", "Valgus ja värv" ja "Tagasi natuuri juurde")

Haridusprogrammid põhikoolile:
UUS! Maasikasööjad (Paul Kondase näitusel)
Peateel (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Algusest peale (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Peod ja portreed (baltisakslaste kunst)
II osa Südamega (Köler)
III osa Pronksist tuul ja marmorunenäod (Weizenberg ja Adamson)
IV osa Miks hobune peatus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)
V osa Geniaalsed boheemlased (Konrad Mägi, Nikolai Triik, Jaan Koort)
VI osa Sõnadeta (Eesti Kunstnikkude Ryhm)
VII osa Maagiline, varjudeta ("Moodne inimene" ja "Valgus ja värv")
Uue põlvkonna legendid (eesti kunsti klassika), vene keeles

Haridusprogrammid gümnaasiumile:
UUS! Maasikasööjad (Paul Kondase näitusel)
Magistraal (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Vähe süüa, palju külmetada (Mägi)

Info ja registreerimine: tel. 534 39 230 või 602 6074 (lauatelefonil 14.00-16.00) või haridus@ekm.ee

Infopäev õpetajatele
Maasikasööjate pildiriba
22. mai kell 15.00

Auditoorium:
Animateek
19. mai kell 18.00
Osalemine tasuta!

Kumu dokumentaal
Maailmamuutjad
21. mai kell 18.00
Osalemine tasuta!

Loeng
Markku Valkonen "Soome kunsti kuldaeg – illusioon või tegelikkus?"
Loeng toimub soome keeles, eestikeelse järeltõlkega.
22. mai kell 18.00
Sissepääs tasuta!

Seenioride reede:
Soome kunsti kuldaeg
23. mai kell 11.30* ja 13.00
Osalemine muuseumipiletiga!
*vene keeles

Info: 602 6000

Adamson-Ericu muuseum
Avatud: K-P 11-18

Püsiekspositsioon:
Adamson-Ericu teosed

Näitus:
Iluraam - raami ilu
Väljapanek koondab vaatajate tähelepanu kunstiteose vormistamise traditsiooniliste võtete arengule. Eksponeeritud on maale, graafikat, pastelle ja neid ümbritsevaid iluraame 17. sajandi lõpust kuni 2006. aastani. Mitme sajandi jooksul on erinevad kunstnikud otsinud harmoonilist kooslust kunstiteose ja selle vormistusvõtte vahel. Näitusel on huvitavaid portreid, maastikke ja natüürmorte alates Tallinnas 17. sajandil tegutsenud meistri Ernst Wilhelm Londiceri (1655–1697) loomingust kuni tänapäeva maalija Laurentsiuse teoseni.
08.03.2008-08.06.2008

Haridus:
Muuseumitunnid
(5-12aastastele):
Iluraamid
Muuseumidetektiiv
Rääkivad portreed ja täpilised lilled
Kohvikumaalid ja tujukad kujundid
(13-19aastastele):
Raam ja kunstiteos

Kohtumisõhtu restauraatoriga
"Iluraam-raami ilu Eestis"
Alar Nurkse
22. mai kell 16.30
Osalemine muuseumipiletiga!

Gruppidele ettetellimisel tel. 644 5835
Info: 644 5835

Kadrioru kunstimuuseum
Avatud: T-P 10-17

Püsiekspositsioon:
16.-20. saj. maalikunst (Madalmaade, saksa, itaalia, vene meistrid)
18.-20. saj. Lääne-Euroopa ja Vene tarbekunst ning skulptuur

Näitus:
UUS! Kadriorg 290. Loss ja tema lugu
24. mai - detsember 2008
Väike pidulik Rooma baroki stiilis suveloss, mida ümbritses Versailles’ eeskujul purskkaevude, hekkide ja lilleparteritega regulaaraed, kerkis Läänemere äärde Vene valitseja Peeter I tahtel. Tsaari abikaasa Katariina I nime kandev lossi- ja pargiansambel on elanud oma 290-aastase ajaloo läbi mitmeid õitsenguperioode ja unarusse jäämise aegu.

Haridus:
Muuseumitunnid:
Kadrioru lossi lood (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Suursugune barokk ja vallatlev rokokoo (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Klassitsism ja akademism (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Jõulutäht (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Nutikad nõud (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Raamid, raamid, raamid (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Maastikud ja meri (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Maalilised reisid (Lossikooli III, IV ja V klassile ja põhikoolile)
Mõistus ja tunded: romantism (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Moekahinad (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)

Integratsiooniprogrammid:
Muuseumitundide sari Lossi lapsed (7-11aastastele)
Töövihikuprogrammid Ajaloo ilu ja Kunstistiilid (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400

Suur Maalilaupäev
Kadrioru kunstimuuseum ootab kõiki pere- ja sõpruskondi, töökollektiive ja lihtsalt huvilisi Suurele Maalilaupäevale, et jäädvustada Kadrioru lossi ja pargi ilu ning veeta üks meeldejääv päev. Kõikidele pargimaalijatele on tasuta pääs Kadrioru kunstimuuseumisse ning võimalus osaleda ekskursioonil näitusele "Kadriorg 290".
Toimub ka traditsiooniline piknik.
24. mai kell 11.00 ja 14.00
Üritus on kõigile tasuta!

Mikkeli muuseum
Avatud: K-P 10-17

Püsiekspositsioon:
Johannes Mikkeli kollektsioon: 16.-20. saj. Lääne-Euroopa, Vene, Hiina kunst

Näitus:
"Ennistatud Eesti"
Eesti vabariigi 1920.–1930. aastate kultuuripärandi restaureerimine Baltimaade Konservaatorite VIII konverentsi saatev näitus
Näitusega tähistab väliskunsti kogumisele ja tutvustamisele, uurimisele ja säilitamise pühendunud Kadrioru kunstimuuseum Eesti Vabariigi 90. sünnipäeva ning teeb kummarduse inimestele, kes on Eesti kultuuripärandit hoidnud ja ennistanud.
8. mai – 6. juuli 2008

Haridus:
"Läbi lukuaugu" (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
"Portselan – valge kuld" (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)

"Päranduse päästmine" (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Temaatiline haridusprogramm näitusel "Ennistatud Eesti. Eesti vabariigi 1920.–1930. aastate kultuuripärandi restaureerimine"

Integratsiooniprogramm:
"Põnev portselan ja joontest pildid" (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400

Info: 606 6400

Niguliste muuseum
Avatud: K–P 10–17

Püsiekspositsioon:
Kirikukunst alates XIII sajandist ning gildide, tsunftide, Mustpeade vennaskonna ja kiriku hõbevarad

Näitus:
Kirikukellad Eestis
Näitus tutvustab publikule eelkõige vanemaid, väärtuslikumaid ning unikaalsemaid Eestis säilinud kirikukellasid, mis pärinevad Eesti muuseumide, kirikute koguduste ning erakogudest.
26. mai 2007 - 31. mai 2008

Haridus:
Muuseumitunnid:
Lõvijaht Nigulistes (7–12-aastastele lastele)
Head ja pahad (7–12-aastastele lastele)
Inglid Niguliste kunstiteostel (7–12-aastastele lastele)
Vanad kirikukellad (7–12-aastastele lastele)
Niguliste Surmatants: keskaegse inimese ja maailmapildi peegel
(gümnaasiumiklassidele)
Temaatilised ekskursioonid gruppidele ettetellimisel tel 631 4330

Kontsert:
L- P kell 16.00 Orelimuusika pooltund
Sissepääs muuseumipiletiga

Info: 631 4330

Kristjan Raua majamuuseum

Vabandame!
Muuseum on suletud!
Täpsem info:
602 6001 või muuseum@ekm.ee

Uudiste arhiiv