R.E.M. JÕUAB SEPTEMBRIS EESTISSE VÄRSKE ALBUMI «ACCELERATE» TUURIGA

30.06.2008
Maailma edukamaid rock-bände, R.E.M. jõuab 11. septembril, oma 14. stuudioalbumi «Accelerate» tuuriga ka Eestisse, Saku Suurhalli. Erikülalisena on R.E.M.’il sel korral kaasas Brooklynist pärit tantsulise indie-rocki punt We Are Scientists.

Piletid R.E.M.'i kontserdile tulevad müügile reedel, 4. juuli hommikul kell 10.00. FBI ConcertClubi liikmed (www.fbi.ee) saavad aga pileteid osta juba teisipäevast, 1. juulist.

Värske stuudioplaadi maailmatuur saab alguse 2. juulil Amsterdamist ning lõppeb 1. oktoobril Hispaanias Madriidis. R.E.M.’i värske album «Accelerate» ilmus Euroopas 31. märtsil ning jõudis esimese müüginädalaga Billboardi tabelis teisele kohale, tänaseks on plaati müüdud juba üle miljoni koopia. Albumi esimeseks singliks oli «Supernatural Superseious» ning juuni kuus järgnes «Hollow Man». Kriitikutelt on saanud plaat vägagi head vastukaja, ajakiri Rolling Stone peab Accelerate’i parimaks R.E.M.’i albumiks peale endise trummari Bill Berry lahkumist ja ütleb: «Tegemist on ühe parima plaadiga, mis R.E.M.’ilt kunagi ilmunud.»

R.E.M.’i sünd 80-ndate alguses tähistab hetke muusika-ajaloos kui post-pungist sai alternatiivrock, nad on bänd, kes tõi kitarripopi tagasi undergroundi sõnavarasse. Ühendades helisevad kitarrikäigud krüptiliste, pomisetud laulusõnade ja post-pungist pärineva D.I.Y. (do it yourself) esteetikaga, õnnestus bändil kõlada korraga nii traditsiooniliselt kui moodsalt. Michael Stipe sai tuttavaks Peter Buckiga plaadipoes, kus viimane müüjaks oli, kiirelt avastati ühise nimetajana fanaatiline huvi sarnase muusika, eriti punk-rocki ja protopunki vastu nagu Patti Smith, Television, Wire, the Velvet Underground: Lou Reed ja John Cale. Georgia ülikoolis kohtusid Stipe ja Buck Mike Millsi ja Bill Berryga (kes lahkub bändist aastal 1997). R.E.M. andis välja oma esimese singli «Radio Free Europe» aastal 1981 ning nende kriitikute poolt kiidetud esikalbum «Murmur» (1983) ehitas üles oma reputatsiooni tänu pidevale tuuritamisele ja kolledži-raadiotele. Olles end underground-skenes kultusbändiks töötanud, jõudis bänd laiema publiku teadvusse hittlooga «The One I Love» (1987). Selles hetkest sai alguse R.E.M.’i karjäär ühe mõjukama rock-bändina läbi aegade.

Tunnustatud Briti muusikakriitik Simon Reynolds on öelnud: «Murmur» on olnud üks muusikaajaloo olulisemaid plaate uue laine alternatiivrocki bändide arengule ja võimalusele läbi lüüa.» Ajakiri Spin võttis kasutusele lausa väljendi nagu «R.E.M.’i mudel», öeldes: «R.E.M. näitas kui kaugele võib üks pungimõjutustega underground-bänd jõuda, tegemata kunstiliselt ja muusikaliselt ühtegi kompromissi. Nad saavutasid Ameerika boheemi-unistuse! Neile järgnesid nii Sonic Youth kui Nirvana. Aastatel 1991-1994, kui R.E.M. müüs vahemikus 30 miljonit albumit, olid nad tõsiseks rivaaliks U2’le maailma suurima rock-bändi tiitli pärast.»

Kurt Cobain, kes suri enne kui teoks sai tema pikalt planeeritud koostööprojekt Michael Stipe’iga, rääkis ajakirjale Rolling Stone: «Mulle ei mahu pähe, kuidas nad seda teevad – oma eduga on nad tulnud toime nagu pühakud ning endiselt kirjutavad nad fantastilist muusikat, mis inimesi puudutab.»

R.E.M.’i on pärjatud kolme Grammy ja üle 10 MTV auhinnaga ning aastal 2007 nimetati nad ka Rock and Roll Hall of Fame’i auväärseteks liikmeteks. Bändi tuntumad hitid läbi aegade on olnud «Losing My Religion», «Shiny Happy People», «Everybody Hurts», «Man On The Moon».

Erikülalisena on R.E.M.’il sel korral kaasas Brooklynist pärit tantsulise indie-rocki punt We Are Scientists.

Piletid R.E.M.'i kontserdile tulevad müügile Piletilevi müügipunktides ja Statoili teenindusjaamades üle Eesti reedel, 4. juulil kell 10:00.
FBI ConcertClubi liikmed saavad pileteid osta aga juba homsest, 1. juulist. Liikmeks saab tasuta registreeruda internetis aadressil www.fbi.ee.

R.E.M.'i kontserdi produtsent on BDG koostöös Live Nationiga


Lisainfo:
BDG Music OÜ
telefon: (+372) 6 274 780
http://www.fbi.ee
http://www.remhq.com
http://www.wearescientists.com

Uudiste arhiiv