LOU REED juba sel REEDEL Tallinnas!

09.07.2008
MAAILMA POPKULTUURI VAIELDAMATU IKOON LOU REED ESINEB TALLINNAS KONTSERTLAVASTUSEGA «BERLIN»

11. juulil esineb Eestis maailma popkultuuri vaieldamatu ikoon, kultusbändi The Velvet Underground originaalkoosseisu liider ja laulja LOU REED. Lou Reed jõuab Tallinnasse tunnustatud kunstniku ja filmirežissööri Julian Schnabeli poolt lavastatud kontseptuaalteose «Berlin» showga, milles löövad kaasa London Metropolitan Orchetra, New London Children’s Choir ja Lou Reedi bänd.

David Bowie poolt New Yorgi kuningaks nimetatud LOU REED on oma karjääri jooksul olnud teatraalne glämm-rokkar, depressiivne elupõletaja, avant-garde helilooja ja rock’n’roll staar. Lou Reed on avardanud roki sõnavara ja taluvuspiire tekstidega ülevõlli seksist, narkootikumide (kuri)tarvitamisest, dekadentsist, transvestiitidest, homoseksuaalsusest ja suitsiidipiiril kõikuvast depressioonist. Ehedus, millega ta läbi oma karjääri elu värvikamaid tahke on kujutanud, lubavad tal olla nii David Bowie olulisim eeskuju ja pungi esiisa, kui kunsti-, romantika- ja avangardihuviliste iidol.

«On öeldud, et Lou Reed on rockmuusikas žanr omaette. Selles tõdemuses on nii tunnustust kui ka mõnesugust umbusku tema unikaalse, kuigi tõrksa ja kapriisse loojaloomuse vastu. Sest kuigi tal on aastatega välja kujunenud oma kindel ja arvukas publik, oleks raske nimetada mõnd artisti, keda saaks pidada tema otseseks järgijaks», - räägib muusikakriitik Tõnis Kahu. «Lou Reedi ligikaudu 40 aastat kestnud karjäär on endas liitnud väga erisuguseid, lausa äärmuslikke muusikalisi ambitsioone «normaalseid» poplaule ja raevukat müra, traditsioonilist rockmütoloogiat ja sissevaateid Ameerika boheemlikku kirjandustraditsiooni. Samuti on tema plaadid ka tasemelt küllaltki kõikuvad välja kukkunud. Kuidagimoodi tundub aga ikkagi nii, et absoluutselt kõigel mida Lou Reed korda saadab, on tema loomingulise mina seisukohalt mõte sees. See on kinnitus tema jätkuvalt väga erandlikule ja ehk isegi eraklikule kunstnikunatuurile».

Juba Velvet Undergroundi aegadel tegid lood nagu «Heroin», «Venus in Furs», «All Tomorrow’s Parties» temast rocki suurima visionääri, «Walk On the Wild Side», «Vicious» ja «Perfect Day» kinnitasid tema olulisuse ka sooloartistina.

Lisaks hittplaatidele «Transformer» või «Coney Island Baby» võib Reedi karjäärist leida ka John Cale’iga lindistatud kauni mälestusteose Andy Warholile «Songs for Drella», noise-roki šokkteose «Metal Machine Music» ja Edgar Allan Poe tekstidele kirjutatud muusika ja spoken-word plaadi «Raven», kus astuvad üles David Bowie, Laurie Anderson, Antony Hegarty, Ornette Coleman ja Blind Boys of Alabama ning hulk näitlejaid.

Läbi Reedi pika karjääri vältel on «Berlin» jäänud aga üheks omanäolisemaks kontseptuaalteoseks, mida näiteks New York Times on nimetanud «oma aja kõige tugevamaks ja originaalsemaks albumiks». Plaadi väljaandmise hetkest alates kavatses Lou Reed albumi materjali ka lavale ette kanda. Kuid see kavatsus õnnestus muusikul täide viia rohkem kui 30 aastat hiljem. «See on harukordne võimalus - taolise show loon ma vaid korra kolmekümne aasta jooksul. Te võite pärast lastele rääkida, et nägite Lou Reedi «Berlini» live’s», sõnab muusik. «Berlin» kontsert ja lavastus on täielik ime ja silmipimestav meenutus sellest, milline tõeline rokkmuusika olla võib», - kirjutas The Independent.

Lou Reedi unikaalse teatraliseeritud kontsertlavastuse loomise kallal töötas tema ammustest ja maailmatuntud sõpradest koosnev meeskond - «Berlin» albumi produtsent Bob Ezrin, produtsent Hal Willner, kelle hiljutiste tööde hulgas on Leonard Coheni tribüütkontsert, mitmekordne Grammy võitja Lucinda Williams ning hinnatud maalikunstnik, lavastaja ja režissöör, Oscari ja Academy Awardi nominent, Independent Spirit Awardi auhinna ja Cannesi festivali parima režissööri tiitli omanik Julian Schnabel, kelle täispikka mängufilmi «Tuukrikell ja liblikas» saab hetkel ka Eesti kinodes näha. Märtsis esilinastus Ameerikas ja Euroopas Julian Schnabeli dokumentaalfilm «Lou Reed's Berlin», kus on üles võetud just «Berlini» jõudmine kontsertlavale New Yorgis Brooklynis.

Koos Lou Reediga astuvad 11. juulil Tallinna Linnahalli lavale 30 inimest - puhk- ja keelpillide ansambel, lastekoor ning staaride bänd, mille koosseisu kuuluvad peale albumi «Berlin» lindistamisel osalenud legendaarse kitarristi Steve Hunteri ka Mike Rathke (kitarr), Rupert Christie (klahvpillid), Fernando Saunders (basskitarr, vokaal), Rob Wasserman (kontrabass) ja Tony «Thunder» Smith (trummid).

Lou Reed kui kultusbändi The Velvet Underground asutajaliige, kuulub aastast 1996 Rock and Roll Hall of Fame'i. Reed on Ameerika National Academy of Recording Art & Sciences’i «Heroes» auhinna omanik. Prantsuse valitsus on autasustanud Reedi «Chevalier Commander of Arts and Letters» tiitliga. Reed on osalenud mitmes filmis ja ka ise filmidele muusikat kirjutanud. Dokumentaalfilm temast «Lou Reed: Rock and Roll Heart» on pälvinud Grammy auhinna. Reedi valitud laulusõnad on ilmunud ülemaailmselt kogumikuna «Pass Thru Fire». Reedi töötlus Edgar Allan Poe poeemist «The Raven» on lavastatud Thalia teatris ja Brooklyni Muusikaakadeemias. Viimastel aastatel on Lou Reed näidanud ennast ka maailmaklassi fotograafina - tal on ilmunud kaks raamatut «Emotion In Action» ja «Lou Reed's New York», mille fotosid on eksponeeritud üle maailma.

Lou Reed on teinud koostööd ka mitmete uue põlvkonna artistidega nagu Antony and the Johnsons – osaledes «I Am a Bird Now» plaadil vokaalil ja kitarril ning Taani rokkbändi Kashmir plaadil «No Balance Palace». 2007 aastal kirjutas ja laulis Lou Reed sisse dueti «Tranquilize» The Killersi laulja Brandon Flowersiga. Lou Reedi elukaaslaseks on avant-garde muusik Laurie Anderson, kes annab 24. aprillil kontserdi Riias.

Piletid Lou Reedi «Berlin» kontserdile Tallinna Linnahallis on müügil Piletilevi müügipunktides ja Statoili teenindusjaamades üle Eesti.

Lou Reedi kontserdi produtsent on BDG koostöös Live Nationiga


Lisainfo:

Ilja Judeikin
kontserdi pressiesindaja
e-post: ilja@bdg.ee

http://www.fbi.ee
http://www.loureed.com

Uudiste arhiiv