Kümme reisisihtkohta järgmiseks aastaks

17.10.2008
Ajaleht The Times tegi ülevaate reisiraamatute sarja «Lonely Planet» 2009. aasta reisisoovituste esikümnest.

1. Austraalia, Tasmaania, Bay of Fires
Austraalia lõunatipus asuva saare St Helensi linna lähedal laiuvad valged rannad on kaetud peene liivaga, siin on hele-helesinine vesi ja lasuursinine taevas. Umbes 30 km pikkuse rannariba avastas maailm alles hiljuti, ja turistid alles hakkavad kohale voolama. Just praegu on õige aeg metsikule rannale matkama minna.

2. Prantsusmaa ja Hispaania, Baskimaa
Jalutajad armuvad silmapilk Püreneedes laiuvatesse vaadetesse, kunstisõbrad naudivad Bilbao Guggenheimi muuseumi futurismi. Hispaania ja Prantsusmaa piiril asuv erilise keele ja kultuuriga Baskimaa on segu lõbust, päikesest, kultuurist ja ilust.

3. Tšiili, Chiloé arhipelaag
Chiloé, loodusreservaat ja riigi vanim põllumajandusturismi sihtkoht, on kokkusurutud versioon traditsioonilisest Tšiilist. Öösiti tegutsevad nõiad ja kummituslaevad, tänapäevane moodsa kunsti muuseum Museo de Arte Moderno sekundeerib hästi Chiloé UNESCO maailmapärandi nimekirjas olevatele kirikutele.

4. Tai, Ko Tao
Kõigepealt oli Ko Samui, siis Ko Pha-Ngan, ja nüüd on Taimaa külastajate lemmiksaar Ko Tao. Sukeldumisentusiastid võivad siin korallide taustal kohtuda haide ja raidega, matkajad suunduda džunglitesse. Kui Robinson Crusoe mängimisest isu täis saab, võib minna meelt lahutama hommikuni lahti olevatesse baaridesse.

5. Prantsusmaa, Languedoc
Kunagi varjutasid selle lõunapoolse piirkonna ilu Provence ja jultunud Côte d’Azur. Nüüd on Languedoc õide puhkenud, siin on säilinud diskreetne võlu, mille turistide suuremad lemmikud juba ammu kaotanud on. Ühel pool on kaunid liivarannad ja moodsad linnad, teisal imeilus loodus.

6. Laos, Nam Ha
Nam Ha looduskaitsealal valitseb ökosõbralik turism – matku organiseeritakse ainult väikestele rühmadele, mida juhivad kohalikud külaelanikud, kes tunnevad nii faunat kui ka folkloori. See tähendab ühtaegu leoparde ja kaane ning ööbimist kohalike hõimude juures.

7. USA, Hawaii saarestik, Hawaii saar hüüdnimega Big Island (e.k suur saar)
See on võib-olla vähem glamuurne kui väiksemad saared, kuid siin on kõik troopilised hüved (ja laavat purskavad vulkaanid), madalamad hinnad ja vähem turiste. Saare meelelahutuse märksõnaks on seiklusturism – helisuusatamine, ujumine koskedes, tähtede vaatlemine ja nõnda edasi.

8. Colombia, San Andres ja Providencia
Colombia Kariibi mere saarestiku kaks peamist saart täiendavad teineteist. Turistidest küllastunud San Andresil saab sõita vesijalgrataste, allveelaevade ja Segwaydega, Providencia on aga rahulik ja rikkumatu nurgake Kariibi meres.

9. Norra, Teravmäed
Mäetipud, fjordid, liustikud ja ülipuhas valge lumi. Ainus paik Euroopas, kus valitsevad jääkarud, on nagu Norra kuubis – külmem, veel väiksema rahvaarvuga ja 1000 km põhjapoolusele lähemal.

10. Hiina, Yunnan
Yunnan on Hiina kuumim sihtpaik. See Edela-Hiina provints on kõige mitmekesisema etnilise koostisega maakond. Lisaks on siin võimalik matkata ühes maailma sügavamas jõeorus – nn Tiigrihüppe kurus, nautida päikesetõusu Yuanyangi riisikasvatusterrasside tipus, nautida Lijiangi ja Dali linna ajaloolisi tänavaid


Tarbija24.ee
http://www.tarbija24.ee/171008/esileht/olulised_teemad/tarbija24/reis/343341.php?kumme-reisisihtkohta-jargmiseks-aastaks

Uudiste arhiiv