Kodumajutus võimaldab võõraid maid teise nurga alt näha

21.10.2008
Valgalane Tarmo Rosenberg ja mongol Nyamkhuu Purevdorj on mõlemad liitunud couchsurfingu ehk tasuta kodumajutuse võrgustikuga. Millega on tegu?

Inimesed, eriti aga noored on ikka maailmas ringi rännata tahtnud, olgu valitsevad majandusolud millised tahes. Üks tasuta kodumajutuse pluss ongi, et see majutusliik on rahalises mõttes vastuvõetav pea kõigile, kirjutas Valgamaalane.

Teine taolise majutusviisi pluss on aga selle lai ülemaailmne levik. Nimelt on veebilehekülje http://www.couchsurfing.org andmetel teenus kättesaadav 230 maal.

Eestiski kogub tasuta kodumajutus kiiresti populaarsust. Eilehommikustel andmetel oli Eestis liitunuid umbes 1200. Enim oli nende seas tallinlasi – 769. Valga maakonnas oli liitunuid üheksa, Valgas kaks.

Tarmo Rosenberg sai sellisest majutusviisist teada umbes aasta tagasi ühe rännuhimulise tuttava vahendusel. Koos on süsteemi hüvesid nauditud näiteks Serbias, Türgis ja Austrias. Rännuviisi pakutavaid avaraid võimalusi näitab seegi, et too tuttav leidis endale selle vahendusel peatuspaigad kolm kuud kestva Mehhikos viibimise ajaks.

Nii valgalane kui tema tuttav on kasutanud ka teise sarnase portaali – http://www. hospitalityclub.org teenuseid. Ent see kodulehekülg ei olevat sedavõrd hea kui http://www.couchsurfing.org ja see oli otsustamise puhul määrav.

Rosenbergi enda poole on majutussooviga pöördutud neljal korral, kuid neist kahel ei olnud tal seoses enda eemalviibimisega kodust võimalik külalisi vastu võtta.

Eelmisel kuul võõrustas ta programmiga seoses aga poolakaid ja sel teisipäeval saabus talle külla eestlaste jaoks eksootiline külaline – Saksamaal spordimajandust õppiv 26-aastane mongoli rahvusest tudeng Nyamkhuu (Nyam) Purevdorj.

Tüüpiline kasutaja

Mongoli noormees peab end tüüpiliseks couchsurfingu kasutajaks. Enda sõnul on ta nimelt vaene tudeng, kellele sel viisil reisimine igati mõistlik. Et aga asi pole ainult selles, lasi aimata muie Purevdorji silmis, kui ta enda motiive kirjeldas. Vestluse käigus tunnistas ta ka näiteks, et sel viisil kohtub huvitavate inimestega.

Eriti südamelähedased on noormehele Põhjamaad. Oma reisijakarjääri kodumajutuse alal alustas ta mullu suvel, külastades Norrat ja Rootsit. Teda lummas nende maades karge ja mitmekesine loodus.

Sündinuna maal, millest valdav enamus asub enam kui kilomeetri kõrgusel üle merepiiri, avaldas talle sügavat muljet näiteks suusahüppemekana tuntud Holmenkolleni mägi. Spordieriala tudengina üritabki noormees võimaluse korral igas külastatavas riigis pisut ka selle valdkonnaga tutvuda.

Eesti sportlastest oskas ta nimetada Kristina Šmiguni, Andrus Veerpalut ja Gerd Kanterit. Samuti teadis ta, et meil on au sees sõudmine.

Paljud couchsurfinguga liitunud elavad maapiirkondades. Enda kinnitusel on Purevdorj just väljaspool linnu leidnud mitmeid meeldivaid ööbimispaiku.

Peab eestlastest lugu

Sel suvel leidis mongol reisiatlasi sirvides üles põneva paiga, mida eesti keeles Riia linnaks kutsutakse. Nii suunduski ta esmalt lennukiga Saksamaalt Riiga, reisides edasi juba pöidlaküüdiga – esmalt Tallinna. Samuti tekkis tal plaan külastada Pärnut ja seejärel Tartutki.

Kuna teele Tartust tagasi Riiga lennuki peale jäi omapärasena tundunud kahes riigis asuv linn Valga/Valka, otsustas tudeng siitki läbi põigata. Rõõm oli väliskülaliselt kuulda, et tema meelest on tunnuslause «Üks linn, kaks riiki» valitud nutikalt ja iseloomustab paika hästi.

Ka Valga ise jättis talle hea mulje. Kena looduselamuse sai ta Pedeli virgestusalal jalutades. Ehitistest paelusid teda spordihall ja praegu hotelli Metsis käsutuses olev hoone.

Eestlastest arvab Purevdordorj väga hästi. Ja seda mitte ainult lahkete võõrustajate olemasolu tõttu. «Eestlased on huvitav segu põhjamaalastest ja endise Nõukogude Liidu asukatest,» kinnitas ta. Eestlaste paljuräägitud kinnisus talle enda kinnitusel silma ei torganud. Pigem olevat tegu selles suhtes suhteliselt keskteel kõndiva rahvaga.

Võrdlusena tõi mongol näite Tartus kogetud kentsakast vahejuhtumist. Nimelt oli ta Kahe Wilde kuju juures pilti tehes jäänud silma ühele kuju juures istunud mehele, kes osutus siin tegutsevaks soomlasest ärimeheks. Tolle pealetükkivad sõprusavaldused mõjusid end loomult tagasihoidlikuks inimeseks pidavale turistile lausa häirivalt.

Noormees kinnitas ka tihti korratud arvamust, et Eesti naised on väga ilusad – isegi Põhjamaade kontekstis.

Kiire levik

Tüüpilise tasuta kodumajutuse võimaluse kasutajana ei planeeri Nyam Purevdorj oma reise väga detailselt ette. Majutajad leiab ta aga ikkagi enne reisile minekut, et nad teaksid saabumisest ette.


Tarbija24.ee
Jaan Rapp, Valgamaalane
http://www.tarbija24.ee/201008/esileht/olulised_teemad/tarbija24/reis/343389_1.php?kodumajutus-voimaldab-vooraid-maid-teise-nurga-alt-naha

Uudiste arhiiv