Pimedal ja külmal aastaajal peleta argistressi ootamatu puhkusega Eestis

11.11.2008
Kuigi puhkamist kiputakse seostama suvega, leiab tegelikult ka sügistalviselt Eestimaalt huvitavaid paiku ja sisukaid võimalusi, et stressirohkest argielust pääseda.

Postimehe lisaleht Sügistalvine puhkus Eestis esitas nelja turismiettevõtte esindajale kaks küsimust:

1. MILLEGA ÜLLATATE TEIE RÄNNUHUVILIST EESTLAST SÜGISTALVISEL HOOAJAL?
2. KUHU LÄHEKSITE ISE SÜGISTALVIST NÄDALAVAHETUST VEETMA? MIKS?


Taevaskoda pakub säravat kuud, disc-golfi ja tõukekelgumatka.
TARMO PÕKKA, Taevaskoja Turismi- ja Puhkekeskuse müügijuht

1. Meil on sügistalviseks hooajaks kolm tõmbenumbrit.
Tõukekelgu matk. Soome kelku mäletavad ilmselt kõik. Esimeseks reaktsiooniks on paljudele see, et «mina küll sellise raudkolakaga metsa lumehange sõitma ei lähe».

Meie tõukekelgud on hästi kerged ja nendega saab sõita nii lumel kui jääl. Inimestes tekib tihtilugu nostalgia ja äratundmise rõõm. Kui lund ei ole, asendame kelgu tõukerattaga, millega ise ka Tartu maratoni läbi sõitsin.

Matkad Ahja ürgoru kaitsealal Mammaste loodusradadel kestavad kuni 3 tundi ja on pikkusega 4-8 km.

Öine seiklusmäng. Hiljuti nägime öises Taevaskojas mängu läbi viies kirjeldamatut vaatepilti - kuu säras kõrgel ja kaasa antud lambid tundusid liiast. Õhtud lähevad üha pimedamaks, seda mõnusam on lambikeste ja elava tule saatel minna meeskonnaga ennast ja Taevaskodasid avastama.

Disc-golf. Kõrvaltvaatajale võib tunduda imelik - kas tegemist on golfi või lastemänguga? Mäng on sarnane golfiga, kuid aukude asemel on mängija kasutada korvid.

Mäng on ääretult lihtne ega eelda eelnevaid kogemusi või põhjalikke kursuseid. Kui suudad visata lendavat taldrikut ning tunda sellest rõõmu, suudad mängida ka disc-golfi. Näiteks 1. ja 2. novembril peetakse Mammastes järgmine võistlus.

2. Novembris võtan oma selja- ja magamiskoti, köied ja rakmed taas ühes ning lähen avastama Lahemaa rahvusparki ning Põhja-Eesti pankrannikut. See on sõpradega igasügisene traditsioon. Möödunud aastal käisime esimese lumega Paganamaal.

Taevaskoja Turismi- ja Puhkekeskus asub Põlva maakonnas Taevaskoja asulas, Tartu-Põlva maanteelt 2,5 km kaugusel. (http://www.taevaskoja.ee)

Pivarootsi puhkeküla kutsub romantilise sviidi ja temaatiliste õhtutega.

PEETER PUNG, Pivarootsi tuuleveski ja puhkeküla peremees

1. Läänemaa loodus on imeline ka sügistalvisel ajal. Meri on eriline igal aastaajal ja annab rändajale hingejõudu. Loomulikult soovitan matkata jalgsi või jalgratastega mere ääres ja Puhtulaiu looduskaitsealal teadusgiidiga. Samuti võib uudistada Matsalu rahvuspargis ja minna paadiga sõitma rahvuspargi jõgedele.

Põnev ning hariv on loodus- ja koduloomuuseumi külastamine giidi juhendamisel. Tuulikus ootab rändajat soe vastuvõtt pererahva poolt. Rahvuslikud toidud valmistab pereema.

Pakume külalistele kokkamist tippkokkadega (Indrek Kivisalu, presidendi kokk ja Harri Ilves, kokaraamatute autor) enda koostatud menüü alusel. Lisavõimalusena pakume veinide degusteerimist.

Samuti peame temaatilisi õhtuid pererahva ja sõprade ning heade tuttavate seltsis, pidades vestlusringe järgmistel teemadel: looduslugu (Peeter Vissak), sporditeemaatika (Karol Paas), poliitika (Jaan Salulaid), veinimaailm (Toivo Samel), sisekujundus (Marje Piiroja).

Ilmade jahenemisega muutub Pivarootsi aga kalameeste meelispaigaks.

Huvitavaks ajaviiteks on lõkkeõhtu püstkojas ja liha grillimine koos lihameistriga või saunatamine Tuuliku saunas.
Tantsuõhtud toimuvad tuulikus elava muusika või karaoke saatel. Lastele on mängumaja ja minigolf ning muud osavusmängud. Armunuile soovitame romantilisi õhtuid kahele Tuuliku imelises sviidis.

2. Kui aega leian, lähen puhkama Haapsallu. Uinutav väikelinn on sügisel eriliselt ilus - jalutada parkides ja mere ääres, kitsastel vanalinna tänavatel uitades vaadelda linna puitarhitektuuri ja istuda mõnes hubases kohvikus.
Kindlasti astun läbi arvukatest muuseumidest ja meelitan muuseumitöötaja endale näitust tutvustama.

Ööbimiseks valin alati mõne turismitalu linna ümbruses ja teise päeva veedan talukohas loodust avastades. Sel korral läheme koos sõpradega, et saunamõnusid nautida ja paluda pererahval külalistele õhtulaud katta.

Aasta ringi avatud Pivarootsi tuuleveski ja puhkeküla asub Hanila vallas Läänemaal. 10 km enne Virtsut asub Kõmsi küla, pärast seda pööra vasakule Pivarootsi küla suunas ning sõida 9 km edasi, Pivarootsi küla sildi juurest on tuuleveski teelt juba näha. (http://www.pivarootsi.ee)

Waide motelli külaline naudib uue matkaraja väge.

PRIIT KOLLIST, Waide motelli teenindusjuht

1. Meie uue koostööpartneri matkajuht.ee eestvedamisel saame pakkuda pakette erinevatele sihtrühmadele.

Korraldame motelli lähiümbruses loodusretki, seiklusmänge, tõukerattamatku ning kombineeritud matkasid. Lisaks sellele saab uudistada Elva matkakeskust renoveeritud jaamahoones ning äsja avatud väerada, mis viib puuslike saatel Tartu tervisespordikeskusesse. Omalt poolt pakume huvilistele öömaja, toitlustust ning ürituste korraldust.

2. Soovitan kaasa võtta fotoka ja jäädvustada kaunist kuldset Eestimaa sügist, näiteks jalustuskäigul Luke mõisapargis või Rõngu lossivaremeis.
Waide motell asub Käo külas Rõngu vallas Tartumaal.
(http://www.waide.ee)

Seikle end vabaks, see muudab erksaks ja reipaks!

ARGO LINNAMÄE, Seikle Vabaks OÜ matkajuht

1. Seikle Vabaks meeskond ahvatleb kõiki rännuhuvilisi eestlasi ette võtma üht põnevat seiklust kodumaa kaunis looduses. Oled sa noor või vana - looduses tunnevad end kõik ühtviisi erksa ja reipana. Seda on 100% tõdenud kõik meie matkajad!

Jätkuvalt on kõige populaarsemad matkad räätsamatkad, mis meelitavad avastama meie imelist rabamaastikku. Räätsadega käimine on nagu tükike laudteed igal sammul.

Inimestele, kes otsivad aga mõnusale loodusele lisaks väikest põnevust ja meelelahutust, pakume GPS-seiklusmänge ja aardejahti, kus võimalik hiilata nii oma nutikuse kui ka kiirusega.

Loodame, et ilmataat üllatab meid sel aastal lumerohkusega. Siis saame seiklejatele pakkuda viimase aja uudseimat seiklust - matka tõukekelguga, mis on läbi teinud imelise arengu ja muutunud vahvaks liikuriks nii jääl kui lumistelt mäenõlvadel.

Iga mõnusa sügistalvise matka juurde kuulub muidugi ka väike tass kuuma teed ja vajadusel korralik matkakõhutäis - ega tühja kõhuga head seiklust saa.

Kõik meie matkad sobivad ideaalselt ka lastega peredele, samuti seltskondadele ja kollektiividele.

2. Minu isiklikuks puhkuseunistuseks on juba pikemat aega olnud Pärnu lahe piiril asuva Sorgu saare külastamine. Olen sõitnud sinna nii paadi kui kajakiga, läinud isegi jala mööda jäätunud merd, kuid selle aasta eesmärgiks on sinna jõuda tõukekelguga.

Just Sorgu on koht, kus saan oma mõtteid puhastada ja nautida loodust ning ümbritsevat rahu.

Paaripäevasest matkast täiesti piisab, et oma energiavarud taastada. Kui ilm alt veab, valin Viljandimaal Soomaa rahvuspargis asuva Toonoja rabaküla, mis paikneb Eestimaa ühe suurema raba keskel.

Seikle Vabaks tegeleb matkade ja seiklusmängude korraldamisega üle Eesti, räätsamatkad toimuvad üldjuhul Pärnumaa rabades.(http://www.seiklevabaks.ee)


Postimees.ee
Foto: Pm
http://www.tarbija24.ee/?id=46353

Uudiste arhiiv