Estonia saab sügiseks uue ilme, uued trepid ja prooviruumid

30.04.2003
Estonia rahvusooper alustas oma maja tänavusi renoveerimistöid, mille maht on võrreldes mullusega mitmekordne.

MULLUSEST KAKS KORDA MAHUKAM. “Tänavuse remondi maht on ligi 41 miljonit krooni. Töid on mitu korda rohkem kui mullu ja need on keerulisemad,” kinnitas Estonia peadirektor Paul Himma.

Fassaadi korrastavad töömehed alustasid maja Pärnu maantee poolsete treppide eemaldamist ja seni varjus olnud keldriakende avamist. Sinna enam treppe tagasi ei pandagi. Küll aga vahetatakse ära Tammsaare pargi pool asuvad trepid.

Tänavu on plaanis korrastada ooperimaja Pärnu maantee ja Viru poolne fassaad, remontida Eesti Kontserdi hoonetiiva sissepääsud, vahetada uksed, paigaldada uus teekate, ehitada majja juurde teine lift ning rajada pööningule kaks uut prooviruumi.



“Seni polnud majas korralikke võimalusi proovide tegemiseks. Nüüd avanes meil võimalus ehitada pööningule välja üks suurem ning üks väiksem prooviruum. Kokku umbes 600 ruutmeetrit,” rõõmustas Himma. Pööningu väljaehitamine muutus võimalikuks 1997. aastal toimunud ooperimaja katuse vahetamisega, kui seni risti-rästi asunud sarikad asendati kaarjate tugikonstruktsioonidega.

“Prooviruumide ehitamine on tehniliselt üsna keerukas ettevõtmine. Otse nende all asub ju orelirõdu ja orel. Seal peab väga ettevaatlikult tegutsema,” nentis Himma. Estonia ooperimaja on muinsuskaitse objekt ning seetõttu nõuab igasugune ehitus seal tervet hulka kooskõlastusi. “Kui lähtuks puhtalt funktsionaalsusest, siis teeks ilmselt palju asju teisiti,” oletas Estonia peadirektor.

Tänavuse suve kõige rahamahukam, ligi 17 miljonit maksev projekt on seotud aga hoopis ooperiteatri lavaga, mis saab uue, Prantsuse firma toodetud lavatehnika. Himma sõnul pärines Estonia lavatehnika möödunud sajandi algusest. Dekoratsioonide vahetamiseks pidi lihasejõudu näitama terve hulk lavatöölisi.

Tänavu suvel saab lava dekoratsioonide vahetamiseks 38 vintsi ning neid elektrooniliselt juhtiva
süsteemi. “Tulemusena on meil võimalik kasutada rohkem erinevaid dekoratsioone ning nende vahetumine on efektsem. Publikule pakub see kindlasti rohkem silmarõõmu,” eeldas Himma.

Tänu suurejoonelisele remondikavale lõpetab rahvusooper tänavu oma hooaja statsionaaris tavapärasest ligi kuu aega varem. “Statsionaaris lõpetame juba 11. mail ning külastajaid ootame oma majja taas oktoobris,” nentis peadirektor.

Kuigi ooperimajas mai keskpaigast enam etendusi ei anta, jätkatakse seda aktiivsemalt ringreise mööda Eestit ning antakse etendusi ka Salme kultuurikeskuses. “Näiteks “Onupoeg Bataaviast” tuleb meil Salme kultuurikeskuses välja,” tõi Himma näite.

TÖÖD EI LÕPE KA TÄNAVU. Estonia teatrimaja uuenemine ei lõpe veel ka tänavu. Tuleval aastal on plaanis uuendada teatrisaali ennast. Juba sügisel kuulutatakse välja konkurss uue lavaeesriide saamiseks.
Täielikult uue ilme peaks rahvusooperi maja saama teatri sajandaks sünnipäevaks 2006. aastal.

EPL

Uudiste arhiiv