Milliseid jõuluturge külastada Euroopas?

01.12.2008
Jõuluturud võivad olenevalt enda meeleolust olla nii tüütu tingel-tangel kui ka hingekosutav pühadeüritus. Detsembris Euroopas reisides või jõuluostlusele vaheldust – traditsioonilisi sööke-jooke ja käsitsi tehtud kingitusi – otsides tasub aga kindlasti neid väga tihti pika ajalooga üritusi külastada. Siin on seitse eestlasele lihtsalt leitavat külastussoovitust Euroopas.

Soome
Helsingis on jõulude ajal lugematuid müügikohti. Kuna 6. detsembril on ka Soome iseseisvuspäev, toimub samal nädalavahetusel kesklinna traditsioonilises jõulupaigas Vanas Üliõpilasmajas jõuluturg kahel korrusel – õiglase kaubanduse müük ja Helsingi kunstkäsitöö liidu jõuluturg. Samas hoones kestavad jõululaadad pühadeni välja. Linna suurim, kuni 240 müügilauaga jõuluturg on Esplanaadi pargis 8.–21. detsembrini. Kunstihuvilistel tasub aga minna kunstikõrgkooli jõulumüügile 29. novembrist 1. detsembrini.

Rootsi
Laevaga üle mere lääne poole sõites võib külastada mitut Stockholmi jõuluturgu, mis avatud 25. novembrist, suurima neist leiab Stockholmi vanalinnast. Djurgardeni saarel Skanseni vabaõhumuuseumis on nädalavahetuseti avatud jõuluturg, mida peetakse juba aastast 1903. Rootsi suurimaks jõuluturuks peetakse aga hoopis Lisebergi jõululaata Göteborgis.

Läti
Riias, kuhu saab Tallinnast väga hõlpsasti nii lennuki kui ka bussiga, avatakse suuremad traditsioonilised jõuluüritused ja -kaunistused esimesel advendil ehk juba sel pühapäeval. Suurim jõuluturg kesklinnas Toomkiriku juures on avatud 28. detsembrini, väiksemad laadad jäävad lahti õigeusu jõuludeni jaanuari alguses.

Austria
Viinis asub tegelikult jõuluturgude sünnipaik – juba aastal 1294 peeti siin nn detsembriturgu, mida võib pidada praeguste jõululaatade eelkäijaks. Suurim jõuluturg Wiener Christkindelmarkt 2008 toimub Austria pealinnas raekoja juures 15. novembrist 24. detsembrini. Austerlased ise on kurbusega märkinud, et traditsiooniline jõulupunš maksab seal sel aastal 3,5 eurot (u 55 krooni), mis on aegade kõrgeim hind.

Saksamaa
Riigi pealinnas Berliinis pole mitte üks, vaid mitu jõuluturgu, mis on avatud 26. novembrist kuni aasta viimase päevani. Suhteliselt moodsale Berliinile vastukaaluks on ajaloolised jõuluturud Münchenis ja Frankfurdi kesklinnas. Saksamaa suurim jõuluturg on väidetavalt hoopis ajaloolises ja armsas Nürnbergis ja üks vanemaid Dresdenis. Kõiki jõuluturge ja nende toimumisaegu võib uurida internetileheküljelt http://www.weihnachtsmarkt-deutschland.de.

Tšehhi
Praha, kuhu Eestist viivad otselennud, on jõuluturgudeks parim koht. Kuningas Wen­ces­lase väljakul ja Vanalinna väljakul on suuremad laadad, piltilusas vanalinnas aga kümne minuti jalutamistee kaugusel veel mitu väiksemat müügikohta.
Praha reklaamib oma jõuluturge eriti ka lastele, näiteks Vanalinna väljakul on lisaks traditsioonilistele kitsedele silitamiseks laama. 5. detsembril Prahasse sattujatel on eriti vedanud, sest siis on Püha Nikolause päeva puhul liikvel mitmeid Nikolauseks kehastunuid koos lastest kaaskonnaga.

Belgia
Brüsseli jõuluturg jääb ilmselt ette kõigile, kes detsembris Euroopa Liidu pealinna satuvad. Kuu algusest kuu lõpuni avatud keskplatsil saab lisaks ostlemisele uisutada. Veidi intiimsemat ja traditsioonilisemat õhkkonda võib nautida romantilises Brügges, mis jääb pealinnast rongisõidu kaugusele.


Tarbija24.ee
PM/The Times
http://www.tarbija24.ee/?id=52603

Uudiste arhiiv