Mida peab teadma Keralasse reisides ehk ellujäämisõpetus Indias

12.12.2008
Indias kohtab kõikjal naeratusi, neid tuleb vaid märgata – ja kindlasti vastu naeratada. See pole aga ainus näpunäide, mida puhkuse õnnestumise nimel arvesse võtta.

Indias päikesepuhkust otsiv turist peab arvestama, et Kerala ja Goa erinevad teineteistest sama palju kui Pärnu ja Võsu. Mõlemad sihtkohad pakuvad päikeselist rannapuhkust, ent kui Goas on ka aktiivne ööelu, siis Keralas leiab seda vaid restoranidest-hotellidest.

Seetõttu sobib Kerala rohkem privaatsust hindavale turistile, kes ei igatse aktiivset seltsi- ja kaubandusmelu. Selle koha trumbid on ajurveeda ja jooga.

Hotelle igale maitsele

Eesti turismifirmade pakutava Kerala otselennu sihtpunktiks on mereäärne, väike ja armas asula Kovalam, kus ka viietärnihotelli-esisel liivarannal kohtab merest paati sikutavaid kalureid. Ehe India!

Müüriga piiratud turistiranna puudumine eristab Kovalami nii mõnestki Egiptuse kuurordist, samas võib siin soovi korral puhata paradiisihotellis, kuhu pääseb paadiga hommikul kella kuuest õhtul kuueni ning kus basseinide ja väikese aiaga hotelliesine ala mahuks jalgpalliväljakule. Plusspoolele mahub kindlasti pea täielik eraldatus välisilmast, n-ö oma meri ja lai liivariba, milleni jõudmiseks tuleb taas kasutada hotelli paadimehe tasuta abi.

Üks õnnestunud puhkuse võtmesõnu on õige hotell. Kuigi hotelle leidub Indias, sealhulgas ka suhteliselt väikses Kovalamis, ohtralt ja igale maitsele, pole India siiski Euroopa. Seetõttu ei tohi hotelli valides lähtuda ainult hinnast. Ebameeldivate üllatuste, näiteks hallitanud seintega vannitoa vältimiseks eelistage asju ajada varem Indias käinud reisikorraldajaga.

Enamik eestlastele pakutavaid hotelle jääb Kovalami keskusest pisut eemale, nii et Lighthouse Beachile jõudmiseks tuleb jalutada umbes 15 minutit mööda mere äärt või kasutada tuk-tuki teenust. Üks ots maksab 80–100 ruupiat.

Hinnad on Indias Eesti mõistes odavad. Kui palju kohapeal raha kulub, oleneb eelkõige muidugi puhkajast ehk kus ja mida ta sööb ning milliseid ja kui suures koguses suveniire ostab. Kaks nädalat kestva, hommikusööki sisaldava, aga ekskursioonidevaba reisi peale peaks arvestama vähemalt 5000 krooni.

Raha tasub kaasa võtta dollarites või eurodes, mida saab vahetada pea kõigis hotellides ja rannapiirkonna rahavahetuspunktides. Euro kurss on üsna stabiilne, dollar paistab praeguses majandusseisus rohkem kõikuvat. Soodsaima kursi leiab peatänavalt kõrvale keerates.

Gurmaanidele pakub India kindlasti suure elamuse. Kõik toidud on palju vürtsikamad, kui oskaks arvata, aga ka mahedamat maitset eelistavad või lastega turistid ei jää nälga.
Kovalamis tegutseb mitmeid euroopalikuma mekiga restorane ja põhjamaalasele sobivaid roogi leiab ka hotellirestoranides. Seevastu ehedamat sööki tasub otsida hindudele mõeldud söögikohtadest. Rannikul tasuks panustada üksteist hõrgumate mereandidega üle trumpavatele restoranidele, kus taldrikutäie hind jääb 300 ja 600 ruupia vahele.

Kommunistlikus Kerala osariigis on alkohol müügil, ent sugugi mitte igas hotellis või linnas. Lihtsaim viis Kovalamis jook kätte saada on lasta tuk-tuki-mehel end trellidega putka-poeni viia. India vägijookidest on joodavad džinn, rumm ja õlu; veinid on kallid ja veiniliku veini leidmine üsna keeruline.

Raske suitsu osta

Avalikes paikades suitsetamisega tasub Keralas ettevaatlik olla, see on nimelt keelatud. Suvituspiirkondades tubaka kättesaamisega siiski probleeme ei teki ja tuhatoosi leiab igast hotellitoast. 20 sigaretti saab 60–80 ruupia eest. Kindlat marki eelistaval suitsetajal tasub tagavara kaasa võtta, sest siinseid brände kohtab Indias harva. Kuid ka kohalikud suitsud aitavad nikotiinisõltlasel elus püsida.

Kovalamis saab esmased suveniirvajadused rahuldatud – pakutakse linaseid ja siidised riideid, salle, viirukitopse, puidust nikerdusi, vürtse, teed jne. Kel šoppamissoov suurem, näiteks huvi imeilusate mustritega saride vastu, sel tasub sõita Kerala pealinna Trivandumisse. Edasi-tagasi otsa teeb ilus valge retrotakso hea kauplemise korral nii 800 ruupia eest. Alati tuleb hinnas/kaubas enne kokku leppida, näiteks nii: vii mind Trivandumisse, sõiduta sinna-sinna-sinna, oota neli tundi ja too pärast hotelli juurde tagasi, kokku XXX ruupiat.

Hindud armastavad kaubelda – ja seda tuleb teha rõõmuga. Soovitud summa väljameelitamiseks räägib hindust kaupmees nälgivatest lastest, surnud naisest ja enda tõbedest, aga see käib mängu juurde. Kavalam on ostelda õhtuti ja reisi viimastel päevadel, sest siis kukub hind kergemini. Valge laps mõjub hindule nagu kuldkaart.

Ka muidu südamlik naeratus ei kustu hetkekski ja väiksele kauplejale tehakse sootuks soodsam hind. Kunagi ei maksa end pealetükkiva kaupmehe käest hilisema ostulubadusega välja lunastada – ta jätab su näo meelde ja katsu sa sealt pärast ostmata lahkuda. Kui ei soovi osta, ütle kohe konkreetne EI.

Reisi toetas Travel IN

Tasub teada

• Kerala on vist ainus koht maailmas, kus tänavapildis võib näha sõbralikult kõrvuti haakristi ja sirpi-vasarat. Esimene on hinduistlik sümbol, aga teistega ehivad end võimulolevad marksistid. Kerala oli, muide, esimene riik maailmas, kus nad demokraatlikel valimistel pukki said.
• Kui kohalik vesteldes pead küljelt küljele võngutab, muutu ettevaatlikuks: tõenäoliselt pole su palvet võimalik täita või ei saa ta su jutust üldse aru. Seejuures pole üldse tähtis, mida kohalik samal ajal räägib. Peavõngutamine tähendab: jah, ei, võib-olla, mul pole õrna aimugi.
• Indias on igal asjal mitu tähendust, nii et ära imesta, kui eri inimesed sulle mõne asja või nähtuse kohta täiesti eri seletusi annavad. Neil kõigil võib olla õigus, ja lisaks eksisteerib veel terve müriaad tähendusi.
• India suurlinnadega võrreldes on Kerala väga puhas, eriti rahvuspargid, mis annavad Eesti metsadele silmad ette. Ja rahvas, kes armastab oma vanu rehve ja külmikuid maantee äärde vedada, ei tohiks India räpasuse kohta üldse suud pruukida.
• Suveniire on soovitatav osta kas riiklike käsitöökooperatiivide või tiibetlaste kauplusest. Mõlemal juhul on hinnad õiglased, fikseeritud (ei pea end kauplemisega tüütama) ja kauba maksumusest jõuab suhteliselt suur osa käsitööliseni.
• Värvikate kostüümidega, eepostel põhinevaid traditsioonilisi kathakali-tantsuetendusi võib võrrelda jaapani kabukiteatriga. Turistidele etendatakse lühendatud variante, tasub vaadata. Võitluskunstide-huviline võiks end sokutada iidse kalarippayatt’i trenni või vähemalt demoetendust vaadata. Väidetavalt maailma vanim võitluskunst, milles õpetatakse võitlema nii paljakäsi kui relvaga.

Eluks vajalik

• 1 krooni eest saab umbes 3,7 ruupiat, igal rahal on peal ilus Mahatma Gandhi pilt.
• Kohalikuks keeleks on malayalam. Enamik inimesi räägib inglise keelt, mõned küll arusaamatu aktsendiga.
• Et kohalikud eelistavad paberi asemel kasutada vett, on oma WC-paberi kaasas kandmine vägagi abiks. Levinuim väljakäik on auk põrandas.
• Enne reisi tasub lasta end vaktsineerida malaaria ja hepatiidi vastu. Jooge ainult pudelivett ja peske sellega ka hambaid. Esimestel päevadel sööge profülaktika mõttes söetablette. Kõhutõve- ja sääskedevastaseid vahendeid võib ka Eestist kaasa võtta, aga tõhusamaid ja ka odavamaid tooteid leiab ajurveeda poodidest.
• Kohapealne soodne transpordivahend on tuk-tuk, aga sõita võib ka taksoga.
• Väldi T-särke, trikotaaž muutub kuumas-niiskes kliimas üsna vastikuks. Telli kohe kohalikult kaupmehelt endale mõni avar linasest-siidist särk. Naised võiksid eelistada õlgu ja põlvi katvaid rõivaid.

Hinnad

• Õlu rannarestoranis 100–150 ruupiat, grillitud kala riisiga 300 ruupiat, kohv 100 ruupiat, 1 l rummi 335 ruupiat, linane pluus 300 ruupiat, siidist sarikangas 800 ruupiat, kalastus merel u 2000 ruupiat inimene, pluusi õmblemine rätsepa materjalist 500 ruupiat. Taksosõidu või teenuste lõplik hind tuleks alati varem kokku leppida.


Tarbija24.ee
Heili Sibrits
Foto: Hans H. Alla
http://www.tarbija24.ee/?id=57591

Uudiste arhiiv