Ikea mööbel võlub eestlasi

21.04.2004
Aina rohkem eestlasi on loobunud kesise valiku ja kallite hindadega Eesti mööblipoodides kolamisest ning jahib soodsat ja omanäolist kodusisustust Soomest Ikea mööblikaubamajadest.

Ikea on muutunud eestlaste hulgas populaarseks tänu laiale valikule, hästi disainitud toodetele ning soodsatele hindadele.

Hästisisustatud kaubamaja on tõeline tarbijalõks, mis haarab ostja endasse mitmeks tunniks ja kust on raske väljuda midagi ostmata.
Kunstiõpetaja Maris Lauri sõnul tabas nende seltskonda Ikea kaubamajas ostupaanika, mida ta kunagi varem kogenud pole. Enamikus õpetajatest koosneva seitsmeliikmelise seltskonnaga ostureisi ette võtnud Lauri sõnul kulutasid nad Ikea mööblikaubamajas umbes kaheksa tundi ja igaüks ostis sealt midagi.

Rohkem uudishimust kaasa reisinud Lauri kinnitusel hinnati eriilmeliste tubadena sisustatud kaubamajas õhinal iga väikseimatki detaili.

“Avastasin, et võisime kolmekesi tõsimeeli analüüsida üht munalõikurit ja selle ka kõik kolmekesi ära osta,” tõdes ta. Hiljuti uude kodusse kolinud Lauri sõnul on tal raske seletada, kuidas suutis ta kulutada ligi 1600 krooni enamjaolt tarbetute asjade peale, sest tavaliselt teeb ta ratsionaalseid ja läbimõeldud oste.

“Tundsin ennast esimest korda shoppava naisena. Nad on asjad ilusti sättinud ja ilus on vaadata. Mina ei tea, mis minuga toimus – kui käid Tallinna kaubamajas, siis ei teki sellist tunnet,” rääkis Lauri.

“Kuna nii mõnusaid ja ilusaid asju on ümberringi, siis tekib kiusatus osta. Kerge ostupalavik tekib küll,” ütles ka ise hiljuti ühes Ikea kaubamajas viibinud Malle Pajula, Kodukirja sisustustoimetaja.

Ikea toodete trumbiks peab ta head disaini ja soodsaid hindu. Ka noore pere eelarve piirides on jõukohane seal oste sooritada. Pajula sõnul ei maksa siiski arvata, et Ikeast saab kaupa võileivahinna eest, kuid tõenäoliselt on nad ilmekamad ja kenamad kui Eesti analoogid. “Eestis saab sama raha eest väga kehva asja,” lisas ta.

Pajula tõi näiteks endale soetatud köögikapi, mis Ikeas maksis ligi paar tuhat krooni ja millesarnase eest Eestis küsiti 500 krooni rohkem. Ikeast ostetud kapi puitosa oli valmistatud Leedus ja hinged Ferrari tehases Itaalias.
“Tegelikult hakkas seal kõigepealt käima noorte seltskond, kes tahtis asju, mida Eestis ei müüda. Nüüd on tulnud juurde neid inimesi, kes käivad ka hinna pärast,” rääkis Pajula.

Põhjusi, miks aina rohkem ja rohkem eestlasi Ikea mööblikaubamajadesse satub, on mitmeid – osa läheb sinna teadlikult kataloogist välja valitud mööblit hankima, osa aga tihti kõneaineks olevat mööblikeskust niisama uudistama.

“Tüüpilised reisijad on need, kes leiavad kamba peale bussi ja lähevad teadlikult ostma,” märkis Pajula. Need inimesed on omale vajaliku mööbli mõõdud võtnud ja teavad täpselt, mida ostma lähevad.

Lauri sõnul sõitsid nemad kolleegidega sellesse Rootsi päritolu populaarsesse mööblipoodi seitsmekohalise autoga, mis oli varustatud järelkäru ja suusaboksiga, mis kõik ka ostetud kraami pilgeni täis said.

“Meie rentisime väiksema reisibussi ja võtsime tagant paar rida istmeid ära. Aga me ei ostnud eriti üüratult, kõik mahtus ära,” lisas Pajula. Tema sõnul on Ikeas kõik hästi tasapindselt ja väikselt pakendatud ning palju asju mahub ka tavalise auto pakiruumi ära.

Ikea on populaarne ostukoht ka soomlaste endi hulgas, mida tõestab Soome piirivalvurite elav huvi turistide vastu, kes väidavad end mööblikeskusesse minevat. Küll mõõdavad piirivalvurid pilguga teie sõiduvahendit ja märgivad lõbusalt, et siia teil küll midagi ära ei mahu, või siis kurdavad oma rasket saatust, sest ka nende abikaasa ei suuda kunagi Ikeast midagi ostmata väljuda.



Ikea mööblikontsern

Ikea mööblikontserni asutas 1943. aastal rootslane Ingvar Kamprad.

Esimese haru välismaal, Norras, avas Kamprad 1963. aastal, praeguseks on Ikea ketil 186 kaubamaja 31 riigis. Kogu kontsernis on 76 000 töötajat üle maailma, enamik neist müügi alal.

Suurim kaubamaja asub USA-s Chicagos (40 000 ruutmeetrit). Austraalias avati esimene kauplus aastal 1975, USA-s 1985 ja Hiinas 1998.


EPL




Uudiste arhiiv