Soome parim metsasarvemängija Tallinna Kammerorkestri ees

16.02.2009
19. veebruar kell 19 Mustpeade maja
VIRTUOOSID
Jukka Harju
metsasarv, Soome

TALLINNA KAMMERORKESTER
Dirigent JUHA KANGAS Soome

W. A. Mozart Metsasarvekontsert nr 1
J. Haydn Sümfoonia nr 89 F-duur
J. Haydn Metsasarvekontsert nr 1 D-duur
W.A. Mozart Sümfoonia nr 40

Soome parim metsasarvemängija – noor mitmekülgne virtuoos, kes on lisaks ka veel professionaalne filmirežissöör ning andekas helilooja.

Klassikaliselt kaunis kava ühe maailma kuulsaima teose – Mozarti sümfooniaga nr. 40.

Need kaks aspekti teevad kontserdi eriliseks ja hinnatuks.

Ja muidugi annab kontserdile erilise kvaliteedigarantii see, et Tallinna Kammerorkestri ees on nende lemmikdirigent Juha Kangas.

Hämmastav on fakt, et Jukka alustas metsasarvemängu 9-aastaselt, ja juba kahe aasta pärast esines Mozarti metsasarvekonserdiga Dublinis - õhtu kanti üle televisioonis ning Euroopa raadiojaamades. Õppinud Sibeliuse Akadeemias ning Viinis, tegi rahvusvahelistel konkurssidel osalenud 20-aastane noormees äkki kannapöörde ja suundus hoopis filmirežissööri teele. Lõpetas meediakooli ja tegutses filmimaailmas, aga seitsme aasta pärast pöördus muusika juurde tagasi, hakkas võitma konkursse ja tiitleid, ning sai Soome orkestrite juhtivaks metsasarvemängijaks.

Jukka Harju tegutseb aktiivselt ka kammermuusikas ja osaleb rahvusvahelistel festivalidel ning esitab omakomponeeritud muusikat.

Mozarti sümfoonia nr. 40 on küll maailmakuulus, ja tuntud eelkõige oma armastatud esimese teema poolest, aga samas on see Mozarti kohta haruldaselt romantiline, traagiline ja ärritatud muusika. Mozarti-uurijad pakuvad välja fakti, et 3 aastat enne surma kirjutatud 3 sümfooniat olid kiiruga (kahe kuuga) kirjutatud kontserdisarja „Konserdid kasiinos“ jaoks, mis pidi toimuma Spiegelgasses avatava uue kasiino puhul. Kontserte aga ei toimunud, ja kas Mozart üldse oma üheks tuntumaks saanud sümfoonia esiettekannet enda eluajal kuulis, on kahtlane.

Sümfoonia on aga oma ajast ees, ja tugevalt mõjutanud nii Beethoveni, Schuberti kui ka Mendelssohni mõningaid teoseid.

Võib öelda, et ekstreemsed olud ja viimaste eluaastate pingeline meelolu aitasid kaasa geeniuse eriti kaunite teoste tekkele. Lõpule lähenev elu tootis kvintessentsina kauneimaid meloodiaid ja hämmastavamaid harmooniaid.


Tallinna Filharmoonia – elamus väärt kontserdist!
Pressiesindaja Heili Vaus-Tamm
525 6322
heili.vaus-tamm@hotmail.com
http://www.filharmoonia.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv