Odavaim reisivõimalus Peterburi on bussiga

27.04.2004
Laeva-, bussi- ning rongifirmade esindajate sõnul muutub Peterburisse reisimine eestlaste seas üha populaarsemaks, odavaim võimalus on Venemaa suurlinna sõita bussiga.
MootorReisi AS-i juhatuse esimees Hugo Osula ütles, et nende Eurolinesi Peterburi liini bussid on suvel reisijaid täis ning talvel suhteliselt tühjad.
Samas tõdes Osula, et reisijate arv on Peterburi liinil aasta-aastalt kasvanud. Bussifirma üheks suuremaks eeliseks rongi- ning laevaliini ees nimetas Osula väljumisaegade valikut – Eurolinesi bussid väljuvad iga päev Tallinnast Peterburi kaheksal korral.
Ka on Osula sõnul bussireisi puhul oluliseks argumendiks hind ning kiirus: kohale jõuab buss 7-8 tunniga ning olenevalt väljumisajast maksab ühe suuna pilet 150–220 krooni.

“Venemaa viisa on kallim kui bussipilet,” ütles Osula, lisades, et viisa eest tuleb välja käia sõltuvalt viisa ooteajast 300–500 krooni.

Eurolinesi bussiga Peterburi sõitmisel käib piiri ületamine suhteliselt kiiresti – aega võtab see 1–1,5 tundi.
Tallinki turundusjuht Tiina Mander ütles, et ligi kuu aja eest avatud Peterburi laevaliin on tööle saadud üllatavalt hästi. “Kui arvestada seda, mida tähendab uue laevaliini avamine, siis on kõik probleemid – ka piiriületamisega seonduvad – lahendatud üllatavalt ruttu,” sõnas Mander.

Samas lisas ta, et inimesed, kes plaanivad mais-juunis Peterburi puhkusereisi ette võtta, peaks ennast üsna varakult liigutama hakkama, kuna huvi uue laevaliini vastu kasvab pidevalt ning viimasel hetkel ei pruugi laevas vabu kohti olla.

“310 krooni maksva viisa taotlemisel peaks arvestama kümne päevaga,” ütles Tallinki turundusjuht. Tema sõnul on võimalik taotleda ka kiirviisat, mida on võimalik saada mõne päevaga, kuid siis tuleb sõitjal arvestada ka suurema väljaminekuga. Tallinna-Peterburi-Helsingi-Tallinna kruiisi hind algab 630 kroonist.

Suhteliselt kiiresti saavad üle piiri ka laevareisijad. Tiina Manderi sõnul võtab see aega maksimaalselt tunni.
Lisaks läinud aasta augustis Silja Operaga alustatud kruiisidele Helsingi-Peterburi-Helsingi liinil avab Silja Line 18. juunil laevaliini Tallinn-Peterburi-Tallinn. Pärast üle 150 miljoni krooni maksva uuenduskuuri läbimist hakkab uut liini teenindama GTS Finnjet. GTS Finnjetil uuendatakse kõik restoranid, baarid ja kauplused, samuti muudetakse osa sisekajuteid ning lisandub 112 kajutikohta.

Kui Tallink ja Mootorreisi AS jäävad oma Peterburi liinidega rahule, siis rongireisidega tegelev EVR Ekspress seda öelda ei saa.

EVR Ekspressi juhatuse liige Henn Ruubel ütles, et ettevõte otsib Peterburi liinil paremaid lahendusi ning liiniga väga rahul ei olda.

"Me ei ole rahul peamiselt sõiduplaani pärast – teatud kuupäevadel väljub rong Tallinnast ning teatud kuupäevadel Peterburist. Seega pole väljumised igapäevased. Teine asi, mis häirib, on sõidu aeg – kaotame piiril ligi kaks tundi. Kui võrrelda bussisõidu ajaga, on see kaks tundi küllaltki oluline aeg," selgitas Ruubel. Peterburi liini reisijate arv on pidevalt kasvanud.

Hetkel töötab EVR Ekspress selle nimel, et panna Peterburi rong käima kord päevas. Samuti otsitakse võimalusi, kuidas lühendada piiri- ja tolliformaalsustele kuluvat aega.

Seda, millal võiks rongid Peterburi ja Tallinna vahet hakata tihedamalt sõitma, ei julgenud Ruubel veel täpselt öelda. Samas avaldas ta lootust, et selleni võiks jõuda järgmisel aastal.

Hetkel teenindab EVR Ekspress Peterburi liini neljast vagunist koosneva rongiga, kuhu mahub umbes 150 reisijat. Kui huvi rohkem, saab ettevõte vaguneid ka juurde panna. Ühe otsa rongipilet Peterburi maksab istevagunis ligi 200 krooni ning kupees 372 krooni. Raigo Neudorf

EPL


Uudiste arhiiv