Virtuoos MICHEL LETHIEC

25.03.2009
26. märts kell 19 Mustpeade maja
VIRTUOOSID
MICHEL LETHIEC
klarnet, Prantsusmaa

ARTO NORAS tšello, Soome
ANDRES MUSTONEN viiul
TALLINNA FILHARMOONIKUD
Dirigent ANDRES MUSTONEN

G. Kantšeli Broken Chant (2007), esiettekanne Eestis (soleerivad Michel Lethiec ja Andres Mustonen)
D. Milhaud Scaramouche (1937)
A. Sallinen Opus novum tšellole ja klarnetile (2007)

„Kontsert tuleb nagu Mustoneni kontserdid ikka – uhke kavaga, supersolistidega, esiettekannetega“ (produtsent Kaia Lattikas).

Virtuoosmuusikute sarja seekordseks peategelaseks on prantsuse klarnetist Michel Lethiec, keda peetakse üheks silmapaistvamaks persooniks tänapäeva klassikalise muusika maailmas. Kindlasti on ta üks parimaid instrumentaliste, keda meil kodumail kuulda õnnestub. Arto Norase tšellomängu on raske üle hinnata – sisusügav, emotsionaalne, elav muusika, mida suudavad kuulajateni tuua vaid tõelised kunstnikud.

Gruusia helilooja Gia Kantšeli teos Broken Chant (tõlkes Murtud laul) on kaunis näide kaasaja muusika uuslihtsusest. “Murtus” seisneb vaikusest lähtuvate tõusude katkestamises uue vaikuse poolt. Ekstreemselt aeglane tempo on samuti üks haruldusi, mis teose emotsiooni määravad. Teose esiettekanne oli vaid aasta eest Londonis, maailma ühes prominentsemas saalis – Barbican Centeris. Ja ettekandjaks BBC Sümfooniaorkester.

Milhaud´ süit Scaramouche on helilooja hinnangul saanud ülekohtuselt populaarseks, jättes seetõttu varju tema muud teosed. Köitev rütm ja kergestikuulatav meloodika on populaarsuse põhjused. Teose identiteedi määravad kiired päikselised äärmised osad. Kolmas – finaalosa - Braziliana (Mouvement de Samba) on helilooja üks eredamaid Lõuna-Ameerika elustiilist nakatatud teoseid. Oma märk on ka sellel, et teine ja kolmas osa on pärit näidendimuusikast – karakterite teatraalne eredus haarab neis. Teose köitvust näitab seegi, et lisaks helilooja enda poolt tehtud seadetele mitmele koosseisule on ka teised heliloojad sellest mitmeid seadeid teinud. Vaid väga ere muusikaline materjal võib selle põhjuseks olla.

Aulis Sallinen on Soome juhtiv ooperihelilooja, kelle loomingus ühtivad sibeliuslik lüürika ja kibe satiir. Need kaks joont muudavad köitvaks ta ooperid ja kanduvad ka muudele teostele.


Tallinna Filharmoonia – elamus väärt kontserdist!
Aadress: Toompuiestee 20, Tallinn 10149
Telefon: 669 9944
Faks: 669 9947
WWW: http://www.filharmoonia.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv