Stockmanni juurde kerkib kõrgeim hoone

29.04.2004
AS EKE Invest kavatseb Postimehe maja ja Stockmanni kaubamaja vahelisele alale ehitada 30-korruselise kaksiktorni moodustava linna kõrgeima hoone, millest võib saada viietärnihotell.
“Tallinn saab juurde uue märkimisväärse hoone, mis rikastab seda kohta. Lootust on, et sinna tuleb esimene suur viietärnihotell,” ütles planeeringute eest vastutav abilinnapea Peep Aaviksoo.

Tallinna mõistes pilvelõhkuja, 30-korruseline kõrghoone, on kavandatud Tornimäe tänav 3 krundile, nn Maakri tänava pilvelõhkujate kvartalisse, mille läheduses on teisigi kõrghooneid. Aaviksoo sõnul saab uus hoone olema vaikimisi kõrguspiiriks arvestatud Oleviste kirikust madalam, umbes sama kõrge kui SAS Radissoni hotell koos torniga.

Hoone arhitekt on Meeli Truu, hoone projekteeris AS Nord Projekt. Firma juhi Andres Saare sõnul tuleb uus hoone 112 meetri kõrgune.

2001. a valminud SAS Radissoni hotell on praegu pealinna kõrgeim hoone, kuid sel on mitte 30, vaid 25 korrust ning see on 103 meetrit kõrge. SAS Radisson kaotab uue hoone valmides ka Baltikumi kõrgeima hotelli tiitli.
Teisel kohal peaks praegu olema 1999. aastal valminud 24-korruseline Ühispanga maja, mille kõrgus on 94 meetrit.

Kõrgeimaks hooneks linnas on plaanitud Tartu maantee 15 krundile, endise Turisti poe juurde 35 korrusega 120-meetrine hoone, mille ehitus on praegu takerdunud kooskõlastuste taha.

Ka Tornimäe tänava kõrghoone aktsepteeritava lahenduseni jõudmine oli problemaatiline. Nii on Tallinna arhitektuurinõukogu hoone projekti tagasi lükanud kahel korral. Andres Saare sõnul soovis nõukogu projekti ümbertegemist, mille käigus keerati majasid 90 kraadi võrra.

Territooriumi detailplaneering lubab krunti hoonestada osaliselt kuni 10- ja osaliselt kuni 30-korruselise hoonena. Hoone projekti on kooskõlastanud säästva arengu ja planeerimise ameti projektide läbivaatamise komisjon ja linnavalitsus, täiendamist vajab veel vaid fassaadi lahendus.

Komisjoni arvates järgib eskiisprojekt nii detailplaneeringus esitatud diferentseeritud nõudeid hoone kõrguse, täis-ehitusprotsendi kui ka brutopinna piirangute osas.

Tohutu konverentsisaal peaks turismi soodustama

Hoone on kavandatud polüfunktsionaalse ärihoonena, kus on hotell, kortermajutus ja kaubanduspinnad.
AS Nord Projekti koostatud eskiisprojekti kohaselt koosneb hoone kõrgem osa kahest tornist. Projekti seletuskirja kohaselt on linnaehituslikku situatsiooni, arhitektuurset aspekti ning kõrghoonetele avanevaid olulisi kaugvaateid kõige paremini arvestatud. Hoone tornid toetuvad madalamale 5-korruselisele osale, kus asuvad äri- ja kaubandusruumid ning konverentsikeskus. “Hea on see, et linn saab juurde ligi 1000-kohalise konverentsikeskuse, mille järgi on tuntud puudust. Nii saab areneda ka konverentsiturism,” märkis Aaviksoo.

Esimesele korrusele on kavandatud hotellile ja kortermajutusele vajalikud vestibüüliruumid. Hoonealune parkla moodustab osa Tartu maantee läbimurde alusest parklast.

“Kui kõik läheb plaanide järgi, saame septembris ehitama hakata, ehitus kestab umbes kaks aastat,” ütles Saar.
Enne maja ehitamisega alustamist peab tegema EPL

Uudiste arhiiv