Tallinna Filharmoonia esitles tänavust Birgitta Festivali ja Eri Klasi Juubelikontserti

22.05.2009
19. mail esitles Tallinna Filharmoonia kahte selle suve kultuuri suursündmust Eestis – 7. juunil toimuvat Eri Klasi juubelikontserti ning 13.-23. augustini vältavat Birgitta Festivali.

Kultuurisündmuste esitlusüritusel astusid üles festivali kunstiline juht Eri Klas, Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja Tallinna Filharmoonia direktor Jüri Leiten. Ühtlasi allkirjastas Tallinna Filharmoonia koostöölepped festivali suurtoetajate EMT, Olympic Entertainment Groupi, Reval Hotel Olümpia ja Eesti Rahvusringhäälinguga, kes festivali korraldusele õla alla panevad ning tänu kellele saab uuendatud kontserdipaik, majutatud festivali väliskülalised ning tehtud selle avaüritusest otseülekanded ja salvestused.

ERR salvestab festivali avaetenduse. ERR juhatuse esimees Margus Allikmaa tõdes, et ERR saab suvel uue ülekandejaama ja nii kõrge kvaliteediga - HD formaadis - saavad esialgu üles võetud vaid laulupidu ja Birgitta Festival.
EMT turundusjuht Piret Mürk-Dubout: "Birgitta Festivali ajal suureneb EMT võrgus oluliselt rahvusvaheliste kõnede hulk. Nii et on selge ajend, miks välismaalsed Tallinna tulevad." Ja lisas, et neil on hea meel viia oma sponsorluse kaudu kõrgkultuur EMT enam kui 700 000 kliendini.

Tänavuse Birgitta Festivali kava ning tehnilise külje uuendusi tutvustades ütles festivali produtsent ja pressiesindaja Heili Vaus-Tamm, et kuna suurürituse märksõnaks on muusikateater tänapäeva teatrikunsti tasemel, on külalisteatrite tase ja sõnum festivali korraldajatele väga olulised. „Kindlasti ei võeta festivali kavva lihtsalt head lugu soodsa hinnaga,“ kinnitas Vaus-Tamm.

Süvapsühholoogilised lavastused Giordano “Siber” ja Verdi “Falstaff” toob tänavu augusti keskpaigas toimuvale festivalile Moskva ooperiteater “Helikon” ja Eestis juba tuntud lavastaja Dmitri Bertman. Kultuurilise tippsündmuse avab aga festivali kunstilise juhi maestro Eri Klasi juubelietendus – Tauno Aintsi ja Leelo Tungla oratoorium “Aeg armastada” Mare Tomminga lavastuses. Balletipoolelt rõõmustab Hatšaturjani tuline “Spartacus” ja Vene klassika suurteosed Prokofjevi “Romeo ja Julia” ning Tšaikovski “Luikede järv” Moskva Klassikalise Balletiteatri lavastuses.

Birgitta Festivali kava erineb seetõttu teistest omataolistest, et igal aastal tuuakse publiku ette mõni maailma muusikateatri uus žanr. Tänavu on selleks Taiwani mütoloogilis-rituaalne etendus “Ookeani hääl”, mis toob idamaalastelt meile edasi täna nii olulise sõnumi, kuidas kaose olukorras hakata tilk-tilga haaval koguma sisemist rahu, mis kasvades muutub jõeks ja suundub ookeani – suur vaimne potentsiaal. Maestro Eri Klasi laiale haardele iseloomulik on tema juhatatud etendus “Opera@jazz”, kus kuuleb tuntud ooperiaariaid ning neile loodud džässiseadeid ning kontserdi teises pooles lummab publikut mustanahaline jazzlaulja Joan Faulkner.

Tehnilise uuendusena tulevad publikumugavuse jätkuvaks suurendamiseks tänavusel festivalil kasutusele kindlama konstruktsiooniga pehme põhjaga toolid ja läbipaistva tuulekindla kattega kaetakse aknad ning ukseava.

Ühtlasi presenteeriti täna Eri Klasi juubelikontserti 7. juunil Raekoja platsil. Klassikaosas astuvad üles maailmakuulsad ooperisolistid Cynthia Makris, Elvira Hohlova, Raimo Sirkiä, Gabriel Suovanen ja Aleksandr Antonenko, Rahvusooper “Estonia” solistid ning ERSO. Kergemuusika poolel Estonian Dream Big Band, Antti Sarpila ja Linnateatri lauljad. Kontsert on tasuta ja mõeldud peona kogu Eesti rahvale. Kontserdist teeb otseülekande Eesti Televisioon.


Tallinna Filharmoonia – elamus väärt kontserdist!
Aadress: Toompuiestee 20, Tallinn 10149
Telefon: 669 9944
Faks: 669 9947
WWW: http://www.filharmoonia.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv