Soomes tegutseb korraga umbes 500 prostituuti

04.04.2003
Soomes töötab korraga umbes 500 prostituuti, kellest valdav osa pärineb Eestist või Venemaalt.
Soome keskkriminaalpolitsei neljapäeval esitletud aastaülevaates mullusest kuritegevusest nendib probleemi uurinud Jari Leskinen, et Soome lõbumajandust valitsevad täielikult Eesti ja Venemaa kuritegelikud ühendused. Need on "teeninduspiirkonnad" omavahel ära jaganud ning hoiavad üksiküritajaid eemal mõnikord üsnagi vägivaldsete meetodite abil, kirjutas ajaleht Iltalehti.

Prostitutsioonis liikuva raha täpset hulka raport esile ei too, kuid jutt käib kümnetest kui mitte sadadest miljonitest eurodest aastas. Leskineni hinnangul on see võrreldav uimastiäris liikuva rahaga.

Teatud pildi annavad paari aasta eest paljastatud kupeldamisega tegelenud jõugu andmed. Ühendus oli suhteliselt väike, viis-kuus Eestit pärit prostituuti võtsid kuus vastu tuhatkond meest, sellest hoolimata teenis jõuk umbes 50.000 eurot ehk ligi 800.000 krooni kuus. Jõugujuhid said sellest endale 34.000 eurot ehk üle 530.000 krooni, naistele endile jäi umbes 270.000 krooni.

Soome politsei andmeil liigub prostitutsiooniga teenitud raha riigist välja Eestisse ja Venemaale. Üldjuhul viivad kurjategijad selle ära salakaubana, vältides ametlikke elektroonilisi ülekandeid.

Leskinen kirjutas uurimuses, et aasta jooksul tegutseb Soomes umbes 10.000-15.000 prostituuti, kellest korraga on kohal 500 ringis. Valdavalt on tegemist 18-29-aastaste Eestist ja Venemaalt pärit naistega, leedulannade ja lätlannade osakaal on väike.

Uurija väitel asub enamik prostituute sellesse ametisse vabatahtlikult ja naised teavad täpselt, mida nad Soomes tegema hakkavad. "Oma tahte vastaselt neid siia ei tooda," kinnitas Leskinen.

Üldjuhul sõlmivad kupeldajad naistega täpsed lepingud juba enne Soome saabumist ja neist lepetest peetakse täpselt kinni. Reeglite rikkujad saavad karistada, sageli karmilt. Välistatud pole ka prostituudi omaste ähvardamine, eriti siis, kui lõbunaised asuvad koostööle ametivõimudega.

Klientide hankimiseks, info talletamiseks ja riigi erinevates osades tegutsevate prostituutide töö koordineerimiseks kasutavad kupeldajad mobiiltelefone ja arvuteid. Viimastes on ka andmeid klientide kohta, mistõttu Soome politsei hinnangul võivad kurjategijad prostituutide kasutajaid ähvardada.

BNS

Uudiste arhiiv