Kiirlaevade start lükkub veelgi edasi

05.05.2003
Laevafirmad peavad ilmselt veel mõne päeva võrra edasi lükkama nädala keskele kavandatud Tallinna-Helsingi kiirlaevade hooaja algust, sest meres triivivad jääpangad.

Tallinna laht oli eilseks küll jäävaba, kuid tuul oli lahtised jääpangad lükanud Soome rannikule. Nädala alguseks ennustatud põhjatuul võib jäätükid Eesti ranniku poole tagasi tuua.

“Karta on, et päris jäävabaks võib Soome laht saada alles 10. mai paiku,” ütles eile veeteede ameti koordinatsioonikeskuse korrapidaja.

Veel eelmisel nädalal lootis Nordic Jet Line kiirlaevad käima panna juba sellest kolma-päevast ning Lindaliin ja Tallink reedest. Vaid Silja Line plaanib oma kiirlaevaga alustada alles järgmisel nädalal.

Tallinna ja Helsingi vahel sõitvad kiirlaevad on kõik alumiiniumkerega, mis tähendab, et suurel kiirusel võib ka väiksem jäätükk nende keresse augu lüüa. Ka ei tohi pisematki jäätükki sattuda kiirlaevade mootorisse.



Tänavused rasked jääolud tähendavad laevafirmadele seisvate kiirlaevade tõttu hinnanguliselt umbes 40 miljonit krooni saamata jäänud käivet. Eelmisel aastal alustasid kiirlaevad Tallinna-Helsingi liinil sõitu juba 15. märtsil.

Kiirlaevade seismise tõttu on suurt kasu lõiganud Copterline, mis on üle lahe käima pannud mitu lisakopterit ning sõidab pidevalt täiskoormusega.

EPL

Uudiste arhiiv