ARK palub uurida autonumbrite tellimist

02.06.2004
Autoregister laseb kaitsepolitseil, maksuametil ja riigihangete ametil uurida, kas üle kümne aasta kestnud kallite autonumbrite valmistamine ASile Number suunatud tellimustena sisaldab kuriteo tunnuseid.

Autoregistrikeskuse (ARK) peadirektor Tamur Tsäkko ütles, et järgmisel nädalal saadab ARK eelloetletud uurimisorganitele palve vaadata üle numbrimärkide tellimise kronoloogia ning anda õiguslik hinnang nii ARKi kui ka numbreid valmistanud ASiga Number seotud isikute varasemale tegevusele.
Kuni mullu sügiseni, mil ta ametist vabastati, juhtis ARKi Eero Till.

Tsäkko selgitas, et riigihangete ametil palutakse üle vaadata hangete jada alates 1992. aastast, mil kõik numbrihanked on olnud suunatud ühele firmale, korraldamata avalikku pakkumist. Ebatavaliselt pikk, 10 aastat oli ka ühe lepinguperioodi kestus.

Asjale lisab vürtsi see, et esmaspäeval allkirjastati numbrimärkide valmistamise leping uue firmaga AS Teede REV-2, mis nõustus numbreid valmistama neli korda odavamalt kui AS Number. Kui viimane küsis ühe numbri eest riigilt 265 krooni, siis uus pakkuja vaid 62 krooni.


Aastas väljastab ARK 58 000 numbrikomplekti. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi arvutuste järgi maksis riik ja ühtlasi ka autonumbrite ostjad aastas umbes 10 miljonit krooni rohkem kui tarvitsenuks.

Ministeeriumi hinnangul oleks pidanud ARKi juhtkond juba kümneaastase lepinguperioodi ajal tegema jõupingutusi otsimaks alternatiivseid või soodsamaid võimalusi numbrimärkide tootmiseks.

Viimane, 2003. aastal tehtud suunatud numbrihange oli ministeeriumi avalike suhete juht Martin Jaško sõnul seetõttu eriti kummastav.

Lisaks hangete korrektsusele palub Tsäkko uurida maksupolitseil ka ASi Number tausta, sest firma esitas pakkumisele andmed, mille järgi on nende aastakasum 700 000 krooni. Samas eeldab uue pakkuja tootmiskulude võrdlus, et 10 miljoni kroonine aastatellimus peaks rohkem sisse tooma.

Kaitsepolitseile kirjutab Tsäkko aga kahtlustest seoses firma omanikeringi varasemate sidemetega majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga.


ASi Number nõukogu liikmed on endine Tallinna Sadama juht Enn Sarap ja tema poeg Toomas Sarap. Enn Sarapi elukaaslane Ruth Martin oli pikka aega tollase teede- ja sideministeeriumi kantsler.

Enn Sarap ütles, et tema firma nimel ei räägi. Süüdistusi seoste kohta ministeeriumiga Ruth Martini kaudu nimetas Sarap aga naeruväärseteks. Ta ütles, et Martin sai kantsleriks hiljem, kui sõlmiti numbritootmislepped.

Endine ARKi juht Till ütles, et tema südametunnistus on puhas. Tema sõnul tehti varem numbrite tootmiseks kalkulatsioonid, mille kiitis heaks ka majandusministeerium. Tilli väitel ei tundunud varem ükski teine firma numbrite valmistamise vastu huvi.

2003. aasta hanke kohta ütles Till, et hange oli avalikult kaks nädalat internetis üleval. «Kõik oli seaduslik,» sõnas ta.


Postimees

Uudiste arhiiv