Pealinna tanklad on langenud bensiinivaraste rünnaku alla

02.06.2004
Tänavu on sagenenud juhtumid, kus varastatud või võltsitud numbrimärke kandvad autod sõidavad tanklast paagi täitmise järel maksmata minema, eriti sageli varastatakse kesklinna bensiinijaamadest, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kesklinna politseiosakonna menetlusteenistuse komissar Kaja Friedemann ütles, et võrreldes eelmise aastaga on vargusi tunduvalt rohkem. «Tegemist on uue ja huvitava süütegude liigiga,» märkis komissar.

Kesklinnas on tänavu olnud 25 bensiinivargusega seotud väärteo episoodi, see on üle poole Tallinna tanklates toime pandud sellelaadsetest väärtegudest.

Aasta algusest kuni 26. maini on linnas algatatud 36 kriminaalasja, neist 21 juhul on bensiini varastanud Volkswagen Bora.

«Kindalt ei saa väita, et tegemist on ühe ja sama masinaga, kuid kindlasti on neil juhtudel kasutatud varastatud numbrimärke,» kinnitas komissar.

Inimesed ei pöördu numbri varguse korral kahjuks nii tihti politsei poole, kui peaks. Kindlasti peaks igast sellisest juhtumist politseile teada andma, kuna ilmselgelt ei kasutata varastatud numbrimärke headel eesmärkidel.

Palju avaldusi on tulnud uuest Favora tanklast Tondi 6/8. «Peaaegu kohe pärast tankla avamist hakkas sealt ka avaldusi tulema,» ütles Friedemann.

Näiteks on sellest tanklast üks ja seesama sõiduk bensiini varastanud kolmel korral, kõigil neil kordadel on auto kandnud ühtsama võltsitud numbrit.

Varguste avastamisel annab võtmetunnistuse turvakaamerast saadud pilt. Politseile on aga probleemiks tanklate turvakaamerate asetus – kaamerapiltide järgi on pea võimatu isikuid tuvastada.

«Vargad on ilmselt teadlikud, kus kaamerad paiknevad, ja püüavad sinna suunda jääda seljaga,» ütles Friedemann.

Kaamerafotolt on auto number küll loetav, aga võimatu on tuvastada, kas numbrimärki on muudetud – mõni täht või number ümber tehtud. Kuna kaamerapilt on üks olulisemaid tunnistusi, siis kipub avastamine raske olema.

«Väärtegude puhul oleme küll ühe mehe kätte saanud, kuid tema süüd ei olnud võimalik tuvastada, kuna tanklast saadud pilt ei olnud nii kvaliteetne, et oleks saanud täie kindlusega väita, et just see mees varastas,» tunnistas Friedemann.


Postimees

Uudiste arhiiv