Tallinn tõstab parkimistasu ja laiendab tasulise parkimise ala

08.06.2004
Tallinna võimuliit on jõudnud ühele nõule kavas laiendada tasulist parkimisala ligi kolmandiku jagu ning tõsta suures osas südalinnast parkimistasu kaks korda, ja kavatseb eelnõu neljapäeval linnavolikogus vastu võtta.

Ühtlasi vabastaks eelnõu tasulise parkimise ala elanikud parkimiskaardi ostmisest.

«Peaeesmärk on viia parkimist kesklinna tänavatelt vähemaks, suunata see parkimismajadesse, kus täitumusprotsent on praegu suhteliselt madal,» põhjendas keskerakondlasest abilinnapea Jüri Ratas parkimisreformi vajadust.

Et autosid südalinnast tõrjuda ja linnale raha juurde saada, soovis Ratas juba veebruaris, et volikogu kiidaks heaks tasulise parkimisala laiendamise ja parkimistasu osalise tõstmise. Toona jäi eelnõu seisma, sest Keskerakonna võimupartner Reformierakond seisis vastu tasulise parkimise laiendamisele mitmesse elamukvartalisse.

Reformierakonna Tallinna piirkonna juht ja Kesklinna vanem Keit Pentus märkis eile, et läbirääkimisel Ratasega on kokku lepitud, et tasulise parkimisala elanikud saavad tulevikus oma maja juurde tasuta parkida ega pea enam ostma 100-kroonist parkimise kuukaarti . Pentus lausus, et tänu sellele kokkuleppele ei ole Reformierakond enam parkimisreformi vastu.

Ratase sõnul on uued piirkonnad tasulisse parkimisalasse kaasatud eelkõige just seetõttu, et kesklinnas tööl käivad inimesed jätavad oma autod sealsete elumajade ümbrusse, võttes kohalikelt elanikelt võimaluse autot kodu juurde parkida.

Tasuliseks muutub parkimine näiteks Ravi tänava haiglakompleksi ümbruses ning Raua ja Tina tänava alal Kadriorus.

Samuti peaks tasulise parkimise aeg kesklinnas pikenema tööpäeva õhtutel tunni aja võrra, kella 19ni.

Südalinnast autode väljatõrjumise eesmärki kannab eelkõige idee kergitada ulatuslikul alal Tallinna kesklinnas parkimise tunnitasu 12 kroonilt 24 kroonile. Sellesse alasse jäävad näiteks Rävala ja Estonia puiestee ning nende ümbruskond.

Vanalinnas kehtiv parkimistasu 48 krooni tunnis säilib.

Arvestades, et parkimiskord uueneb tõenäoliselt augustist ning et kaovad kesklinna elanike parkimiskaardid, teenib linn muudatustest tänavu ilmselt ligi kolm miljonit lisakrooni.

Linnavolikogus opositsioonis oleva Res Publica fraktsiooni juht Kaupo Reede ütles, et nemad eelnõu ei toeta. «Liiklust, parkimist ja ühistransporti tuleks tervikuna lahendada, mitte ühe detailiga tegeleda,» lisas ta. «Selline ühekordne aktsioon on hea ainult selleks, et sedaviisi linnakassat täita.»

Postimees on varem mitmele asjatundjale viidates kirjutanud, et parkimisreform ei puhasta Tallinna kesklinna autodest, sest kõik tänavail seisvad sõidukid ei mahu parklatesse ega parkimismajadesse.

1. juunist 31. augustini ulatub tasulise parkimise ala ka Piritale, hõlmates eelkõige ranna- ja puhkeala. Parkimine on tasuline pühapäevast neljapäevani kella 10-21 ja reedel-laupäeval kella 10-02.

Kuni 30-minutilise parkimise korral on esimesed 15 minutit tasuta ja järgmised 15 minutit maksavad 10 krooni. Parkimine pool kuni kaks tundi maksab 25 krooni, päevapilet 50 ja kuukaart 500 krooni.


Postimees

Uudiste arhiiv