Selgusid Aegna saare ideekonkursi tulemused

16.06.2004
Aegna saare ideekonkursi komisjon valis eile välja kolm paremat tööd, esimese koha jättis abilinnapea Toomas Vitsuti juhitav seitsmeliikmeline komisjon välja andmata, sest ühtegi piisavalt põhjalikku ja analüüsivat tööd ei leitud.
14 võistlusele laekunud tööst praagiti kohe välja saarele vormelirada pakkunud ideelahendus, mis hävitaks saare miljöö. Kaks ideed tõsteti kõrvale kui head uurimistööd Aegnast – seni puudus linnal saarest nii põhjalik ülevaade.

Loodusturism on saarel eelistatud

Võistluse parima, teise koha ja sellega kaasas käiva 30 000-kroonise preemia pälvis EA-Rengi arhitekt Martin Aunin. “Töö oli kompaktselt läbi mõeldud ja mitte väga utoopiline. Arvesse on võetud maastikukaitseala ja muinsuskaitse piiranguid,” ütles ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste.

Aunini lahendus jagab saare aktiivseks ja passiivseks tsooniks. Lõunapiirkonda rajataks kai jahtidele ja väikelaevadele, jahtklubi, teeninduskeskus ja sadamahotell. Puhkajate lõbustamiseks on ette nähtud kuursaal-kõlakoda, kasiinod, meelelahutuskeskused, SPA-hotell ja vabaõhuatraktsioonid. Saare põhja- ja idaosa jääks idee järgi loodusturistidele ning sinna rajataks matkarajad ja lõkkeplatsid. Saarele toob autosild/tamm ja regulaarne laevaliin.

Kolmanda koha ja 20 000-kroonise preemia saab Kadi Tuul, kelle idee järgi pakub Aegna ajaveetmisvõimalusi aktiivseks loodusturismiks. Saarele on ette nähtud kohvikutega puhkekompleks, vabaõhukontserdilava, vabaõhuklass ja looduskoolituskeskus.

“Kui saar jääb ainult loodusturismile, ei tasu investeering ära. Aktiivsust ei saa taotleda nišitootega, nagu linnuvaatlus või matkarajad,” kommenteeris Teniste.

Pakutud ideed niipea töösse ei lähe

10 000- kroonise eripreemia otsustas komisjon novaatorliku idee eest anda Renee Puusepale. Tema lahenduse järgi jääb Aegna looduslikuks, kuid selle juurde Kräsuli ja Kumbli laiule ehitatakse büroo- ja kortermajad, söögikohad, hotellid ja ööklubid.

“Kui asuksime mujal, kus oleks rohkem raha, inimesi ja maa hind kõrgem, siis arvan, et see lahendus sobiks. Eesti puhul ei hakka keegi vähemalt lähema veerandsajandi jooksul sellist projekti teostama,” leidis Teniste.
Ükski võistluselt saadud ideelahendus ei lähe töösse kohe. Tänavune ülesanne on saada valmis sadama projekt ja jätkata läbirääkimisi keskkonnaministeeriumiga uute maastikukaitse-eeskirjade väljatöötamiseks.

“Aegna saare põhja- ja idaosa jäävad väga tugeva kaitse alla, linn tahab teha ettepaneku selle osa arendamiseks, mis jääb rangest kaitsealast välja ja kuhu jääb 5–6 muinsuskaitseobjekti,” ütles Teniste.

Järgmised sammud:
• Aegna maastikukaitse-eeskirja uuendamine.
• Maa taotletakse munitsipaalomandisse.
• Algatatakse detailplaneering.
• Pärast planeeringut kuulutatakse välja rahvusvaheline arhitektuurikonkurss.
• Koostatakse tasuvusuuring ja otsitakse rahastamisvõimalusi.
Allikas: ettevõtlusamet


EPL

Uudiste arhiiv