Eesti muusikud tegid Peterburile väärika aastapäevakingituse

12.05.2003
Eile õhtul kandsid Peterburis ligi 300 eri maade muusikut esimest korda Venemaal ette Rudolf Tobiase suurteose “Joonase lähetamine”, mis sai väga sooja vastuvõtu osaliseks.

“Olen “Joonase lähetamist” väga palju plaadilt kuulanud, aga kontsertettekanne oli hoopis võimsam,” ütles Eesti suursaadik Venemaal Karin Jaani. “See kontsert on selle aasta kõige suurem eesti kultuuriüritus Venemaal,” lisas ta.

Peterburis reklaamiti maestro Neeme Järvi taktikepi all toimunud kontserti kui Eesti muusikalist tervitust Peterburi linna 300. aastapäevaks. Laval olid nii Vene Föderatsiooni kui ka Eesti Vabariigi lipud.

Neeme Järvi, kes kontserdi tarvis Detroidist kohale tuli, rõhutas eilse kontserdi tähtsust kui eesti muusikalise suurteose jõudmist Venemaale. “Ma olen Venemaal palju dirigeerinud, aga eesti muusikat on nende teoste hulgas vähe olnud,” ütles ta. Sümboolne on ka see, et oratooriumi looja Rudolf Tobias elas ja õppis eelmise sajandi alguses kuus aastat Peterburis Rimski-Korsakovi juures, töötades samal ajal dirigendi ja organistina.



Konserti oli Moskvast kuulama sõitnud ka Venemaa kultuuriminister Mihhail Švõdkoi, kes oli Karin Jaani sõnul elamusest vapustatud.

Saksakeelse piibliteemalise suuroratooriumiga astusid publiku ette Peterburi filharmoonikud, Eesti rahvusmeeskoor RAM, Estonia ooperikoori naiskoor, Peterburi teleraadiokompanii lastekoor, Läti kammerkoor Latvia ja organist Piret Aidulo. Solistidena astusid üles rahvusvaheliste konkursside noored tähed sopran Julia Smorodina, alt Anna Kiknadze, tenor Sergei Vinogradski, bariton Vladimir Tjulpanov ja bass Ilja Bannik.

Vene kultuuriminister Švõdkoi kohtus Peterburis enne kontserti Eesti kultuuriministri Urmas Paetiga. Paeti sõnul arutati Eesti ja Vene filmialast koostööd ja kultuurialast koostööd aastatel 2004–2006. Paet ütles, et räägiti ka presidendi ametirahast ja Tartu Ülikooli varadest, mis on endiselt Venemaal.

Kontserdi korraldanud Eesti Kontserdi projektijuhi Kadri Tali sõnul on suur osa selle kontserdi publiku ette jõudmisel nii Peterburi linnal, diplomaatidel kui ka Eesti Vabariigi kultuuriministeeriumil ja Tallinna linnavalitsusel.


ETV salvestas esmaettekande

“Joonase lähetamise” Venemaa esmaettekande jäädvustamiseks sõitis Peterburi Eesti Televisiooni (ETV) ülekandejaam 19-liikmelise võttemeeskonnaga.

“See oli meie jaoks suur väljakutse, millesarnast pole juba aastaid iseseisvalt ette võetud,” ütles ETV muusikasaadete peaprodutsent Heidi Pruuli.

Teleülekandejaama ja tehnika Venemaale viimine nõudis suuri pingutusi. Vene toll nõudis, et kogu teletehnika oleks pildistatud ja plommitud. ETV ülekandebuss, mis sageli ka Eesti teedel vastu ei pea, polnud ammu välismaal käinud. “Kui ülekandebussi tuled Peterburi Filharmoonia ees paistma hakkasid, langes mul suur kivi südamelt, minu kuudepikkune töö oli vilja kandnud,” ütles kontserdi salvestuse produtsent Lii Kuldmäe.

Peterburis on ka ETV vene saadete võttegrupp, mis valmistab ette saadet Peterburi juubelist nimega “Mitmenäoline Peterburi”.

EPL

Uudiste arhiiv