Traadita interneti kasutamine erinevates võrkudes lihtsustub

28.06.2004
Uninet ja Elion alustasid läbirääkimisi, mille tulemusel peaks praegu iga operaatori puhul erinev tasulisse traadita võrku sisenemise süsteem muutuma ühtseks ja lihtsaks.

“Nii nagu poes saab maksta erinevate pangakaartidega ja tarbija jaoks pole mingit vahet, mis panga kaart tal on, ei peaks kasutaja jaoks vahet olema ka selles, millise operaatori levialas ta viibib,” ütles wifi-visionäär, wifi.ee portaali toimetaja Veljo Haamer.

Haameri sõnul on selge, et wifi üha suureneva leviku tingimustes tuleb selle kasutamine lihtsamaks teha. Praegu on võrku sisselogimiseks igal operaatoril erinev süsteem, mida kasutaja peab teadma ja ka oma arvuti vastavalt seadistama.

Näiteks päevapileti ostmiseks tuleb saata SMS eri numbritele, saadava 24-tunnise tasulise võrgu kasutusloaga saab aga internetti kasutada vaid sama operaatori võrgus.

“Tehnokrati” Peeter Marveti sõnul on igati tervitatav, kui süsteemid ühendatakse. “Praegu toimub EMT-Elioni wifi-võrgus Radiolinja kasutajate mõnitamine – EMT lühinumber ei suuda toimida ja SMSi teel päevapileti ostmise asemel tuleb paberkaardike hankida,” märkis Marvet. Teise asjana tuleks Marveti sõnul süsteemide ühendamisel silmas pidada seda, et GSM-telefoniga turistid ei peaks paberkaardikesi ostma. Marvet peab parimaks lahenduseks, et Uninet Elioni wifi-alad üle võtaks.

Uninet tegi hea algatuse

Unineti turundusosakonna juhi Jaanus Tiidu kinnitusel tuli algatus Unineti poolt ning läbirääkimised roaming-lahenduse väljatöötamiseks Elioniga käivad, kuid võivad venida. “Oleme asjast huvitatud, kuid reaalsem tõuge selle süsteemi realiseerimiseks võib saabuda siis, kui ristkasutus muutub võimalikuks ka välismaal,” märkis Tiit.
Elioni internetiteenistuse juhataja Maiko Kalveti sõnul on ettevõte alati valmis leidma lahendusi, mis teevad klientide elu mugavamaks ja lihtsamaks.

“Antud juhul võib olla erinevaid lahendusi, näiteks autentimise ja roamingu korral, mille realiseerimisel on erinevaid tehnilisi ja ärilisi eeldusi,” ütles Kalvet. Kuna selleks peavad kõik teenusepakkujad asju koos arutama ning see on ajamahukas tegevus, siis ei julgenud Kalvet praegu konkreetseid tähtaegu ja lahendusi välja pakkuda.

Kaasatakse ka Tele2

Hetkel on läbirääkimistesse kaasamata kolmas teenusepakkuja Tele2, kes on välja ehitanud tasuta wifi-levi Statoili bensiinijaamadesse. Jaanus Tiidu sõnul võidakse Tele2 läbirääkimistesse kaasata hilisemas staadiumis.

Tele2 turundusdirektor Toomas Tiiveli hinnangul on algatus igati teretulnud ning võiks realiseeruda juba selle aastanumbri sees. Tiiveli sõnul peaksid teenusepakkujad ehk Tele2, Elion ja Uninet välja töötama ühtse autentimissüsteemi, kuna kasutajat reeglina ei huvita, millise teenusepakkuja leviala ta kasutab. “Sisuliselt saab sama autentimissüsteemiga liita ka teisi teenusepakkujaid peale kolme nimetatu, kellel muidu võib iseseisva autentimissüsteemi väljaehitamine üle jõu käia,” märkis Tiivel.

Olulisi probleeme sel teel Tiivel ei näe. “Tuleb omavahel ilusti kokku leppida, kuidas olemasolevad autentimissüsteemid ühendada,” selgitas ta.

Traadita võrgu kasutuskohtade arv Eestis kasvab iga nädalaga, hetkel on neid 309. Tasulisi ja tasuta levialasid on umbes pooleks, vahe seisneb kvaliteedis ja turvalisuse astmes.



Praegu tuleb wifi kasutajatunnuse ja parooli saamiseks:

• Elioni-EMT puhul saata lühinumbril 13443 SMS-teade “wifi” või helistada mobiiltelefonilt samale numbrile. 24 tundi maksab 22 krooni.
• Unineti-Radiolinja puhul saata lühinumbril 19131 SMS-teade “wifi pilet”. 24 tundi maksab 10 krooni.
• Tele2 puhul avada wifi levialas internetilehekülg http://wifi.tele2.ee, kust saab saata enda mobiiltelefonile teenuse kasutamiseks vajamineva parooli. Lühisõnum on kliendi jaoks tasuta! Kasutajatunnuseks on mobiiltelefoni number kujul 3725XXXXX.
Tulevikuvisioon:
• Ühtne lühinumber ja hind kõigi teenusepakkujate puhul, päevapilet kehtib kõigi teenusepakkujate võrkudes.

EPL


Uudiste arhiiv