Näitus „Ellinor Aiki” sarjast „Eesti esimesi naiskunstnikke” Adamson-Ericu muuseumis

22.03.2010
Reedel, 26. märtsil kell 16.00 avatakse Adamson-Ericu muuseumis (Lühike jalg 3, Tallinn) näitus „Ellinor Aiki” sarjast „Eesti esimesi naiskunstnikke”. Tartu legendaarse naiskunstniku värvikat ja isikupärast loomingut tutvustav näitus on esmakordne võimalus tutvuda Tallinnas Aiki loominguga sedavõrd ulatuslikus mahus.

Ellinor Aiki (1893–1969) sündis 11. jaanuaril 1893. aastal Tõstamaal. Pärast kukkumist 6-aastaselt saatis teda kogu elu raske haigus – luutuberkuloos. Jõudmine kunstiõpingute juurde Tartu „Pallase” kunstikooli oli täisealise, 35-aastase inimese otsus. Ellinor Aiki (aastani 1935 Blumenfeldt) lõpetas Nikolai Triigi juhendamisel maalieriala aastal 1936, olles ise 43-aastane.

Tagasivaatelise väljapaneku fookuses on kunstniku viimane loomeperiood aastatel 1958–1969, mis avab erakordse ja omanäolise värvikasutuse ning isikupärase autoritehnika kaudu Aiki ande tõelise suuruse. Samuti sisaldab väljapanek väikese lõigu „Pallases” valminud monotüüpiatest ning perioodil 1936–1947 tehtud õlimaalidest.

Küpse ja kogenud kunstniku viimane kümnend toob tema teostesse paraja annuse humoorikust ja naivistlikule kunstile iseloomulikku mentaliteeti. Ellinor Aiki maalitud paksu värvi ning erilise faktuuriga portreed, maastikud ja fantaasiaga pikitud kompositsioonid jäävad hilisemate põlvkondade jaoks illustreerima sõltumatu väljenduslaadi võimalikkust Nõukogude Eesti kunstielus 1960. aastatel. Ellinor Aiki Eestimaa maastike omanäolised tõlgendused on värvikasutuselt julged ning motiividelt armsad ja võluvad. Aastaaegade meeleolude edasiandmiseks tehtud kontsentreeritud koloristlikud valikud annavad vaatajatele aastakümneid hiljemgi mõtteainet. Kunstnik ei kohku oma töödes roosa, oranži ja rohelise kõrvutamise ees. Tulemus on ootamatult põnev ja hõrk ning visuaalselt nauditav.

20. sajandi esimesel poolel kunstiellu astunud naiskunstnike loomingut on Adamson-Ericu muuseumis esitletud süsteemsemalt alates 1990. aastatest. Varasematel näitustel on tutvustatud mitmeid autoreid: Lydia ja Natalie Mei, Agathe Veeber, Salome Trei, Aino Bach, Karin Luts, Ann Audova. Ulatuslikum väljapanek kajastas esimeste naisskulptorite töid.

Ellinor Aiki näitusega kaasnevad haridusprogrammid ja sündmused, mis aitavad mõista Aiki värvirõõmsat ja eripärast loomingut, uudse võimalusena on nädalavahetustel muuseumi keldrikorrusel huvilistele avatud kunstituba.

Näituse raames toimub 25. mail seminar „Naiskunstnik ja tema aeg”, kus kunstiteadlased Tallinnast ja Tartust avavad olulisi aspekte 1920.–1960. aastate kultuurielust ning uurivad naisloojate panust ja võimalusi eneseteostuseks eri kümnenditel. Täpsem info sündmustest kodulehel http://www.ekm.ee/adamson.

Näituse koostaja on Ülle Kruus, kujundaja Inga Heamägi, haridusprogrammide ja publikuürituste koordinaator Liisi Lauer. Näitus jääb avatuks 13. juunini 2010.

Pressipildid asuvad http://digikogu.ekm.ee/filiaalid/adamsonericu/pressimaterjal/ellinor_aiki

Näituse koduleht: http://www.ekm.ee/adamson.php?r_id=798&id=777&p_id=52


Lisainfo:
Ülle Kruus, Adamson-Ericu muuseumi direktor
Tel 644 5838, 5561 6570
ylle.kruus@ekm.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv