VAT Teatris esietendub valus noortelavastus “Kirjaklambritest vöö”

06.04.2010
8. aprillil kl 18 jõuab VAT Teatris lavale Eesti noorima kirjaniku Mare Sabolotny debüütromaan „Kirjaklambritest vöö“, mis saavutas Eesti Lastekirjanduse Teabekeskuse ja kirjastuse Tänapäev 2006. aasta noorsooromaanivõistlusel 2. koha. Mare Sabolotny kirjutas selle loo, olles ise alles 15-aastane koolitüdruk.

“Kirjaklambritest vöö” peategelane, 16-aastane Kati, on pealtnäha tavaline mässumeelne teismeline. Ta käitub vahel iseendalegi arusaamatult, rääkimata emast-isast ja õpetajatest. Ta ei taha olla korralik ja keskmine, vaid hoopis metsik ja salapärane. Kuid üks tegu viib teiseni, probleemide hulk muudkui kasvab ning üha painavamaks muutuva kurbmängu lõpptulemus on ootamatult traagiline.

Autor ise ütleb nii: „Tegin ükskord kirjaklambritest keti ning näppisin seda, kuni kett katki läks. Siis seostasin selle peategelase Kati isiksusega, mis on samamoodi tükikestest kokku vormitud. Tundub olevat tugev, aga samas võib nii kergesti laguneda. Eks samad mured ja kõhklused, mis raamatus, ole endal ka olnud, aga üldiselt ma raamatut väga isiklikuks ei pea. Ridade vahel kumab kindlasti üht-teist isiklikku. Päriselust on eelkõige kõrvaltegelaste prototüübid ja mõned kohad.“

VAT Teatri lavastuses saavad kokku Eesti noorim kirjanik (Mare Sabolotny on NAKi (Noorte Autorite Koondis) pesamuna) ja vanim lavastaja Rein Agur. Tulemus tõotab tulla mänguline totaalne teater, kus fookuses kõik see, mis toimub tegelaste hinges. Mängivad: Katariina Kabel (külalisena lavakunstikoolist), Margo Teder, Ago Soots ja Meelis Põdersoo. Kunstnik on Inga Vares, muusikaline kujundaja Rivo Laasi, koreograaf Olga Privis (Vene Teater). Lavastus on mõeldud noortele alates 14. eluaastast.

Teatrilavale pole see sissevaade tänapäeva noorte mõttemaailma ja ellu tänaseni veel jõudnud. VAT Teatris saab see nüüd teoks koguni mitmes eri vormis: kutseliste näitlejatega Rahvusraamatukogu teatrisaalis (lavastaja Rein Agur) ning noorte endi esituses Tallinna 32. keskkooli kooliteatris VAT Teatri näitleja Margo Tederi juhendamisel. Lisaks tegeleb sama materjaliga ka VAT Teatri foorumgrupp Mari-Liis Velbergi juhtimisel, noortele toimuvad samal teemal ka erinevad töötoad (dramaturg Marion Jõepera, kunstnik Inga Vares jt.).

Peale selle kõige tahab VAT Teater lavastusega “Kirjaklambritest vöö” tutvustada Eesti noorsooteatrit ka välismaal – lavastus kuulub Euroopa teatrivõrgustiku „Platform 11+“ programmi, mille üheks peaeesmärgiks on luua ja vahetada algupäraseid noortenäidendeid. Programmi partneriteks on teatrid 12st Euroopa riigist.


http://www.vatteater.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv