Ministeerium kahtleb tarbijamängude seaduslikkuses

02.07.2004
Rahandusministeerium kontrollib umbes 60 suurettevõtte tarbijamänge, et selgitada välja, kas need on seaduslikud, kirjutab Äripäev.

Ministeeriumile pakuvad huvi ettevõtete müügikampaaniad, kus klientide juurdemeelitamiseks loositakse ostjate vahel välja auhindu, mis pole seotud firma põhitegevusega.

Loteriiseaduse kohaselt on ilma korraldusloata lubatud sellised loosimised, kus auhindadeks on samas kaupluses müüdav kaup. Kui aga näiteks jäätisetootja loosib ostjate vahel välja auto, siis selline loterii ei vasta enam seaduses kaubanduslikule loteriile kehtestatud nõuetele. Korraldusloa alusel tohivad aga loteriid korraldada ainult Eesti Loto ning mittetulundusühingud ja sihtasutused.

“Ettevõtjatelt saadud vastuste põhjal analüüsitakse korraldatud mängude tingimusi ning võimalikku vastavust loteriiseaduses sätestatud loterii mõistele,” ütles rahandusministeeriumi juriidilise osakonna peaspetsialist Kaisa Jaaksaar.

Jaaksaar nõustus, et tarbijamängude reguleerimine on loteriiseaduses praegu väga hägune ning mitmeti tõlgendatav.

Kehtiva loteriiseaduse regulatsiooni alt jäävad Jaaksaare sõnul välja sellised loosimisega seotud tarbijamängud, kus inimene ei pea tegema panust. “Aga näiteks õlle ostmist käsitleme me hetkel panuse tegemisena,” vastas Jaaksaar küsimusele, kas on võimalik õlleostjate vahel välja loosida auto.

EMT avalike suhete juht Kaja Pino ütles, et loteriiseaduses toodud kaubandusliku loterii regulatsioon on mitmeti tõlgendatav ja puudulik. “Seetõttu ei ole objektiivsetel põhjustel alati võimalik loteriiseadust sõna-sõnalt järgida,” rääkis Pino.

Tartu Õlletehase turundusjuht Katrin Vernik ütles, et nende käest soovis rahandusministeerium infot kahe kampaania kohta ning lisas, et tema arvates ei saa tarbijakampaaniaid üldse määratleda kui loteriiseadusele vastavat.

“Rahandusministeeriumi nõuniku kohusetäitja Erki Uustalu ütles, et uus hasartmängu seadus valmib hiljemalt 2006. aasta alguseks. “Ei tahaks seda väga kiiresti menetleda, muidu võib tekkida olukord, et uut seadust peab iga kahe kuu tagant muutma,” sõnas Uustalu.


EPL

Uudiste arhiiv