Ümbrikupalkade tasumise uurijad tegid suurreidi

05.07.2004
Maksuametnikud korraldasid laupäeval öösel ümbrikupalga maksmise tuvastamiseks suurreidi Tallinnas ja Võrus ühte ketti kuuluvatesse pubidesse, mille ametlikud kuukäibed on väidetavalt väiksemad kui töötajate palgad kokku.

Suurreid Võrus ja Tallinnas asuvatesse Boschwechter ja Poseidoni pubidesse korraldati pärast põhjalikku eeltööd.
Maksu- ja tolliameti pressi- esindaja Aivar Pau sõnul valmistasid nad operatsiooni ette rohkem kui kuu aega ja kokku osales üheaegselt kahes kohas toimunud reidil 17 maksuametnikku. “Tegemist oli ühe suurima taolise operatsiooniga,” ütles Pau.
Öösel kell kaks alanud operatsioon ootas esmalt ära Tallinna sadmas D-Terminali vastas asuvas suurpubis Poseidon toimunud laulu- ja tantsupeoliste ametliku after-party lõpu.
Seejärel asusid ametnikud küsitlema pubi töötajaid, kelle väitel olid nad pubis tööl vaid heast tahtest ja soovist sõpru abistada. “Palka nad enda väitel ei saanud ega tahtnudki saada,” lausu Pau. “Pubiomanikud kutsuvat neid aeg-ajalt tööle abiks ja mõnikord antavat neile selle eest ka varem kokkuleppimata sularaha.”



Pubi kontorist leidsid maksuametnikud nn “musta” raamatupidamise ja hulgaliselt kassa väljaminekut‰ekke kirjaga “palk” inimestele, keda ettevõtte töötajate nimekirjas pole.
Kaks ja pool tundi peale operatsiooni algust jõuti kassa inventuuri tegemiseni, kui selgus, et söögikoha sissetulek oli õhtul olnud null krooni, sest kassa oli kadunud. “Mõningase otsimise tulemusel leiti kassakarp siiski üles – prügikotist,” märkis Pau.
Pubi baarmeni sõnul oli ta viinud kassa üles puhkeruumi, kust raha tõenäoliselt varastati.
Pau sõnul mõjus väheusutavana baaritöötajate väide, et peale iga tööpäeva lõppu viivad nad kassa puhkeruumi, kust see on hommikuks minema viidud.
Sama stsenaariumi järgi kulges maksuoperatsioon Võrus rahvast täis pubis Boschwechter, kus maksuametnike sisenedes kadus elekter. Pau sõnul õnnestus sündmuskohale saabumast keeldunud pubide omaniku Pait Reimaniga öösel ühendust saada ainult Boschwechteri baarimehel. “Võrus olnud viiest töötajast õnnestus kahel operatsiooni ajal põgeneda,” ütles Pau.
Nimelt lasid maksuametikud teenindajail ütluste andmise vahel kliente teenindada, kuid üks neist kasutas võimalust põgenemiseks.
Pau sõnul käisid ettevalmistused operatsiooniks mitu kuud, kui tuvastati, et ettevõte deklareeris kuukäivet väiksemana kui igas kuus töötajaile makstud palku. Väidetavalt küündis Poseidoni raamatupidamises näidatud kuukäive vaid mõnekümne tuhande kroonini.


EPL

Uudiste arhiiv