Valuutapunkt müüs turistile aegunud Inglise rahatähti

05.07.2004
Londoni sõitnut tabas ebameeldiv üllatus, kui ta avastas, et on ostnud aegunud rahatähti.

Eestlasi ootas Londoni poes ees ebameeldiv üllatus, kui Eestis Tavidi valuutapunktis vahetatud 20-naelased osutusid aegunuks ning müüja saatis nad panka rahatähti ümber vahetama.
Iga kuu lendab Eestist Inglismaale tuhandeid inimesi, kes on ka kõik potentsiaalsed valuutavahetajad. Heas usus ostis Londonisse õppima suundunud Kadri (22) Tavidi vanalinna kontorist kroonide eest viis Inglise 20-naelast.
Londoni poes ühega neist makstes tabas teda aga ebameeldiv üllatus, kui müüja saatis ta panka vana rahatähte uue vastu vahetama. “Hoolimata sellest, et Inglismaal on ilma spetsiaalse veekindla turvakoodita naelad juba viis aastat maha kantud, vahetas Tavid mulle vanu naelu,” märkis Kadri.



Turist naelte kasutuskõlbmatusest aru ei saa, sest need on turvakooditriibuga ja samal paberil, millel teisedki rahatähed, lihtsalt läikiv veekindel märgis on puudu.
Juunis sattus vanade rahamärkide otsa teinegi eestlane. “Tahtsin toidupoes nendega maksta ja müüa saatis mind panka vahetama,” lausus Londonis elav Mihkel (28).
“Oleks ma istunud õhtul kuskil restoranis, oleks olnud suurem jama.”
Tavidi juhataja vabandab
Tavidi juhataja Kuno Rääk oli juhtunust ‰okeeritud, sest nad on teadlikud võimalikest probleemidest Inglismaal vana rahaga ja neid enam ei väljasta.
“Meil on valuuta väljastamiseks väga ranged reeglid ja kui inimene peab välismaal kannatama vähematki ebameeldivust meie eksimuse pärast, siis tuleb tellerite seas korraldada sisejuurdlus,” ütles Rääk. “Oleme vanu kupüüre klientidelt vastu võtnud, kuid neid välja ei müü. Täna aga ei julge oma pead pakule panna ja öelda, et selline eksimus ei võinud aset leida.”
Palju Londonis käinuna teab Rääk, et on tõesti poode, kus vanu kupüüre vastu ei võeta. “Kui inimene on pidanud kannatama ja kaugele panka naelu vahetama minema, siis oleme valmis tema vaeva kompenseerima,” lisas ta.
Maksta saab väikepoodides
Vanade rahatähtedega saab maksta väikestes toidupoodides, kus nii hoolsalt kupüüre ei kontrollita. Paremates restoranides tekivad aga raskused: Mirabelle’i restorani töötajad vaatasid eestlast väga kahtlustava näoga, kui ta vanu kupüüre näidates küsis, kas nendega saab maksta.
Suuremas poes, nagu näiteks Marks ja Spencer, selekteerivad töötajad samuti kohe vana raha välja ja saadavad kliendi seda panka vahetama. Londonis teeb seda piiramatus koguses keskpank. Ööpäev läbi avatud Citibank vana raha uute vastu ei vaheta.
“Kõige rohkem pöördub meie poole vanade rahadega just turiste. Ilmselt on neid üle mere veel palju kasutuses,” möönis Briti panga HCBC kliendihaldur Judy Rodrigues. “Selleks, et me need rahatähed ümber vahetaksime, peab inimene olema meie väga pikaajaline klient, kellega meil on head suhted. Tegemist võib olla ka kriminaalse rahaga ja seda vahetades võtaksime endale riski.”
Hansapank Eesti suhtekorraldusjuht Ando Noormets kinnitas, et nende pank väljastab klientidele ainult kõige uuemaid rahatähti. “Isegi kupüürid, mis on vähe kulunumad ja väsinud, võtame välja ja asendame värskematega,” lausus ta. “Vanu naelu ei väljasta kindlasti, sellist asja ei saa me endale lubada.”
Ühispanga avalike suhete juht Evelin Allas tõdes, et nad on klientidele vastu tulnud ja vanu naelu tagasi vahetanud. “Tuleb aga öelda, et neid liigub üsna harva ja meie vanu kupüüre kohe kindlasti ei müü,” märkis ta.1

EPL

Uudiste arhiiv