Kumu auditooriumis filmisari - Maailmamuutjad

19.05.2010
Filmisari "Maailmamuutjad"
19. ja 26. mai,
02. ja 09. juuni kell 18.00 Kumu auditooriumis

Igakevadised Maailmamuutjad annavad jõudu, emotsioone ja inspiratsiooni.

Neli kõrgetasemelist filmilugu pakuvad vaatajaile võimaluse maailma asjadele kaasa elada, mõelda ja tegutseda.

MAIKUUS toimuvad:

19.mai "Unistuste maa"

Gudnason Thorfinnur, Magnason Andri Snær
89min, Island, 2009

Island on paljude ilusate unistuste maa, oma eriliselt kauni keele ja kummaliselt puudutava muusikaga (mille hõrgud kõlad ka antud filmi täidavad). Paljude inimeste meelest on see maailma ilusaim riik, mille looduse vastuolude suurejoonelisus mõjub lämmatavalt kaunina ka kinoekraanil. Ilu, tundlikkus ja tehniline meisterlikkus, millega oma kodusaart on filmitud, on peadpööritavalt kaunis.
Mis sul on, kui sa oled kõik maha müünud? - küsivad selle filmi autorid, kelle kodusaarele rajab globaalne suurkorporatsioon Alcoa ressursimahukaid alumiiniumitehased. Islandi looduse ainukordsus ohverdatakse kavala küünilise poliitkolonisatsiooni käigus maailmale, mille eesmärk on kasumi suurendamine olenemata sotsiaal-keskkondlikest tagajärgedest. Lubatud suurest majanduslikust „õnnest“ võisime kõik kuulda globaalse majanduskriisi alguses…
Nagu on filmist kirjutanud Fred Jüssi: „Imesid, mida muust maailmast tuleks kokku korjata kuid kestvatel rännakutel, võib Islandil näha ja kogeda mõne päeva jooksul. Lisaks nii mõndagi veel, mida ei leidu kusagil mujal. Tulevikus võibolla enam mitte, sest kolm tilka verd on antud. Temale. Tema nimi on majandus. Alumiiniumivabrikud Islandil kerkivad.“
Loodame, et see ajakohane film puudutab ka meid, üht teist, oma väärtuste otsingul, rikka kauni loodusega õnnistatud väikerahvast.

http://www.dreamland.is/
http://www.youtube.com/watch?v=OvH8tl4y0KE

************************************
26. mai
Kauboid Indias”

/Rež. Simon Chambers
Suurbritannia / 2009, 79 min


“Kauboid Indias” on üks ootamatult lõbus lugu mitte aga nii lõbusast teemast. Tegu on kummalise enese- ja süsteemiiroonilise reisijutustusega. Briti ajakirjanik Simon Chambers läheb omapäi Indiasse lahendama klassikalist küsimust, et kas suurkompaniid tõesti aitavad kohalikke kogukondi nõnda nagu nad tihti seda lubavad ja välja reklaamivad? Tema täpsemaks sihtmärgiks on Briti kaevandushiid kes tegutseb Orissas Vedanta Resources nimelise ettevõttena ning plaanib seal kohalike hõimude jaoks pühal mäel alustada kaevamistega. Loomulikult lubadusega kohalike elu moderniseerida, pakkuda haridust jne. Kuid võibolla need kohalikud ei taha seda paradiislikku tänapäevamugavust?

See film on üsna ootamatult täpne ja huvitav ajakirjanduslik eksperiment, mis on ühtaegu ajakohane nii Indias kui ka mujal maailmas juhtunud sündmuste kirjeldamiseks. Simon läheneb uurimusele päris rohujuuretasandilt ja palkab omale 2 kohalikku giidi, kes aga alati väga täpset teed ei tea ja vahel valutab ühel jalg ja teisel jälle hammas nõnda, et ei saa päris hästi tööd teha. Ajapikku ei jaksa Simon kogu seda teejuhtide mitte kõige töökamat suhtumist enam taluda. Aga paraku on ta tõele juba liiga lähedale jõudnud ja mõistab paremini ka oma autojuhtide käitumist.
Tõsine ent huumoriga tehtud film, mis kinnitab väidet, et pilt on lugu ja film on meedium suurema hulga inimesteni jõudmiseks. Samuti üksikisiku võimet videokaamera abil anda hääl neile kel selleks muidu võimalus puudub.

http://www.youtube.com/watch?v=H-lCL7bP1a4

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv