Põhjalik näitus Adamson-Ericu mitmekülgsest loomingust

22.06.2010
Alates reedest, 25. juunist on Adamson-Ericu muuseumis avatud kaht korrust läbiv väljapanek „Adamson-Eric. Ühe looja mitmekülgsus”, mis esitleb kunstnikku mitmekülgse loovisikuna: muuseumi ligi 2000 teosest koosnevast kollektsioonist on lisaks maalidele eksponeeritud ka kavandid, ehted, dekoratiivsed metallvormid, mööbel, nahkehistöö, portselanmaal, kangad, vaibad jne, mille koondteema on kodune keskkond. Muuhulgas eksponeeritakse ka viimastel aastatel muuseumi kogudesse lisandunud uusi ning restaureeritud töid.

Adamson-Eric (1902–1968) sai erialase ettevalmistuse valdavalt Lääne-Euroopa kunstikeskustes Berliinis ja Pariisis. Pikemad kunstirännakud Hispaaniasse, Kreekasse, Soome jm lõppesid 1935. aastal. Naasmine Eestisse ja astumine Rakenduskunsti Ühingusse (RaKü) pani teda üha enam süvenema tarbekunsti väljendusvõimalustesse. Perioodil 1937–1940 oli ta Jüri Kodrese nahaateljee kunstiline juht. Peagi muutis Adamson-Eric isikupäraselt muudegi tarbekunstivaldkondade esteetilist nägu portselanmaali, vaipade ja metallehistöö alal. 1930. aastatel tekkis Eestis rahvakunsti kõrvale disainerlik ja funktsionaalset esteetikat austav tarbekunst, mille üheks juhtfiguuriks Adamson-Eric tõusis. Teda iseloomustas leidlikkus, suur töökus ning järjekindel huvi erinevate materjalide kujundamise tehnoloogiliste võimaluste ja erisuste vastu. Otsiv vaim ja eri kunstimeediumitele pühendumine leevendas ka hilisemaid poliitilistel põhjustel tekkinud isiklikke tagasilööke. Nii saamegi rääkida Adamson-Ericust kui erakordselt mitmekülgsest loovisikust, kelle pärand on tänapäevalgi huvitav ja ajatuid väärtusi kandev.

Põhjalik näitus Adamson-Ericu loomingust avatakse just suveks, et keskenduda turismihooajal Eesti kunsti paremiku tutvustamisele. Ekspositsioon muuseumi kahel korrusel on avatud 14. novembrini 2010.
Väljapaneku koostaja on Ülle Kruus, kujundaja Mari Kurismaa. Trükiste kujundaja on Külli Kaats, haridustöö ja publikuprogrammide juht Liisi Selg.

Lisaks näitusele toimub augustis Adamson-Ericu muuseumis koolivaheaja kunstistuudio, septembris ja oktoobris mitmed töötoad ning kohtumised kunstnike, kunstiteadlaste ja konservaatoritega.

Lisainfo:
Ülle Kruus
Tel 644 5838, 5561 6570
ylle.kruus@ekm.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv