Kuue aastaga keskmine palk 11 700 kroonini

09.07.2004
Praegusest kaks korda kõrgema keskmise palganumbrini jõudis Konjunktuuriinstituut (EKI) Eesti majandusteadlaste subjektiivsete hinnangute põhjal. Ettevõtjad ja töötajad on kiire palgakasvu võimalikkuse suhtes skeptilised.

“Arstidel ja õpetajatel võiks või õigemini peaks küll palk nii kõrgele tõusma, nad teevad tänuväärset tööd,” ütles Tallinna pedagoogikaülikooli (TPÜ) teise kursuse tudeng Liisi Lill. “Üldiselt ma aga ei usu, et keskmine palk võiks nii kõrgele tõusta.”
Kuna Lill õpib hiina keelt ja kultuuri, läheks ta pärast õpinguid hea meelega Hiinasse tööle, ükskõik mis palga eest. Eestis töötaks ta ka keskmise palga eest, peaasi, et omal erialal.

Usub keskmise palga tõusu

TPÜ tudeng Sigrid Viir aga usub keskmise palga tõusu ligi 12 000 kroonile kümnendi lõpuks. “Kõik on võimalik,” ütles ta, lisades, et ka tema võiks pärast õpinguid keskmise palga eest töötada.



Praegusega võrreldes ligi kaks korda kõrgema keskmise palganumbri saavutamine tähendaks EKI vanemteaduri Leev Kuuma sõnul peaaegu sama järsku palgatõusu jätkumist nagu viimasel viiel aastal – ligi 10 protsenti aastas. Ettevõtjad on analüütikute hinnangul sunnitud palku tõstma tänu tööjõuturu avanemisele. Siinsed madalad palgad meelitavad näiteks järjest enam Eesti arste Soome tööle. Suurem roll palgatõusus on ka ekspordi kasvul, mida peaks võimaldama Euroopa Liidu piirideta turg.
Kuum usub kiirema palgatõusu võimalikkusesse sellistes konkurentsist räsitud sektorites nagu põllumajandus, kaubandus ja hotellindus. Nendes sektorites on seni pidanud ettevõtjad ellujäämiseks oma kulud minimaalsena hoidma.
Enamik ettevõtjaid ütleb siiski, et palgatõus ei saa lähiaastatel kindlasti märkimisväärne olla, sest tihe konkurents sunnib kulutusi kärpima.
Uniprindi juhatuse esimehe Sirje Reinsoo sõnul sõltub keskmise palga tõus Eestis lähiaastatel suuresti sellest, kui tõhus on võitlus ümbrikupalkade maksmise vastu. “Kui see töö on efektiivne, võiksid palgad nii kiiresti tõusta küll,” ütles ta.
Trükitööstuses on tema sõnul siiski keskmine palk juba praegu 10 000 krooni kandis, selle tõus lähiaastatel pidurdub.
Viimasel aastal on aktiviseerunud välismaale tööleminekut korraldavad firmad. Nii mõnegi valdkonna esindajad, näiteks arstid, ehitajad, koduabilised, kokad jt, on hakanud Euroopa poole vaatama, kus keskmised palgad on mitu korda Eesti omadest üle.
Statistikaameti 2001. aasta andmetest selgub, et ligi kaks kolmandikku töötajatest teenis keskmist või sellest madalamat palka.

Uudiste arhiiv