Õnnela külalistemaja Lääne-Virumaal Ohepalu külas pakub Põhja-Eesti parimat suppi.

19.07.2010
“Me asume kolkas,” ütleb Õnnela külalistemaja peremees Ahto Neidek. “Heas mõttes kolkas,” täpsustab ta. Ning just perenaise kokakunst on tema sõnul see, mis kliendid kohale meelitab. See kunst tõi ka võidu Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja MTÜ Eesti Maaturism korraldatud piirkondlikul supikonkursil.
Õnnela Neidek tõstab taldrikusse “Seenelise unistust”.

Õnnela Neidek räägib, et ta pole koolis kokaks õppinud, pigem on see oskus päritud. “Vanaema oli mõisas teenija ja tegi seal kõiki toite.”

“Supp peab olema selline, et kulp sees püsti seisab,” kirjeldab Õnnela “Seenelise unistust” segades. See on peaaegu valmis, lisada jääb veel viimane koostisosa – sulatatud juust. Õnnela kummutab karbi Merevaiku tirinasse, tõstab juurde tulise supi ja vispeldab juustu sinna hulka. “Hapukoor tundus liiga tavaline, aga see annab kreemja maitse,” räägib kokk.

Piirkondlikule supivõistlusele osalema läks Õnnela Eesti Maaturismi juhatuse esimehe Varri Väli kutsel. Ta teadis kohe, et valmistab seenesupi. Idee selleks sai ta maaturismi ühinguga käidud Läti ja Leedu reisilt, kus ühes talus kännu peal seeni kasvatati ning neist tehtud suppi pakuti.

Põhja-Eesti parima supi konkurss peeti 11. augustil Tapa linna päevadel. Kui Õnnela kohale jõudes nägi, et ka mitu konkurenti on väljas seenesupiga, oli ta kindel, et võitu ei tule. “Nii et see oli ikka üllatus,” tunnistab ta. “Väga meeldiv üllatus muidugi, sest eks igaüks vajab tunnustust.”

“Minu põhimõte on, et söök olgu naturaalne ja seda peab olema palju,” selgitab Õnnela. Kui talt tema roogade retsepte küsitakse, jääb ta aga veidi kimbatusse, sest talle meeldib süüa teha käe ja tunde järgi. Vajadusel saab ka retseptid kirja, kuid ise ta toitu valmistades paberilt näpuga järge ei aja.

"Süüa peab tegema hea tujuga,” avaldab Õnnela oma kokakunsti tähtsaima saladuse.

Retsept
Seenelise unistus


1 l puljongit
5 sl odrakruupe
50 g kukeseeni
600 g kartulit
1 porgand
1 väike sibul
100 g suitsupeekonit
50 g võid
soola, pipart
200-grammine karp sulatatud juustu Merevaik kukeseentega
peterselli, tilli

Keetke searaguust või supikogust puljong. 1 l leeme keetmiseks võtke 0,2–0,3 kg raguud või supikonte.

Puhastage porgand ja tehke kuubikuteks või viiludeks. Koorige kartul ja kuubistage. Keetke odrakruubid vähese soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, seejärel peske ning lisage koos porgandiga puljongile. Keetke, kuni porgand on poolpehme. Tükeldage seened ja pange koos kartuliga leemesse. Tükeldage peekon ning praadige kergelt väheses võis, seejärel lisage puljongile. Keetke, kuni kõik toiduained on pehmed. Maitsestage soola ja pipraga. Võtke toit tulelt, segage hulka sulatatud juust ning hakitud maitseroheline.

Allikas: http://paber.maaleht.ee/?page=26839&grupp=targutalita&artikkel=2314

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"Meie seltskond majutus nii Linnumäel kui Õnnelas. Hommikust sõime pererahva meeldivas seltskonnas Õnnela lauas ja jäime kõigega väga... (5.0)" Anna hinnang

Lääne-Virumaa

Saada e-mail

Uudiste arhiiv