Arvo Pärt Tabula Rasa - 33 aastat hiljem

14.09.2010
16. septembril kell 19.00 Tallinna Jaani kirikus

TATJANA GRINDENKO viiul
GIDON KREMER viiul
REINUT TEPP klaver
KREMERATA BALTICA
Dirigent ERI KLAS

Kavas:

Arvo Pärt Tabula rasa

Alfred Schnittke Concerto grosso

Gija Kancheli Ex contrario

33 aastat tagasi toimus tehnika-instituudi saalis (kus tollal esinesid põhiliselt rokkarid), kogu maailma muusikat oluliselt mõjutanud teoste esiettekanne. „Esiettekanne oli vaja kuskil kiiresti ära teha,“ kommenteerib muusikakriitik Toomas Velmet. Eesti oli siis Nõukogude Liidu provints, kus sai mõne asja salaja ära teha, enne kui „seal” teada saadi ja ära keelata jõuti. Pärdi „Tabula rasa” oli teos, milles ilmnes esimest korda Pärdi tänapäeva üheks armastatuimaks heliloojaks tõstnud tintinnabuli-stiil. „Kremer küsis, et kas me ei võiks siia teha üht tõusu või kuskil kiiremini mängida. Ja Pärt vastas, et ei... just lihtsuses ja puhtuses on võlu,“ mäletab Eri Klas.

Schnittke Concerto grosso oli teos, millest võtsid eeskuju paljud 20. sajandi heliloojad. Praegusel kontserdil kõlab ka Gia Kantšeli 75. juubeli puhul esitatav Ex contrario. Kunagised Vene avangardi esiheliloojad (nii nagu neid läänes nimetati) jälle koos.

Preaguse kontserdi suurim ime on see, et põhilised esitajad on samad, mis TPI aulas - Eri Klas dirigeerib ning solistideks on viiuldajad Gidon Kremer ja Tatjana Grindenko. Pärt pühendas 33 aastat tagasi Tabula Rasa just neile kolmele. Ainult et Schnittket pole enam meiega.
See on kontsert, kus saab tunda uhkust tehtu üle ja kuulata 20. sajandi II poole olulisemaid ja kauneimaid teoseid.

Tallinna Filharmoonia – elamus väärt kontserdist!

Pressiesindaja Heili Vaus-Tamm
52 56322
www.filharmoonia.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv