VAT Teatris on laval koos Tanel Saar ja Jüri Järvet

16.09.2010
Homme, 17. septembril kl 20 on Rahvusraamatu Tornisaalis VAT Teatri projekti "...viimane lint/Saare esimene lint” Tallinna esietendus. Tegemist on avaliku lindistuse vormi valatud lavastusega, mis on aluseks kolmekümne aasta pärast VAT Teatri ja Tanel Saare esituses esietenduvale Samuel Becketti lavaloole „Krappi viimane lint“. Külalisena on kohal ka Jüri Järvet.

Lavastus "...viimane lint/Saare esimene lint”, mis Tartus draamafestivalil korra juba ette kantud, jõuab Tallinna publiku ette uues huvitavas mängupaigas, Rahvusraamatukogu Tornisaalis. See on raamatukogu suures majas leiduv alternatiivne mängukoht, kuhu seni on sattunud vaid väga vähesed inimesed ja kus seegi kord mängitakse piiratud publikuhulgale piiratud arv etendusi. Pärast esietendust jõuab "...viimane lint/Saare esimene lint” seal septembrikuu jooksul publiku ette veel vaid kaheksa korda.

Lavastuse raamiks on Becketti „Krappi viimane lint“, kus vana Krapp kuulab nooruses räägitud ja lindistatud sisevestlusi.

Lavastusgrupp üritab teatud mõttes olla autoritruu – noore Krappiga samaealine näitleja Tanel Saar, kes on ka selle projekti idee autor, loeb linti selle, mis Beckettil lindilt kostab. Vana Krapp kuulab neid lindistusi kolmkümmend aastat hiljem.

Teisest küljest on tegemist Tanel Saare teatraalse tagasi- ja edasivaatega oma ameti kontekstis. Ausas ja kohati ka eneseiroonilises avalduses pöördutakse Jüri Järveti poole, kellelt loodetakse abi ja tuge. Tehnilise poole pealt tulevad Saarele kohtumise korraldamisel appi video- ja valguskunstnik. Kuidas ja kas aga Saare ning Järveti „päris“ kohtumine aset leiab, selgub etendusel.

„Krappi viimane lint“ esietendub VAT Teatri ja Tanel Saare esituses septembris 2040. Avalikke salvestusi, mis tuleviku-lavastuse aluseks saavad, on aastal 2010 planeeritud kokku kümme. Paremini õnnestunud helisalvestus deponeeritakse kolmekümneks aastaks Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumisse.

Nagu praegu, on ka 2040. aastal näitejuhtideks/konsultantideks Aare Toikka ja Rait Avestik. Kui see ei peaks aga mingil põhjusel võimalik olema, võtavad ülesande enda kanda järgmised inimesed, kes on nimekirjas, mis on lisatud deponeeritud salvestisele. Kirjeldatud viisil jääb aastal 2040 lavastus ära ainult sel juhul, kui ka näitleja Tanel Saarel pole enam võimalik esineda.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv