Kured lähevad, kurjad ilmad…Estonian Nature Tours kutsub linnuvaatlusele!

20.09.2010
Alljärgnevalt Estonian Nature Tours tegevjuhi Marika Manni fantastiline kogemus 2004. aasta sügise loenduselt:

"Käisin eile linnuloendusel, Matsalu omadel abiks. Enne kuute õhtul alustasime, meie olime Haeskas. Eve sättis vaatetoru üles, uuem tehnika vajas personaalsemat lähenemist, aga linnud juba tulid. Õigemini läksid. Või tulid ja läksid. Polnud enam aega, tuli haarata binokkel ja lugeda. Mina märkisin muudkui üles, et mitu ja kust tulid ja kuhu läksid. Ja kes olid. Eve kurjustas, kui pidi mitu korda ütlema, ma ei pannud pahaks.

Üle tuhande raba- ja hallhane lösutas rannaniidul maas, merikotkas rikkus nende rahu. Salkkonniti suundusid osad lääne-, osad põhjasuunas, veel viimast võtma. Mitusada piil- ja rägaparti nosis madalas vees, merikotkas valvsalt ikka sealsamas lähedal suure kivi peal. Näiliselt igavusest oma sulgi katkudes.

Lõunataevas tõmbas kahtlaselt tumedaks. Vihma hakkas tibutama, Eve pakkis toru kokku. Nadi tunne oli, pimedani hulk aega, aga vihmavarju pole kusagile minna. Jumala saadik Vello tuli võrke vaatama ja jättis auto meile soojakuna kasutada.
Umbes pool tundi oli vaikust, mõni parv kiivitajaid ja parte liikus siia-sinna. Vihm jäi üle ja imeline kahekordne vikerkaar laiutas meist kagu suunas. Peaaegu tund aega järjest. Märkisin selle ka Eve vaatluspäevikusse üles.

Ja siis see algas... Esialgu ikka üksikud tõsisemad kureparved, edasi läks asi hoopis hulluks. Kümnete kaupa lõpmatuid ahelaid, rahulolevat lärmi rohkem kui rubla eest. Kõhud olid head-paremat täis söödud, vaja oli vaid leida sobiv koht magamiseks. Osad jäid justkui pidama, osad lendasid Põgari suunas. Eve kirus, et puud tuleb maha võtta, ei näe enam, kuhu nad randuvad. Peale kaheksat tegin märkmeid poolenisti huupi, umbes nii: "lõputu hulk" Grus grusi ja "terve posu" Anser anserit, sekka umbes 70 seda ja 80 teist. Tont teab, kust nad tulid ja kuhu läksid - ei näinud ju enam, pime oli...

Kokku loeti 21. septembri õhtul Haeska ja Põgari-Sassi vaatluspunktis ligemale 9000 sookurge (Grus grus) ja 1500 hane (Anser sp)."

Sookure ja haneloendust viiakse Matsalus läbi igal sügisel septembrikuu kolmandal nädalal. Vaatluspunkte on kahel pool lahte kokku ligemale kümme.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Läänemaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv