Konkurentsiamet võib Neste Eesti odava kütuse tõttu luubi alla võtta

11.08.2004
Kuigi kütuse maailmaturuhinnad on viimasel ajal jõudsalt ülespoole liikunud, alandas Neste Eesti reedel nädalavahetuseks 95Euro hinna tasemele 10.50, samal ajal kui firma koduleheküljel oli selle hulgihind 10.60.

Dumpingukahtlustest Neste jaamades teavitas konkurentsiametit üks väike Eesti päritolu kütuse jaemüüja. “Asi on uurimist väärt, kui me sellelt väikefirmalt ka nüüd avalduse saame, peame nii või teisiti asja menetlema,” ütles ameti osakonna juhataja asetäitja Ilmar Topro.

Tema sõnul võib amet firma suhtes menetlust alustada seaduse uhiuue paragrahvi järgi, mis räägib kollektiivsest domineerimisest turul. “Neste ei ole küll üksi mingisugune turgu valitsev ettevõte, kuid ta võib seda olla kellegagi koos,” ütles Topro, lisades, et selline kahe ettevõtte koos domineerimine ei tohi oma hinnapoliitikaga teiste turuosaliste tegevust pärssida.

Sümboolne protest

Eesti tanklaketid Olerex ja Favora oma kütusehindasid Neste tasemele reedel ei alandanud ning korraldasid Tartus sümboolse protestiaktsiooni, sõites oma kütuseveokitega Neste Eedeni kaubanduskeskuse automaatjaama üliodavat kütust tankima. Tagasihoidlik kogus tangitud kütust otsustati oma tarbeks kasutada, mitte uuesti müüki panna.

Favora juhatuse esimehe Aivo Pärna sõnul müüs Neste nädalavahetusel kütust selgelt dumpinghindadega. “Neste sai möödunud aastal 70 miljonit kasumit, ma ei saa aru, kas see oli nii ka raamatupidamislikult või kust see number tuleb.”

“Kui vaadata praegust maailmaturuhinda, siis peaks Eestis jaehinnad 80 sendi võrra kallimad olema,” lisas Olerexi juhatuse esimees Andres Linnas. Tarbijatele olid tema sõnul Neste hinnad küll soodsad, kuid selline hinnatase pole jätkusuutlik ning ühel hetkel tuleb see tarbijatel topelt kinni maksta.

Olerexi hinnangul võib Neste alla hulgihinna oma tanklates kütust kasumlikult müüa esiteks seetõttu, et firma ostab kütust sisse oma kontserni seest Soomest hinnaga, mis jääb alla maailmaturuhinnale. Teise võimaliku variandina nähakse Neste Eesti jaemüügi subsideerimist teiste tegevusharude, näiteks hulgi- või õlimüügi arvel.
Suurim jaemüüja Statoil jättis 95Euro hinna nädalavahetuseks tasemele 10.75. Firma peadirektori Epp Kiviaia sõnul olid reedel hulgi- ja jaehinnad pea ühel tasemel.


EPL

Uudiste arhiiv