VAT Teatris esietendub "Hikikomori"

08.10.2010
Homme, 8. oktoobril kl 20 esietendub Rahvusraamatukogu Tornisaalis VAT Teatri lavastus “Hikikomori”, mis jutustab mehest, kes protestiks elamiskõlbmatu maailma vastu pole juba kaheksa aastat oma toast väljas käinud.

On üks uks. Selle taga on tuba. Selles toas elab mees. Selles toas elab ka selle mehe sisemaailm. Väljas asub välismaailm, millega mees kokku ei puutu.

Ühel päeval mees ärkab ja tunneb, et ta haiseb. Talle meenub, et varem ta ei haisenud. Ta ei mäleta, mis juhtus enne – siis, kui ta veel ei haisenud. Mees tahab teada saada, mis juhtus enne, ning selleks kontakteerub ta läbi jututubade välismaailmaga. Varsti tahab ta toast välja tulla, aga see ei ole enam sugugi nii lihtne.

“Ujun oma väikeses oaasis ja tean, et tobedus oleks siit ära minna, sest kummalgi pool on kõrb,” leiab Hikikomori.

Austria näitekirjaniku Schober Holgeri “Hikikomori” (eesti keelde tõlkinud Vahur Aabrams) otsib põhjusi, mis võivad viia inimese sellise eraldatuse soovini vaatamata sellele, et tema ümber on lähedased, kes temast hoolivad. Samuti otsib lavatükk teid, kuidas inimene võiks oma eraldatusest ühiskonda tagasi pöörduda.

Näidendi lavastas VAT Teatri kauaaegne näitleja Margo Teder, mängivad Meelis Põdersoo, Kadri Adamson ja Anne Veesaar ning kunstnik on Kaspar Jancis.

Hikikomori (eesti k 'end luku taha panema' või ka 'ühiskonnast tagasi tõmbuma') öeldakse Jaapanis inimeste kohta, kes sulgevad end vabatahtlikult oma korterisse või tuppa, vähendades kontakti ühiskonnaga miinimumini. Jaapani tervishoiuministeerium määratleb hikikomorina inimese, kes keeldub oma vanematekodust lahkuma ja tõmbub vähemalt kuueks kuuks perekonnast ning ühiskonnast eemale. Seejuures tuleb ette ka juhtumeid, kus hikikomorid jäävad omavalitud isolatsiooni aastateks, koguni aastakümneteks.

Mõiste kasutusele võtnud psühholoogi Saito Tamaki hinnangu kohaselt leidub Jaapanis (umbes 127 miljonit elanikku) tõenäoliselt rohkem kui miljon hikikomorit.

Uuringud näitavad, et sama probleem on jõudsasti levinud ka Jaapanist väljapoole.

Autorist: Schober Holger on sündinud 1976. aastal. Lõpetanud näitlejaõppe Max Reinhardti Seminaris Viinis, töötanud näitlejana ning lavastajana mitmetes teatrites, teinud kaasa preemiaid võitnud filmides (Die Fälscher, Mein Russland). 2001. aastal nimetati ta „Heidelberger“ auhinna nominendiks nii autori kui näitleja kategoorias.

Näidend „Hikikomori“ on esitatud nominendiks 2008. aasta „Faust´i“ auhinnale ning Saksa laste-ja noorteteatrite festivali auhinnale „Augenblick!mal“ 2009. aastal. Kahe aasta jooksul (2009-2010) on erinevates teatrites esietendunud seitse tema näidendit.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv