Kumu kunstimuuseumi pressiteade

11.10.2010
Kumus avatakse paguluses tegutsenud eesti fotograafide loomingut tutvustav näitus

Neljapäeval, 7. oktoobril 2010 kell 18.00 avatakse Kumus näitus „Väliseesti foto”, mis tutvustab pärast Teist maailmasõda Euroopas ja Ameerikas paguluses tegutsenud eesti fotograafide loomingut ning kultuuriloolist materjali väliseesti fotoarhiividest.


Näituse pressipildid leiate Eesti Kunstimuuseumi digikogust .

Näitus Kumu 4. korruse B-tiivas põhineb kaks aastat kestnud arhiiviuurimusel, mis keskendus väliseesti professionaalsete fotograafide ja nende tegevussuundade väljaselgitamisele. Selle käigus lisandus siin tuntud nimede nagu Karl Hintzer, Eric Soovere, Priit Vesilind ja Alar Kivilo kõrvale teisigi, oma asukohamaal sageli elukutselise fotograafina tegutsenud, ent siin tundmatuid nimesid: Olavi Maru, Vello Muikma, Salme Parming, Rein Välme ja Olav Heinmets. Nende kõrval esitatakse materjali väliseesti fotoarhiividest – peamiselt väliseesti ajalehe Teataja ning Rootsi Eestlaste Arhiivi fotokogust –, millest suur osa on tundmatu autorlusega.

Sõjajärgses Nõukogude Eestis leidus vaevalt perekonda, kes poleks saanud välismaale põgenenud sugulastelt kirju ja fotosid, mis kujundasid kojujäänute arusaama raudse eesriide tagusest maailmast. Poole sajandi jooksul suhtlusvahendina käibinud väliseesti fotol on samal ajal tugev ja isikupärane identiteet fotokunsti nähtusena ning mitmed fotograafina tegutsenud eestlased jõudsid silmatorkavate professionaalsete tulemuste ja tunnustuseni.

Nõukogude režiimi eest Läände põgenenud kogukond käsitles kultuuri kahelt vastandlikult positsioonilt, mis väljenduvad väga selgelt ka fotos: ühelt poolt muutumatuna püsiv lokaalne, rahvuslik ja ajatu kultuur ning teiselt poolt rahvusvahelised kokkupuuted teiste kultuuridega. Uued kultuurikontaktid panevad aluse progressiivsetele arengutele ja näitus ilmestabki, millise tohutu hüppe tegi foto areng läbi välismaale siirdunud eestlaste käsitluses. Fotot kasutati põgenike poolt algselt etnograafilises ja arhiveerivas tähenduses, jäädvustades põgenemise ja laagrieluga seotud sündmusi. Läänes puututi aga kokku täiesti teistsuguse fototraditsiooniga, mis kuulus kõrgeltarenenud infoühiskonna tavade juurde ja kujundas fotost juba Teise maailmasõja aastatel tõhusa infokanali. Läänes fotohariduse saanud eestlased jõudsid professionaalsele tasemele ning mitmed autorid tutvustavad näitusel Lääne tähtsamaid sõjajärgseid fotosuundi.

Näitus hõlmab teemasid nagu lahkumine Eestist, põgenikelaagrid, uue kodumaa leidmine ja kohanemine, edukas lülitumine Lääne ellu. Eric Soovere fotod kajastavad elu Saksamaa põgenikelaagris ning uue kodu loomist USAs. Eestis täiesti tundmatu on USA õhujõudude poolt aerofotograafiks koolitatud Olavi Maru fotopärand, mis toob sisse külmale sõjale iseloomuliku luure teema ning jäädvustused sõjajärgsest Euroopast. Kanada reklaamifotograaf Vello Muikma esindab Ameerika reklaamistiili ja on ühtlasi väga kõrgetasemeliste väliseesti kultuuritegelaste portreede autor. Rootsi Eestlaste Arhiivi fotokogust pärineb galerii olulisemate eesti kirjanike ja kunstnike portreedega, millest mitmeid eksponeeritakse Eestis esmakordselt.

Näitusel saab hea ülevaate külma sõja vastasrinnetel paiknevatest ühiskondadest, nagu ka Ida–Lääne suhtlustasandite keerukusest ja konfliktiderohkest iseloomust. Omaette teema moodustavad väliseesti fotograafide Eesti-ainelised käsitlused, mis avameelselt paljastavad Nõukogude elu varjukülgi ja pingestatud suhteid võimudega. Kui Priit Vesilindu tuntakse laiemalt ajakirja National Geographic kaudu, on tema Ida-Euroopa ainelised fotod Eestis tundmatud. Rootsi pagulase Rein Välme Tallinnas 1973. aasta Oktoobrirevolutsiooni paraadi kajastava reportaaži omandas Moderna Museet oma kogudesse kui poliitilise foto ereda esindaja. Välme tähelepanuväärse fotosarja omandas 2010. aastal oma kogude täiendamiseks ka Eesti Kunstimuuseum. Huvitava, Nõukogude Eestit kajastava ja Hollywoodi eriilmelist keskkonda fikseeriva väljapanekuga esineb filmioperaator Alar Kivilo.

Näituse kuraatorid: Eha Komissarov, Ellu Maar
Näituse kujundaja: Liina Siib

Näitusega kaasneb Eesti Kunstimuuseumi kirjastuse poolt välja antud rikkaliku fotomaterjaliga kataloog, kus väliseesti foto erinevaid avaldusvorme käsitlevad Dorothee Goeze, Peeter Linnap, Eha Komissarov ja Ellu Maar. Kataloogi kujundas Jaanus Samma.

Näitus suletakse 19. detsembril 2010 – palume fotohuvilistel kiirustada!

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"KUMU NÄITUSEID VAATAMAS!!!! (5.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv