Kaubanduskeskustes seened turuhinnast poole kallimad

17.08.2004
Suurtes kaubanduskeskustes marjadega kauplev OÜ King Berry müüb kukeseeni ja metsamarju turuhindadest kaks korda kallimalt, mida firma põhjendab toodete kõrge kvaliteedi ja eestimaise päritoluga.


Samal ajal kui turgudel pakutakse puhta välimusega kukeseeni hinnavahemikus 45 kuni 55 krooni kilo, meelitavad Prisma peremarketite sissepääsu juures asuvad OÜ King Berry marja- ja seeneletid ostjaid mitu korda krõbedama hinnaga. Marjaletid on püsti pandud õigesse kohta, sest kallihinnalistele marjadele ja seentele jätkub müüjate sõnul ostjaid küllaga.

Põlvamaal Värskas seente kokkuostuga tegelev Lembit Lassik ütles, et linnarahvas ei teagi, et seeni on võimalik palju odavamalt saada. «Kui kõik ostud tehakse suurtes marketites, siis usutakse, et seal pakutav seene- ja marjahind on ka õige,» ütles Lassik. «Inimesed võiksid seeni ikka turult osta.»


Segadus kilohinnaga

Eile lõuna ajal näitas Mustamäe Prismas asuva OÜ King Berry marjaletil silt kukeseene kilohinnaks 120 krooni

Turuga võrreldes kahekordset kilohinda põhjendas OÜ King Berry juhatuse liige Marko Ööman sellega, et nende firma pakutav kaup on kvaliteetne ja pärineb Eestist. «Me maksame ka talumeestele kõrgemat hinda,» märkis Ööman, kelle sõnul võivad ostjad kindlad olla, et King Berryst ostetud kaup on pärit sealt, kust see on väidetud olevat. «Turult nii puhast ja head kaupa ei leia.»

Nõmme turul kukeseeni ja metsamarju müünud Nadja Veselkova ütles, et tema marjad ja seened pärinevad Värska kandist, kus kohalikud elanikud seenekorjamisega pensioni- või palgalisa teenivad. Lassiku sõnul on seene kokkuostuhinnaks Värskas 25 kuni 30 krooni kilost.

Leotatud seen raskem

Tavaostja turul ja King Berrys pakutud seente vahel suurt kvaliteedivahet näha ei oska. Zooloogia ja Botaanika Instituudi seenekultuuride kollektsiooni kuraator Anu Kollom ütles, et tema ostaks nii suure hinnavahe puhul küll seeni turult, sest kvaliteedi üle saab ostja ise otsustada. Kaubanduskeskustes müüdavad seened ja marjad muudab Kollomi sõnul kvaliteetseks vaid külmutusseadmete olemasolu.

«Turul on võimalik vaid värskeid seeni müüa, sest seal seistes muutub seente ja marjade välimus kiiresti,» lisas Kollom. Kui seened on väga puhtad, siis võib Kollomi sõnul hoopis tekkida kahtlus, et seeni on leotatud. «See muudab seened raskemaks,» märkis Kollom. «Vesi tuleb ju seentest välja praadida, muidu ei söö neid keegi.»

Postimees

Uudiste arhiiv