Veetilga-keskusesse tuleb üle sajaruutmeetrine sviit

29.10.2010
Hiljuti jõudis avalikkuseni uudis Aqva juurdeehitusest. Kindlasti tekib inimestel sellega seoses küsimusi, mistõttu pean vajalikuks omalt poolt uudist täiendada ja vastata mõningatele küsimustele.

Alustan kaugemalt. 2. mail 2008, Aqva ametlikul avamise päeval, jalutasime muinsuskaitseameti spetsialisti Anne Kaldamiga mööda äsja munakividega kaetud Parkali tänavat ja muu seas viskasin nalja, et näed, siin on tühi krunt, varsti hakkame teisele poole teed laienema. Tol hetkel naersime mõlemad selle üle. Olin alles lõppenud Aqva ehitusest nii kurnatud, et juurdeehitusest tõsiselt mõelda ei jaksanud.

Galeriiga nähti vaeva

Aga mõte oli lendu lastud ja unistus Rakvere kon ve rentsi kes ku­sest alateadvuses sündinud. Kui 2009. aasta sügisest alates tekkis Aqval krooniline tubade puudus nädalavahetustel ja konverentsiruumide nappus nädala sees, hakkasime tõsisemalt laienemisele mõtlema.

Selle aasta kevadel kuulutasime juurdeehituse jaoks välja arhitektuurikonkursi, mille võitis Koko Arhitektid OÜ.
Ajakirjanduses ilmunud 3D-projektsioon ei anna kindlasti edasi kogu hoone iseloomu. Pean tunnistama, et kui ma ise esimesel korral nägin seda pilti, mis ajakirjanduses ilmus, jahmatas see ka mind pisut. Kuid juba põgusal süüvimisel märkasin, et hoone on siiski huvitav.

Minule meenus esimesena võrdlus Helsingis Stockmanni kaubamajaga tumepruuni fassaadi ja elegantse katusejoone pärast. Veetilgakujulised rõdude avad loovad huvitava fassaadi mänglemise vanalinna ja sobivad Aqva kontseptsiooniga väga hästi.

Vaieldamatult on maja omapärane ja osaleb kindlasti mõnel arhitektuurikonkursil. Kõigile see ei pruugi meeldida ja ei peagi meeldima, mõnele meeldivadki ainult tühjad ja räämas krundid. Leidub neidki, kes on igasugusele arengule vastu. Kui tänapäeval ehitada isegi muinsuskaitsealale, ei ole ikkagi võimalik jäljendada vana. See oleks lihtsalt hale võltsing.

Tuleb sobitada uus vanaga, kui aga tegu on vana hoonega, siis peab igal juhul, kui võimalik, vana taastama.
Kui projekt Tallinnas muinsuskaitse komisjonis oli, ei tekkinud seal kellelgi küsimust hoone keskkonda sobivuse kohta, küll oli tegemist galerii sobitamisega. Arhitektid nägid sellega üle kolme kuu vaeva. Suure töö tulemusena leiti huvitav variant, mis rahuldas ka nõudlikku komisjoni.

Hoone ruumiprogramm näeb ette 0-korrusel parkla 21 autole, esimesel korrusel kolm konverentsiruumi, millest suurim mahutab 250 inimest. Teisel, kolmandal ja neljandal korrusel on kokku 45 hotellituba, nende seas kaks sviiti ja üks Caesari sviit pindalaga 136 ruutmeetrit. Sellest tuleb üks suuremaid ja uhkemaid sviite kogu Eestis. Enamik uutest tubadest on rõduga ja paljudesse on võimalik majutada neljaliikmeline pere.

On küsitud, kui suur tuleb uus maja. Juurdeehituse katuse parapett jääb sama kõrgeks kui Aqva ja katuse tagasiulatuv osa ei ületa kaitseliidu maja. Võibki öelda, et kavandatav hoone tuleb samade mõõtmetega nagu kaitseliidu maja, mis tähendab, et ei mingit kõrghoonet, nagu mõni ekslikult on arvatud.

50 000 inimest aastas

On isegi küsitud, kellele seda konverentsikeskust vaja on? Kliente, kes seda teenust vajavad, on palju. Konverentside korraldamisega seoses tahan kasutusele võtta uue kaubamärgi Virumaa Konverentsid.

Loodav osakond ei võtaks ainult konverentsikülalisi vastu, vaid hakkaks ka ise konverentse korraldama. Siin on koostöövõimalused väga paljude ettevõtetega, eeskätt sihtasutusega Virumaa Muuseumid.

Kui mõelda kohalikule elanikule, siis tänu juurdeehitusele saame luua umbes viisteist töökohta ja linnale lisandub maksudest laekuvat tulu.

Kui praegu ööbib Aqvas aastas 35 000 inimest, siis tulevikus tahame Rakveresse tuua aasta jooksul vähemalt
50 000 inimest, mis on kolm korda rohkem kui meie kodulinnas elanikke. Kõik need inimesed kasutavad vähemal või suuremal määral Rakvere linna ettevõtete teenuseid.

Kui iga inimene jätaks linna peale keskmiselt kas või 100 krooni, teeb see aastas viis miljonit. Julgen öelda, et kasusaajaks on kogu Rakvere linn, sest mida rohkem teenuseid suudame pakkuda, seda atraktiivsem ja tuntum on meie linn.

Head kaaslinlased, ärge kartke uusi asju ja uskuge tulevikku!

http://www.virumaateataja.ee/?id=332720

skoor

4.6

Viimane kommentaar:

"Teie juures oli mõnus aega veeta. Teenendus oli eeskujulik. Minu külastusajal oli osa saunu kahjuks elektririkke tõttu rivist väljas.... (4.0)" Anna hinnang

Rakvere, Lääne-Virumaa

Rakvere, Lääne-Virumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv