Võõramaa toit hiilib eestlaste söögilauale

18.08.2004
Trulli jäätist või Päikese kalja ostes ei oska tarbija aimatagi, et tuntud kaubamärgi all toodetud ja osale eestlastele meeldima hakanud kaubad ei ole toodetud Eestis, vaid hoopis mõnes naaberriigi tehases.

«Kas tõesti toodetakse Trulli jäätist ja Päikese kalja hoopis Lätis,» imestas eile Tallinna kesklinnas jäätist ostnud Jaana Liigand.

«Tavaliselt ju väga väikest kirja pakendil ei uuri.» Tema sõnul ei oskaks tuntud kodumaist kaubamärki nähes arvatagi, et kaup pole Eestis toodetud.

Vaid tähelepanelik ja hea nägemisega ostja leiab Balbiino kaubamärgiga torukujulise vahvlijäätise Trulli ümbrispaberi tumedal põhjal musta värviga peenikeses kirjas Läti tehase märgistuse. Kauplustes Saku kaubamärgi all müügil olevad Päikese kali ja limonaadid on aga toodetud tuntud Läti firmas Aldaris, kuid suur eestikeelne kiri ja väikeses trükis tootja info jätab kaubast mulje kui eestimaisest. Ka õlleostja võib avastada, et mõni tuntud kodumaine kaubamärk on Lätis villitud. Saku villib Lätis Presidendi pilsnerit ja alkoholivaba õlut.

«Praeguseks on kogu tootmine Eestisse toodud, vaid kõrghooajal võidakse osa kaupa Lätis toota,» ütles Saku Õlletehase suhte- ja teabekorraldusjuht Kristina Seimann. «Saku kaubamärgi puhul on alati tegu Saku retseptidega,» lisas Seimann.

Eksitatakse tarbijat

«Kui info tootja kohta on väga väikeses kirjas, siis võib arvata, et seda infot soovitakse varjata,» ütles tarbijakaitseameti peadirektor Helle Aruniit.

Aruniidu sõnul ei käitu firmad korrektselt, kui esitavad kodumaisena kaupa, mis ei ole Eestis toodetud.

«Need firmad ei riku otseselt seadust, sest märgistus õige tootja kohta on olemas. Mis sest, et väga tillukeses kirjas,» rääkis Aruniit. Ta arvas, et selline käitumine võib kaasa tuua tarbijate usalduse kaotamise.

«Varem on selliseid probleeme olnud juustuga,» ütles ta.

Aruniidu sõnul võivad eestlased eksitava info saamisel kaotada kodumaiste firmade vastu usalduse.

«Ettevõtete majanduslik huvi ja tarbija huvi sageli ei kattu,» nimetas Aruniit põhjuse, miks firmad peidavad tarbijale tähtsa info.

Liigandi sõnul ei takistaks head jäätist ostmast asjaolu, et see on Lätis toodetud. «Vastupidi, Läti jäätis on eestlaste hulgas alati olnud hea mainega,» märkis ka Aruniit, miks Läti kui tootjamaa ei tohiks ostjate hulka vähendada.

Vahvlitopsid Lätti

«Euroliit on meile sellise süsteemi toonud,» ütles AS Balbiino ekspordijuht Lembit Jaanimägi, kelle sõnul on oma kaubamärgi all mujal tootmine üsna tavapärane nähtus. «Balbiino toodab Läti jaoks jälle vahvlitopse,» selgitas Jaanimägi euroliidus toimivat süsteemi. «Paljud firmad teevad nii.»

Balbiino praegust jäätiste märgistust muuta ei kavatse.

Hiljuti turule tulnud Trulli tootjaks on Läti tehas Margota. «Me oleme vaid selle jäätisesordi turustajad,» ütles Jaanimägi, kelle sõnul tehakse ka MaxiVurri jäätist näiteks Soomes.

Praegu võib kauplustest leida ka juustusorte, mille pakendilt ei õnnestu leida infot tootja kohta isegi luubi abil. Näiteks Pizza juustu pakil olev infoleht annab andmed ainult Paneeli tänaval asuva pakendaja kohta, tootja jäetakse tarbija eest varjatuks.

Postimees

Uudiste arhiiv