Mikkeli muuseumi näitus jutustab 17. sajandi Napoli koolkonna maali „Simson ja Deliila” saatusest

09.11.2010
Reedel, 12. novembril Mikkeli muuseumis avatav ühe maali näitus „Simson ja Deliila. Itaalia maali lugu” räägib kunstitöö „totaalsest muutumisest” Eesti ja Itaalia restauraatorite käe all.

1955. aastal anti Eesti NSV alalisesest esindusest Moskvast (endisest Eesti Vabariigi saatkonnast) Eesti Kunstimuuseumile üle tundmatu kunstniku nimetu maal. Rahvusvaheline kunstiteadlaste koostöö on tänaseks välja selgitanud, et tegemist on Napoli 17. sajandi maalikoolkonda, Andrea Vaccaro vanema ringi kuuluva teosega „Simson ja Deliila”. Maal illustreerib Piiblist pärit õpetlikku lugu inimlikest nõrkustest.

Mustunud, paljude lõuendirebendite ja -aukudega töö tegi aastatel 2008–2010 Eesti ja Itaalia maalirestauraatorite käe all läbi „totaalse muutumise”. „Simson ja Deliila” on esimene Lääne-Euroopa maal Eestis, mis ennistati teadlikult kunstiteose sünnimaa – Itaalia – restaureerimisteooriat ja -praktikat järgides.
Fotod maalist enne ja pärast restaureerimist on saadaval Eesti Kunstimuuseumi digikogus.

Lisaks maalile näeb näitusel ka dokumentaalfilmi, mis avab toimunud metamorfoosi tagamaid: maali rahvusvahelist uurimist, Eesti ja Itaalia maalirestauraatorite tööd ning Simsoni ja Deliila loo inspireerivat sõnumit. Filmi DVD on saadaval koos näitusekataloogiga.

Kadrioru kunstimuuseumi avalike loengute sari Laupäevaakadeemia pühendab näitusele kaks loengut, mis toimuvad 27. novembril ja 26. veebruaril. Lisainfo muuseumi kodulehelt.

Maali restaureerisid:
Hilkka Hiiop, Maris Klaas, Merike Kallas (Eesti)
Domenico Pioggi, Antonio Iaccarino Idelson, Valeria Valentini (Itaalia)


Näituse kuraatorid: Hilkka Hiiop, Tiina-Mall Kreem
Näituse kujundaja: Villu Plink

Näitus Mikkeli muuseumis on avatud 30. aprillini kolmapäevast pühapäevani kell 11.00–18.00.

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"KUMU NÄITUSEID VAATAMAS!!!! (5.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv