Maaliinide bussijaama juurde kavandatakse 6-korruselist maja

24.08.2004
Suitsevad autobussid sunnivad kasutama mehhaanilist õhu sissetõmmet katuselt

Kinnisvaraarendaja AS Aswega kavatseb rajada maaliinide bussijaama servale kuuekorruselise äripindadega korterelamu, mis tänu lähedalasuvale bussiparklale hakkab õhku katuselt sisse tõmbama.

Arendaja plaani kohaselt kerkiks Juhkentali tänavale 0,2 hektari suurusele krundile ühekorruseliste laohoonete asemele 29 korteriga modernne elamu. Detailplaneering oli hiljuti avalikul väljapanekul kesklinna valitsuses ning nüüd on selle kooskõlastanud nii linnaosavalitsus kui ka säästva arengu ja planeerimise amet (SAPA).

Ühtki protesti selle aja jooksul ei laekunud, küll aga jääb arendajale ja tulevastele elanikele peavaluks lähedalasuv bussiparkla, kus parkivad ning mootorit soojendavad bussid reostavad õhku ja tekitavad müra.

Avalikustamise käigus juhtis ka Mootor Reiside esindaja tähelepanu, et kõrvalkrundil ehk sisuliselt maja vahetus läheduses on koht, kus soojendatakse autobusse.

MootorReisi AS Eurolines Estonia juhatuse esimehe Hugo Osula sõnul ei tea ta küll täpselt, kes nende inimestest tähelepaneku tegi, kuid tõsi ta on. “Talvel on siin maaliinide bussid peal, seisavad parklas. Ja kui väljas on –10 kraadi külma, siis ikka juhtub, et bussijuht istub bussis ja mootor töötab,” märkis Osula.

Osula sõnul ei kujuta ta eriti ette, et selle koha peal elumaja oleks, aga see jääb siiski kinnisvaraarendaja probleemiks. AS Aswega kinnisvaraosakonna juhataja Ilmar Aamisepa sõnul on probleem tossuga lahendatav. “Loomulikult on sellega arvestatud. Kogu hoone saab mehaanilise ventilatsioonisüsteemi, mille õhuhaarded asuvad hoone katusel,” kirjeldas Aamisepp süsteemi, mille abil tulevased elanikud peaksid tossust pääsema. Esimesele korrusele on kavandatud mitteavatavad aknad, sinna peaks tulema äripinnad. SAPA detailplaneeringute menetlemise osakonna juhataja Tiina Tulki sõnul kooskõlastas SAPA planeeringu sellepärast, et arendaja on suitsevate autobussidega arvestanud. Ka keskkonnaseisundi hinnangu kohaselt peaks kõik korras olema.

Aamisepa sõnul tulevad uue maja korterid üsna tüüpilised, kahe-kolmetoalised. “Ei liiga suured, ei liiga väiksed. Täpsemalt ei saa veel öelda, arhitekt on otsustamata,” ütles Aamisepp.

Uue maja planeeringu avalikustamise tulemuste tutvustamine on Kesklinna valitsuses 1. septembril kell 15.

EPL

Uudiste arhiiv