Aasta muusiku 2010 teose Eesti esiettekanne

20.12.2010
26. detsembril Tallinna Jaani kirikus
Uue kirikumuusika sari VIVA ORATORIO!
PÜHADE VÄGI


Urmas Sisask (1960)
Veni creator spiritus (Tule, Püha Vaim) Eesti esiettekanne
Neli laulu tsüklist „Kaksteist laulu Püha Neitsi Maria auks“
Pavel Tšesnokov (1877-1944)
Svete tihii (Valguselaul) teosest Vesper (Eesti esiettekanne)
Tekst: V saj. Aleksandria koodeksist pärit vespri hümn

ETV TÜTARLASTEKOOR
TARTU NOORTEKOOR (dirigent RIHO LEPPOJA)
NEEME PUNDER flööt
LAURI AHONE, ALEKSANDRA ANSTAL löökpillid

Dirigent AARNE SALUVEER

Urmas Sisaski juubeliaasta lõpetab tema ühe olulise teose Eesti ettekanne.
Sisask on sotsiaalse närviga helilooja, kes oma 50. juubeliaastal jõudis lisaks suurele arvule autorikontsertidele osaleda aktiivselt ka Tuhala nõiakaevu päästmisaktsioonis. Aktiivse muusikuna tegutsemise eest antakse Urmas Sisaskile uue aasta alguses üle tiitel Aasta Muusik 2010.
Sisaski loomingus on kaks olulist tahku – tähtede muusika ja põhiliselt sakraalne koorimuusika. Sisask, tänase Eesti muusika kõige aktiivsem liturgilise muusika looja, ei kuulu ise ühtegi konfessiooni. „Looja on üle kõiksuse ja konfessioonide,“ põhjendab ta oma mittekuulumist ise.

Veni creator spiritus ehk Looja vaimu kiidulaul on tellitud Aarne Saluveeri ja ETV tütarlastekoori poolt. Selle teosega avaldati tänu Suurbritanniale, mis tunnustas Eesti taasiseseisvust ühe esimese riigina. Muusikaline kingitus anti Inglismaale üle nii esiettekande kui ka nootidena. Teose esiettekanne toimus Londonis 8 juulil 2008. Lugu oli kirjutatud kahele koorile, esiettekandel osalesid ETV tütarlastekoor ja Londoni segakoor.

Urmas Sisask:
“Nii nagu minu looming üldse, on ka see teos puhta harmooniaga, ja selle loo prioriteediks on üldine armastus ning rahvusvaheline ühtekuulumine.“

Pavel Tšesnokov on 19.-20.sajandi vahetuse tähtsaim vene liturgilise muusika looja. Ta rajas Moskva Konservatooriumis koorijuhtimise kateedri. Pärast oktoobrirevolutsiooni oli aga vaimuliku muusika propageerimine Venemaal keelatud ja Tšesnokovi looming sattus põlu alla. Teda ennast aga ei represseeritud ja ta juhatas konservatooriumi kateedrit surmani. Kuna tema loomingut enam esitada ei tohtinud, ei kirjutanud seni niivõrd produktiivne helilooja enam ühtegi teost – ei üheski žanris. Esitajad hindavad Tšesnokovi teoseid nende meloodilisuse ning ilu pärast.

Tallinna Filharmoonia – elamus väärt kontserdist!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv