Alustab uus kontserdisari TALENDID KODUS

17.01.2011
22. jaanuaril Mustpeade maja Valges saalis kell 19.00

Uus kontserdisari "TALENDID KODUS"

KAIJA LUKAS viiul
TALLINNA KAMMERORKESTER
Dirigent JUHA KANGAS Soome


Kavas:
Pehr Henrik Nordgren Rock Score
Wolfgang Amadeus Mozart Viiulikontsert nr. 3 G-duur
Lepo Sumera Symphōnē
Joseph Haydn Sümfoonia nr 97 C-duur

Uus kontserdisari tutvustab praegu maailma juhtivates muusikakõrgkoolides õppivaid või mujal leiba teenivaid säravaid noori andeid, kes on oma muusikuteed alustanud Eestis. Sarja esimesel kontserdil soleerib viiuldaja Kaija Lukas.

Tallinna Muusikakeskkooli kasvandik Kaija Lukas õppis 2006–2009 Londonis Guildhalli muusika- ja teatrikoolis professor Jacqueline Rossi klassis ning praegu täiendab end USAs Philadelphias professor Eduard Schmiederi käe all. Kaija on võtnud osa mitmetest konkurssidest, esinenud solisti ja orkestrandina nii Eestis kui ka välismaal, samuti võtnud osa Tallinna Kammerorkestri, Euroopa Liidu Noorteorkestri, Guildhalli sümfooniaorkestri, Philadelphia Virtuosi kammerorkestri ning Londoni filharmooniaorkestri tööst.

Soome helilooja Nordgreni Rock Score 19 keelpillile on kirjutatud helilooja kodulinna, 4500 elanikuga Kaustise uue ja ainsa kontserdisaali avamise puhul ja pühendatud arhitektile. “See on lihtsalt kivisse raiutud muusikaline fantaasia”, ütleb helilooja ise. “Olulisimad on staatilised elemendid – kõlad. Olen ka kasutanud mõningaid lühikesi meloodilisi motiive, mis on meenutused rahvalike viiulimängijate muusikast, helid tundmatust minevikust. Ideaalis peaks teose kõla lõpp olema kuuldav graniidist mäe sees.” Ehitis ise on kombinatsioon puidust ja kivist, klaasist, graniidist ja betoonist, valgusest ja pimedusest, kõigest, mis on loomulik ja vaba suurustlemisest.

Sumera Symphōnē keelpillidele ja löökpillidele kõlamaailm ulatub alguse agressiivsest järeleandmatust kordusest ja purustavast kõlapingest hapra salapärasuseni ja kolmkõlalise harmoonia rahulike laigukesteni. Need eri dimensioonid ühinevad kaunilt tasakaalustatud tervikus.

See on kava Tallinna Kammerorkestri ja keelpillimuusika austajatele – juhatamaski orkestri lemmikdirigent Juha Kangas. Endast mõtleb Kangas kui “muusikuid teenivast muusikust”. Juba pika aja vältel on ta keeldunud olemast külalisdirigent võõraste orkestrite ees. Ainus asi, mis teda köidab, on esitada muusikat, mille kvaliteedis ta on absoluutselt veendunud. Selle tõttu on ta esitanud väga palju Põhjamaade muusikat.

Tallinna Filharmoonia – elamus väärt kontserdist!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv