Peterburi 300 aastat: Putin seljatas Potjomkini

29.05.2003
Kolmesajandaks sünnipäevaks on Peterburist tehtud säärane Potjomkini küla, millesarnast pole isegi pokazuhha’ga harjunud Venemaal enne nähtud: tegelikkuse ilustamise tipptasemeks võib ehk pidada päikesepaistelise ilma tagamist sõjalennukitega pilvi peletades.

Eeloleval nädalavahetusel kulmineeruvad Peterburi 300. aastapäeva pidustused pidanuks kujunema vaat et sajandi sündmuseks. Kindlasti jääbki juubel meelde, kuid miljarditest selle miljonilinna kordategemiseks muidugi ei piisanud.

Ülevärvitud pealispind

Sellegipoolest näevad ligi poolsada maailma liidrit, nende hulgas Eesti president, kuidas see Venemaa teine pealinn on tuhast tõusmas. Kohapealsed kriitikud ütlevad, et välismaised külalised näevad vana hea vene kombe kohaselt vaid ülevärvitud pealispinda, mis peab jätma hea mulje. Näiteks Peterburi telekanali ajakirjanik Maria Sinkova tõdes, et “taas on kulutatud miljardeid Potjomkini küla üleslöömiseks, mis variseb kokku kohe, kui külalised on lahkunud”.



Võimuesindajad pole mõistagi sama meelt. “Ehitatud on uus haiglatiib, kodutute varjupaik, renoveeritud on rongijaamad,” loetles Peterburi kuberner Vladimir Jakovlev häid asju, mis juubel linnale on andnud. Uue katte saanud maanteed, mida mööda väliskülalised neil päevil vuhistavad, “ei kao ju koos korteeþidega”, lisas Putini abi Sergei Jastrþembski.

Sinkova aga väitis, et ta ei tea ühtegi inimest Peterburis, kes juubeli üle rõõmustaks. Vaevalt et see küll nii on, kuigi peterburilaste igapäevaelu on täiesti segi löödud ning enamik neist pole üritustest vaimustuses. Nii selgus avaliku arvamuse uuringute keskuse korraldatud küsitlusest, et 59 protsendi linnaelanike arvates on paraadid, vaatemängud, teatrite erietendused ja kirikuteenistused vaid poliitilise eliidi jaoks korraldatud.

Kadunud miljonid

Kaunistatud on muidugi ka kesklinna. Peatänava Nevski prospekti tsaariaegsed paleed ja muud majad on pealtnäha enamasti igati korras, kuid sisehoovidesse kiiganud välismaised ajakirjanikud on leidnud sealt nii mõndagi huvitavat, mis on jätnud neile pigem mulje prügilast või getost.

Vaevalt et see meile siin üllatav tundub. Ilmselt ei hämmas-ta siit vaadates ka see, et keskvalitsuse poolt Peterburi juubelipeoks eraldatud 1,3 miljardist dollarist on suur osa lihtsalt kaduma läinud, nagu selgus auditikomisjoni raportist. Näiteks teedeehituseks ette nähtud summast pole 30 miljonit kindlalt ühegi tee ehituseks kulutatud.

Kõik käib lihtsate inimeste arvel ja nende kannatuste hinnaga, tõdevad kriitikud, meenutades ka Peterburi algust kolme sajandi eest, mil isevalitseja käsul hakkas Neeva soistele kallastele kerkima linn ehitajate eludest hoolimata.


Potjomkini küladest oli siiski kasu

Kui Venemaa 1783. aastal Krimmi vallutas, heietasid Katariina Suur ja tema armuke vürst Grigori Potjomkin suuri plaane.

1783 korraldas Krimmi asevalitseja Potjomkin ring-sõidu keisrinnale, Austria keisrile ja Poola kuningale. Selle road-show’ jaoks laskis Potjomkin tee äärde püstitada maju ja terveid külasid, millest tegelikult oli olemas vaid fassaad ja kus külarahvast mängisid taluriietes näitlejad.

Uurimused aga näitavad, et majanduslik areng Krimmis pärast Vene või-mu allakäiku oli ka tegelik ning jutud Potjomkini kü-ladest olid vürsti vastaste liialdus.

EPL

Uudiste arhiiv