Kumu Dokumentaal Linnasümfooniad I

01.03.2011
Märtsis ja aprillis linastuvad Kumu auditooriumis filmisarja Kumu Dokumentaal raames "Linnasümfooniad".

Helsingi, Mumbai, Liverpool, Shanghai, Bogota, Kairo, New York, Kopenhaagen ja Winnipeg. Mis ühendab neid linnu? Antud jada alustavad ja lõpetavad kaks konkurentsitult kõige väiksemat linna. Vahepeal saab liikuda absoluutselt hiigellike mõõtmetega megalinnades eri maailma laius ja pikkuskraadidele. Kogedes nii armsaid kodutänava idülle, kunstilist kaunidust kui prügisse ja liiklusummikutesse mattuvaid suurlinnu. Palju lootusi ja unistusi ning haaravaid võitlusi parema tuleviku – parema elukeskonna nimel.

Seda kõike näeb üheksal tuleval kolmapäevaõhtul Kumu Dokumentaali sarjas „Linnasümfooniad“, mis tähistab Euroopa Kultuuripealinn Tallinn 2011 aastat kunstiliselt kõrgel tasemel dokumentaalfilmidest koosneva kollaazülevaatega elust maailma linnades, kus juba praegu elab 50% ning mõnekümne aasta pärast juba prognooside kohaselt isegi 80% kogu planeedi elanikest. Milline on see elu aga maailma linnades praegu, milline ta oli aastaid tagasi kui võibolla milline ta saab olema tulevikus, seda kõik käesolevasse sarja kuuluvad filmid meile omal kombel näitavadki.

Sarja avab rariteetne linnasümfoonia Tallinnale kõige lähemal asuvast pealinnast. 80 kilomeetrit üle mere lahe asuvast Helsinkist, mida grupp Helsingi Kunstiülikooli tudengeid 1995. aastal Heikki Ahola juhtimisel portreteeris. Tulemuseks on nii Soome dokumentalistika klassikasse kui maailma linnasümfooniate ausasse ritta kuuluv ainulaadne tervikteos „Linnasümfoonia: Helsinki“. Filmi esitleb Tallinnas režissöör Heikki Ahola, koos värvikate meenutustega sellest ajast mida justkui enam pole, sellest linnast mis on täiesti olemas.

02. märts kell 18.00
Linnasümfoonia : Helsingi / Symphony of the City

Rež / Director Heikki Ahola, Soome / Finland 1995, 59’
Filmi juhatab sisse autor Heikki Ahola

1920. aastatel tekkis filminduses moevooluna linnasümfooniate tegemise laine. Elu suurlinnades nagu Berliin, Pariis, Moskva või Rio de Janeiro said kõik kunstiliselt põnevasse tervikpilti monteeritud. 60 aastat hiljem tekkis seltskonnal Helsinki Kunstiülikooli tudengitel mõte ka oma kodulinn linnasümfooniaks vormida.

Mitte väga suure eelarve aga suure entusiasmiga mitmeteistkonna erineva filmitegijate ülesvõetud materjali lõikas üheks filmiks kindla rezissöörikäega Heikki Ahola ning muusikalise poole eest kandis hoolt toona noor ja alustav helilooja Tuomas Kantelinen. Tulemuseks on julgelt maailma linnasümfooniate ritta seatav ainulaadne elamuspilt möödunud sajandi 90. aastate alguse ja keskpaiga Helsingist. Geografiliselt ja ajaliselt justkui nii lähedal aga samas nõnda üllatavalt kaugel. Tunned ja ei tunne ära ühtaegu ning paneb kerge kahjutundega mõtlema, et milline oleks olnud meie oma Tallinnale pühendatud kinematograafiline linnasümfoonia 15 või 20 aasta tagusest ajast?

9. märts kell 18.00
Megalinnad: Mumbai

Rež /Director Frederik Jacobi, Camilla Nielsson, Taani 2009, 58’

Maailma suurima demokraatliku riigi India majanduse jõulise kiirrongina mühisev vedur on Mumbai, mis tõmbab miljonite dollarite ja ruupiate järel ligi ka samades hulkades inimesi. Pea käsitlematu majanduskasv käib aga käsikäes justkui eelmisest, st. palju rahulikuma elutempoga ajastust pärit tolmuse kuid vahel väga kirgliku bürokraatiasüsteemiga. Vanad bombaiidid kaotavad oma idüllilisuse privileege ja suured hulgad uusimmigrante seavad linnaplaneerijad raske ülesande ette, kuidas tagada inimeste heaolu mööda rannikut väljavenitatud suurlinnas?

Mumbai kasvab ja areneb nii hoogsalt, et tõuseb küsimus, kas infrastruktuuri segadus hakkab peatama majanduskasvu? Rongid on inimestest pungil ja liikluses valitseb täielik kaos. Iga päev sureb rongides kümmekond inimest. Rongiga linna või tagasi võtab 2 tundi ühes suunas ning autoga võib ummikus istumisele vabalt kulutada ka 3 tundi päevaaega. Ühenduseta Mumbai on film täis igapäevaseid eluheitlusi ning ootamatult palju toredat huumorit.

http://www.dfi.dk/faktaomfilm/danishfilms/dffilm.aspx?id=22406

16. märts kell 18.00
Euloogia Liverpoolile / Of Time and the City

Rež./ Director Terence Davies, UK 2008, 74’

Terence Davies’e ood sünnilinnale – Liverpoolile on võlunud vaatajaid ja kriitikuid alates 2008 aasta filmi esilinastusest Cannes’i Filmifestivalil. Teise Maailmasõja järgses, 50ndate ja 60ndate Liverpoolis 28 aastat elanud Terence Davies’ile on tolleaegsed ühiskonna tavad ja tõekspidamised, katoliiklik ellusuhtumine, seksuaalne identiteet, aimatav õhustik, töölisklassi elu ning isiklik tundeline taju ümbritseva suhtes jätnud igikestva jälje.

Liverpool rullub filmis vaatajate silme all lahti läbi rikkaliku must-valge ajaloolise faktiprisma ning autori personaalse, väga isikliku tunnetuse. Davies on kasutanud hulgaliselt ajaloolisi dokumentaalkaadreid, arhiivilõike vanadest ringvaadetest, fotoalbumite mälestusi, tsitaate ning poeesiat James Joyce’st Anton Tšehhovini, muusikat Gustav Mahlerist, Dmitri Šostakovitšist Beatles’ini. Kuid miski selles dogmaatilises, reglementeeritud keskkonnas viib võõrandumiseni, meeleheiteni, nukruseni ja samas paneb üha uuesti pöörduma püsivalt kaduva poole, nostalgia poole, mälestuse poole armastusest, ajast.

Väljapeetud pildikeele ning muusikalise valiku, enda poolt filmile peale loetava tekstiga suudab Terence Davies panna meid tundma habrast kaotusevalu ja mööduva hetke ülitäpset tähendust. “Me armastame kohta mida vihkame; siis vihkame kohta mida armastame. Me lahkume kohast mida armastame; et ülejäänud elu jooksul tahta sinna tagasi pöörduda.”

http://www.terencedavies.com/
http://www.oftimeandthecity.com/

Treiler: http://www.youtube.com/watch?v=d6BAoo8hmlU

23. märts kell 18.00
Megalinnad: Shanghai

Rež /Director Nanna Frank Möller, Taani 2009, 60’

Hiina suur sadamalinn Shanghai areneb plahvatuslikult. Üle päeva saab valmis mõni uus hoone ja iga aastaga kasvab linna elanikkond poole miljoni inimese võrra. Linnavõimud otsivad meeleheitlikult lisaruumi ja elanikel tuleb kohaneda pidevalt muutuva ümbruskonnaga. Kahekümnendal korrusel asuvas kabinetis valmistab valitsuse nõunik professor Shu ette linnaplaneerijate uut põlvkonda, kelle kätes on Shanghai tulevik.

Janu ruumi järele on läinud nii suureks, et miljonitele elanikele elupaika otsides pööratakse pilk peale suurte kõrguste ka maapinna sügavustesse. Kuhu panna kõik need linna juurde voolavad inimesed? Kas tuhanded pilvelõhkujad, suurejoonelised kiirteed ja tuhanded usinad linnaplaneerijaid suudavad luua inimlikult talutavat elukeskkonda küsib Nanna Frank Mölleri tänapäevane ja siiski väga üldinimlik filmilugu.

Shanghai Space: http://www.dfi.dk/faktaomfilm/danishfilms/dffilm.aspx?id=22404

30. märts kell 18.00
Megalinnad: Bogota

Rež/ Director Andreas Møl Dalsgaard, Taani 2009, 58’

Kui keegi jääb haigeks, kutsutakse arst. Aga keda kutsuda siis, kui linn variseb kokku? 1990. aastate algul vaevasid Kolumbia pealinna Bogotat suured probleemid: sotsiaalne ebavõrdsus, saastatud keskkond, ohjeldamatu rahvastiku kasv, kehv ühistransport ja vilets tervishoiusüsteem. Inimröövid olid tavalised ja mõrvade poolest seisis linn maailmas esimesel kohal. Kuid erinevalt teistest megalinnadest suutis Bogota midagi ette võtta. 1993. aastal astus ühiskonnaelu lavale üks väga kummaline kuju, Leedu päritolu matemaatik ja filosoof Antanas Mockus, kes hakkas rajama omamoodi tarkuse ja ideaalide poolt juhitud linna tehes seda

http://www.dfi.dk/faktaomfilm/danishfilms/dffilm.aspx?id=22407

Kogu programm tervikuna kolmapäeviti kell 18.00

2. märts Linnasümfoonia: Helsingi, Heikki Ahola, Soome, 1995, 59’
9. märts Megalinnad: Mumbai, Frederik Jacobi, Camilla Nielsson, 2009, 58’
16. märts Euloogia Liverpoolile, Terence Davies, UK, 2008, 74’
23. märts Megalinnad: Shanghai, Nanna Frank Möller, Taani 2009, 60’
30. märts Megalinnad: Bogota, Andreas Møl Dalsgaard, Taani 2009, 58’

6. aprill Megalinnad: Kairo, Mikala Krogh, Taani 2009, 55’
12. aprill Meie unistused linnast. New York, Chiara Clemente, USA, 2008, 85’
20. aprill Kopenhaageni unistused, Max Kestner, Taani 2009, 72’
27. aprill Minu Winnipeg / My Winnipeg, Guy Maddin, Kanada, 2007, 80’

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"KUMU NÄITUSEID VAATAMAS!!!! (5.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv