Budapestis esietendus Aare Toikka ja Peter Horvathi noortelavastus

29.03.2011
25. märtsil esietendus Budapestis Kolibri Teatris uhiuus noortelavastus “Help!”, mille kirjutasid kahepeale VAT Teatri kunstiline juht Aare Toikka ning tuntud ungari lavastaja, proosa- ja näitekirjanik Peter Horvath. Sama lavastus jõuab 9. mail lavale ka VAT Teatris.

Soome, talv, pakaseline öö. Lumes sumpab noormees, kes räägib eesti keeles. Just selline on alguspilt eesti ja ungari näitekirjanike ja lavastajate Aare Toikka ja Peter Horvathi koostöös sündinud näitemängust.
Slovaki kolleegide poolt juba ka 21. sajandi Romeoks ja Juliaks ristitud lavaloos kohtub 15-aastane ("Metsatölli" fännav) eesti poiss 13-aastase ungari tüdrukuga. Neid ümbritseb põhjamaine karge kliima ning mitmete asjaolude kokkulangemisel satuvad nad olukorda, mis nõuab noortelt kogu oma oskuste ja jõu kokkuvõtmist, et lumetuisus ellu jääda.

Ungaris publiku ette jõudnud loo lavastas Peter Horvath, üks näidendi autoritest. Lavastuse muusikalise kujunduse autor on Janoš Novak ja kunstnik Inga Vares Eestist. Mängivad näitlejad Nora Sallai ning Attila Pomlenyi.

Budapestis esietendusel viibis ka VAT Teatri näitleja ja lavastaja Margo Teder, kes Aare Toikkaga kahasse 9. mail noortelavastuse “Help!” VAT Teatris lavale toob.
Tederi sõnul suutsid ungari näitlejad kaunis kevadises Budapestis luua vaatajatele eheda pildi kargest põhjamaast. “Vaatamata keelteerinevusele tundub, et ootamatutes olukordades mõistame me teineteist piisavalt hästi," märkis ta.

Eesti lavastuses mängivad lumetuisku eksinud noori Marilyn Jurman ja Meelis Põdersoo. Loo kunstilise ja muusikalise kujunduse eest vastutavad samad inimesed, kes tegid seda ka Ungaris: kunstnik on taas Inga Vares ja muusika on pärit Janoš Novaki sulest.

Lavastused jäävad nii VAT Teatri kui Kolibri Teatri mängukavva. Eesti lavastust ootavad ees ka juba mitmed välisesinemised. Esimesed neist on kavandatud Suurbritannias ja Saksamaal. Saksamaal jõuab publiku ette selline variant lavastusest, kus laval kohtuvad eesti ja ungari näitleja.
Praeguste plaanide kohaselt saab ungarlaste lavastust sügisel näha ka Eestis, siinne lavastus jõuab Budapesti aga 2012. aasta jaanuaris.

Näidend on sündinud tänu Euroopa Teatrivõrgustiku Platform 11+ raames toimuvale teatrite koostööle, mida rahastab Euroopa Komisjon. Projekt algas aastal 2009, ja selles osaleb 13 Euroopa Liidu eri liikmesriikide teatrit 12 riigist. Viieaastase projekti peamine eesmärk on initsieerida näitemänge ja teatriprojekte, mis toovad publiku ette lugusid noortest ja noortele.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv