Sukeldujad puhastavad Vallikääru jõesoppi

16.09.2004
Ülehomme koguneb Pärnusse Vallikääru sadakond vabatahtlikku sukeldujat, kes hakkavad heategevusprojektis “Jõgi puhtaks!” koristama jõesoppi sinna loobitud prügist.
Nii sertifitseeritud hobisukeldujaid kui teisi abilisi oodatakse kohale keskpäevaks. Ürituse ajal on Vallikäärus ka meelelahutuslik programm, mida juhib Venno Loosaar.
Peale lõbutsemise ja sukeldumise uudistamise saavad vabatahtlikud kaldal abiks olla.

Eilse seisuga oli aktsioonile registreerunud umbes 50 sukeldujat, laupäeval loodavad korraldajad Vallikäärus näha üle saja sukelduja ja abilise.

Huvitavad leiud

Ürituse eestvedaja, sukeldumisklubi Maremark juhataja Angelika Somelari sõnade kohaselt ei ole sukeldujate eesmärk tuua veest välja palju prügi, vaid teadvustada inimestele, et vette visatud prügi ei kao kuhugi.

“Klaastaara lagunemine võtab aega miljon aastat, plastpudeli oma 450 aastat, kilekoti lagunemine 10-20 aastat. Isegi sigareti filter laguneb vee põhjas kuni viis aastat,” märkis Somelar.

Varem on Maremark korraldanud samasugust üritust neljal aastal Tallinnas Pirital, pealinnast väljaspool toimub aktsioon esimest korda.

Sukeldujad valisid ürituse selle aasta toimumiskohaks Pärnu seetõttu, et suvepealinna tänavune teema on jõeaasta ja Vallikäär üks kohalike ja turistide lemmikpaiku.

“Vallikäärus on väga ilus park, kus toimub palju suveüritusi ja käib palju rahvast, kes jätavad endast ka prügi maha,” seletas Somelar. “Vallikäär ja park ise on suurepärases korras, aga see, mida peidab endas see väike jõesopp, saame teada alles pärast jõepuhastusaktsiooni.”

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna keskkonnateenistuse juhataja Kristiina Kupperi jutu järgi pole üheksa aasta jooksul, mil tema Pärnu heakorraga seotud tööd teinud on, vallikraavi põhja puhastatud. “Väga tore, et selline asi ette võetakse,” arvas ta. “Päris põnev on teada saada, mida sealt leida võib.”

Paar aastat tagasi puhastati Vallikääru veepealset spetsiaalse traktoriga. “Nüüd näeme, mis sealt põhjast välja tuleb,” lausus Somelar.

Varasemate aktsioonide käigus on veest välja toodud näiteks lapsevanker, ostukäru täis vaakumpakendis Rakvere vorsti, aiamööblit, jalgratas, täis alkoholipudeleid, kuid peamised leiud on siiski klaastaara ja kilekotid.

Üle ilma miljon osalejat

Vallikäärus toimuv aktsioon on osa ülemaailmsest AWARE (Aquatic World Awareness, Responsibility and Education) heategevusprojektist, mille eesmärk on kaitsta veealust maailma ning tõsta inimeste teadlikkust. Selles osaleb üle maailma ligi miljon vabatahtlikku sukeldujat ja veearmastajat, kes lähevad rohkem kui 180 riigis merd, randa ja jõgesid puhastama.

Somelari andmetel sai traditsioon alguse 1986. aastal ja see leiab aset iga aasta septembris 20. kuupäeva paiku laupäevasel päeval.

Viimased kümme aastat veab projekti rahvusvaheline elukutseliste sukeldumisinstruktorite assotsiatsioon PADI (Proffessional Assosiation of Diving Instructors).

Peale Pärnu on sukeldujate koristustalgud Eestis tänavu veel Vergi sadamas Lääne-Virumaal.

Somelari sõnutsi võiks samal päeval oma kodukoha veekogu puhastamise ette võtta teisedki paigad.


Postimees

Uudiste arhiiv