Koigi mõisas etendub Eduard Vilde ja Friedebert Tuglase kirjasõda

15.04.2011
Homme, 15. aprillil algusega kell 19 etendub KA Teatri esitluses Koigi mõisa saalis Eduard Vilde ja Friedebert Tuglase "kirjasõda" - "Tulemängud". Pääsmed hinnaga 5 € (õpilased) ja 2.60 € (pensionärid) on eelmüügis Koigi vallavalitsuses ja raamatukogus tööpäevadel kell 10-16 ja 1 tund enne etenduse algust.

1909. aastal avaldas kahekümne kahe aastane Friedebert Tuglas "Noor-Eesti" III albumis kriitilise artikli "Eduard Vilde ja Ernst Peterson", milles noor ja iseteadev kirjanduskriitik iseloomustab loomingulisse küpsusikka jõudnud Eduard Vildet "igavese turistina" ja "Euroopas ringiaelejana, kes ilma sihita ja mõtteta ühe juhtumistejutu teise järel valmis kirjutas". Aga eks neid ränki solvanguid tuli veel lisakski. Tuglas kui vormiotsija eitas nii Vilde joonealuseid järjejutte kui ka ajalooainelisi romaane. Ent ajad mööduvad ja Tuglaski hindab oma noorusvaateid ümber ning tema suhted Vildega muutuvad igati mõistlikeks ja lausa sõbralikekski.

Nüüd on Tuglase ja Vilde kirjadest, esseedest, artiklitest ja kõnedest valminud KA Teatris lavalugu "Tulemängud", kus kahe suurkirjaniku suhted võtavad laval lausa sõjasuhte mõõtmeid. Pingestatud "kirjasõda" hiilgab meie kirjameeste vaimukatest kalambuuridest ja mõttesähvatustest, hinnangutest kirjandusele ja kultuuripoliitikale tervikuna. Ja uskumatu, need mõtted on aktuaalsed tänagi. "Tulemängud" on koostanud ja lavastanud Jaan Urvet, kes lavastuses mängib ise ka Eduard Vildet. Tuglase rollis on Kristjan Kuntu.

KA Teater loodi Tallinna Toomklubi projektiteatrina 2002.a. Teatri põhikoosseisu moodustavad Jaan Urvet ja Kristjan Kuntu. KA Teater on orienteerunud oma repertuaaris väärtkirjandusele. Erinevais lavastusprojektides kasutatakse nii harrastus- kui proffnäitlejaid.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Järvamaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv